Neşet Ertaş'a memleketinde vefasızlık

'Bozkırın tezenesi' Neşet Ertaş'ın hayatını ve sanatını anlatan 'Ah Yalan Dünyada Neşet Ertaş' belgeseli vizyona girdi. Sadece 4 şehirde gösterilebilen filmin, Ertaş'ın memleketi olan Kırşehir'de seyircisiyle buluşturulmaması ise 'vefasızlık' olarak nitelendirildi. Filmi Kayseri'de de hiçbir sinema programına almadı.

 2012 yılında hayatını kaybeden merhum sanatçı Neşet Ertaş için hazırlanan 'Ah Yalan Dünyada Neşet Ertaş' adlı belgesel film 25 Mart Cuma gününden itibaren sinemalarda gösterilmeye başlandı. Sadece İstanbul, Ankara, Adana ve Malatya'daki bazı salonlarda gösterilebilen ve sinema sahiplerinin ilgisizliği sebebiyle kısıtlı sayıdaki seyirciye ulaşabilen belgesel filmin Ertaş'ın memleketi Kırşehir'de bile vizyona sokulmaması hemşehrilerini üzdü. Bu durumu vefasızlık olarak nitelendiren bazı Kırşehirli sanatseverler bu filmi en kısa sürede şehirlerinde görmek istediklerini belirttiler.

Kırşehir'in tek sineması olan ve 8 salonu bulunan Klas Sinemalarının 'Kolpaçino 3' ve 'Osman Pazarlama' gibi filmleri getirirken Neşet Ertaş belgeselini gösterime sokmaması hayal kırıklığı doğurdu. Filmi Kayseri'de de hiçbir sinema programına almadı.

Atalay Taşdiken yönetti

Sinema Genel Müdürlüğü'nün katkılarıyla ve Kalan Müzik işbirliğiyle hazırlanan, Neşet Ertaş'ın hayatını ve sanatını anlatan 'Ah Yalan Dünyada Neşet Ertaş ' belgeselini Atalay Taşdiken ve Hacı Mehmet Duranoğlu yaptı. Bir yılda tamamlanan belgeselle ilgili açıklamada bulunan belgeselin yönetmenlerinden Hacı Mehmet Duranoğlu, 'Biz belgeseli Atalay Taşdiken'le birlikte yönettik. Neşet Ertaş benim için çok şey ifade ediyor. Sadece sazı, sözü ve bütün bir hayatımıza katık ettiğimiz türküleriyle Neşet Ertaş'ı hayatımızdan çıkarın sanıyorum ortada pek bir şey kalmaz' dedi.  Duranoğlu, yapımla ilgili çok güzel tepkiler aldığını da söyleyerek birini şöyle anlattı: 'İstanbul'da izleyen genç bir arkadaşımız şöyle yazmış bize; 'Belgeselde anlatılan Neşet Ertaş'tan öyle etkilenmişim ki eve giderken yolu şaşırdım.''

 

Otuz tanıktan görüş

Duranoğlu, yaklaşık otuz kadar tanıkla Neşet Ertaş'ın duygu dünyası ve felsefesine ilişkin bugüne kadar anlatmadıkları anılarının konuşulduğunu söyleyerek, 'Neşet Ertaş sadece saza ve söze hapsedilemeyecek kadar büyük bir derinliğe sahipti. Ertaş, bu topraklar üzerindeki birbirinden farklı insanları ve düşünceleri, hangi dinden, ırktan, fikirden olursa olsun bir araya getirebilen çok önemli bir gönül harcıdır. Bugünlerde böyle insanlara daha çok ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.' ifadelerini kullandı.

Belgeselde Hasan Saltık, Bayram Bilge Tokel, Erol Parlak, Uğur Yücel, Can Dündar, Cengiz Özkan, Erdal Erzincan, Erkan Mumcu, Reis Çelik, Feryal Öney, Vedat Yıldırım, Candan Murat Özcan, Sebahat Deniz, Derviş Deniz gibi isimlerle röportajlar da yer alıyor.

Haber:Rıfat Yörük-Beyza Kanlıoğlu

 

 

Yorumlar 2
Dursun Çiçek 31 Mart 2016 11:27

Oysa o bu dünyadan gelip geçen bizim " garip-yolcu" yanımızdı.. Ezeli olan yanımız/özümüzle geçici olan sıfatımız arasındaki ince çizgiye dikkat çekiyordu.. Seküler romantizm çukur bir durum.. İnsanı gönül bilen bilir.. Hakikat kaygısı olan anlar.. Kırşehir Kayseri gibi yerlerde belgeselin vizyona girmemesi ise Neşet'in tüketilebilşrliği ile doğru orantılı

Dursun Çiçek 31 Mart 2016 10:17

Neşet Ertaş.. Bir garip.. Seküler romantizmlerin anlayamayacağı bir gönül.. Sureti gitti manası kaldı.. Leyla'sından Mevla'sına yaptığı yolculuktu onunki sıfat olarak.. Ne ah yalan dünyasını anlayabildiler ne Leyla'sını ne de Mevla'sını.. Herkes kendine indirgedi.. Herkes kendindeki tecelliyi Neşetleştirdi aslında.. Oysa birini anlamak, derdini kaygısını anlamaktı.. Anlamadılar, bilemediler.. Herkes Neşet diyerek kendini anlatıyor.. Onu dinleyeceğine anlayacağına kendindekini ona söyletiyor..

Bakmadan Geçme