Müteahhitler sorunlarına çözüm bekliyor
Kayseri İmar-İnşaat Müteahhitleri Dayanışma Derneği (KAYİM-DER) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Aydın, 5544 sayılı mesleki yeterlilik kanununu desteklediklerini ancak her sınava girecek ustanın 750-800 TL sınav ücreti yatırmasının ön koşul olmasından dolayı çalışanların bu belgeye müracaatlarının önündeki en büyük engel olduğunu dile getirerek, yeniden bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.
Ali Aydın, '21 Eylül 2006'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve amacı teknik ve meslekî alanlarda ulusal yeterliliklerin esaslarını belirlemek; denetim, ölçme ve değerlendirme, belgelendirme ve sertifikalandırmaya ilişkin faaliyetleri yürütmek için gerekli ulusal yeterlilik sistemini kurmak olan '5544 sayılı Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanunu' inşaat müteahhitlerini sıkıntıya sokuyor' dedi.
'Bizler ağır ve tehlikeli iş alanında bu meslekte her şeyini ortaya koyan müteahhitler, hükümetimizin ve yerel idarelerimizin yapmış olduğu birçok alandaki yeni düzenlemeye destek olduk' diyen Aydın şunları söyledi:
'Müteahhitlik sektörünün güven endeksinin yukarı çıkması için müteahhitlik hizmet kanunu yapı denetim kanunu ve iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konuların sektörün rehabilitasyonu için gerekli olduğunu yetkililerle paylaşmıştır. Bakanlığımızın ve Belediyelerimizin idarelerimizin sektörün Kayseri'yi marka şehir yapma yolundaki çabalara yerel ve genel idarecilerimizle birlikte hareket ederek biz müteahhitler olarak bu eseri birlikte imar etmek istiyoruz. Kayseri'yi ülkemizin marka şehri yapmak istiyorsak; sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi birlikte değerlendirip hayata geçirerek şehrimize ve insanımıza layık olduğu hizmetlerimizi yapmalıyız. '
Müteahhitler sıkıntılı
Sektördeki sıkıntıları sıralayan Ali Aydın konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
'Çalışanlarımızın 5544 sayılı mesleki yeterlilik kanunuyla nitelikli iş gücüne kavuşmaları için belgelendirilmesi desteklediğimiz bir süreçtir. Ancak; her sınava girecek ustanın 750/800 TL sınav ücreti yatırmasının ön koşul olması çalışanlarımızın bu belgeye müracaatlarının önündeki en büyük engeldir. Bir başka neden ise sınav sürecinin kameralar karşısında, proje üzerinden sorunlarla uzman usta statüsü verecek derecede olması nedeniyle burada sınavı geçemeyeceklerini ve yatırdıkları paranın geriye alamayacakları kaygısı yatmaktadır. Bir başka sorunda inşaatta ustanın yanında kalfa, çırak ve düz işçilerimizde belge sistemi nasıl olacak belli değil bu ve benzeri nedenlerle çalışanlar hem sınav öncesi eğitime hem de sınava müracaat edemiyorlar. Bu nedenle 26 Mayıs 2016 tarihine kadar verilen sürenin en az bir yıl uzatılması sektörün durmaması için zorunlu görünmektedir. İmarlı alanlar tip yönetmeliği ile Türkiye'mizde tüm şehirlere tek tip elbise giydirilmek istenmektedir. Bunun şehirlerin marka şehir olmasının önünde en büyük engel olacağı için her şehrin imar planlarının o şehrin kimliklerine göre yerel yönetimlere yetki verilmelidir. Bu yönetmelikten dolayı şu an şehrimizde hem belediye yetkilileri hem müteahhitler hem de arsa sahipleri zor durumdadırlar. İnşaat sektörü bu şekilde durursa Kayseri büyük zarar görür. Bunun bir an önce çözüme kavuşması şarttır. Büyükşehir belediyesinin ilgili birimlerinin aldığı kararla Lejantın 20. Maddesi şuanda Kayserimizde uygulanmaya çalışılıyor. Burada en büyük sorun 7 metrelik yol ile 50 metrelik yoldaki imarlı yapıların aynı şekilde izdüşüme tabi tutulması doğru olmadığı düşünülmektedir. En azından 15 metrelik yol ve üzerine belli esneklikler getirilmelidir. Kentsel Dönüşüm uygulamaları çok hisseli yapılar ve alanlarda çoğunlukla yerel idarecilerimizle yürütülmektedir. Arsa maliyetleri % 40'larda olması en büyük sorun. Müteahhitler bu maliyetler yüzünden zor durumdadır. Burada büyük eşitsizlikler oluşmaktadır. Bunun için yerel idare ve müteahhitlerin bir araya gelerek ortak çözümlere yönelinmelidir.'
Haber-Fotoğraf: Ramazan KARAKUŞ