MÜSİAD ve Eğitim-Bir-Sen'den Alman Parlamentosuna tepki
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Kayseri Başkanı Nedim Olgunharputlu ile Eğitim Bir Sen Kayseri Şube Başkanı ve Memur-Sen İl Temsilcisi Aydın Kalkan Almanya Federal Parlamentosu'nun 1915 olaylarıyla ilgili yasa tasarısını onaylamasıyla ilgili tepki gösterdi.
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Kayseri Başkanı Nedim Olgunharputlu, Alman Federal Parlamentosu'nun 1915 olaylarına ilişkin tasarıya onay vermesini kınayan yazılı bir açıklama yaptı.
MÜSİAD Kayseri Başkanı Nedim Olgunharputlu, yaptığı açıklamada Alman Federal Parlamentosu'nun 1915 olaylarıyla ilgili tasarıyı onaylamasını anlaşılmaz bulduklarını söyledi. Olgunharputlu, iş alemi olarak, yoğun ticari ilişkilerde ve Almanya ile bugüne kadar süregelen birliktelikte ciddi sıkıntıların da yaşanacağının altını çizerek, şöyle konuştu; 'Anadolu'da 1. Dünya Savaşı koşullarında yaşanan ve belirli bir halkı ortadan kaldırmak amacıyla hiç bir ilgisi bulunmayan hadiselerin, Almanya tarafından soykırım olarak tevil edilmesi anlaşılamaz. Almanya gibi, ülkemizle tarihi, siyasi, kültürel ve ekonomik bakımdan yoğun ilişkileri bulunan bir ülkenin parlamentosunda, bu iddiaların tartışma kabul etmez birer gerçekmiş gibi kamuoyu kanaatine dayatılmasına neden olacak ve toplumlar arasında husumet oluşturabilecek kararların alınması, ülkemizin attığı adımların aksine çözüme ve uzlaşıya değil, soruna ve çatışmaya hizmet eder. Gerek Almanya Parlamentosu'nun aldığı bu kararı, gerekse lobilerin ve travmaların biçimlendirdiği anlayışını kınıyoruz. Bu siyasi kararın, özellikle varlıklarıyla ekonomisine ve kültürüne katkı sağlayan 3 milyondan fazla Türk ve Türk asıllı Alman vatandaşımızın yaşamını ve Türk ile Alman toplumları arasındaki ilişkiyi zedelememesini umuyoruz. Tarih Tarihçilerin İşidir.'
Tarihi bir hata
Eğitim Bir Sen Kayseri Şube Başkanı ve Memur-Sen İl Temsilcisi Aydın Kalkan, ise 'İki ülke arasındaki ilişkilerin daha çok artarak gelişmesi gereken bir dönemde böyle bir yasanın Alman parlamentosundan geçmesi tarihi bir hatadır. Bu tasarıların sömürgeci geçmişleriyle milyonlarca insanı katletmiş ABD, Fransa gibi ülkelere ilaveten şimdi de Nazilik ve faşizm gibi yakın geçmişinde acımasız despotik yönetim şekli insanlığa sayısız ölümler armağan etmiş(!) Almanya'dan gelmesi çelişkinin de ötesinde gülünçtür. 5 milyondan fazla soydaşımızın yaşadığı Almanya'nın bu kararı akli, vicdani, kültürel ve tarihi dayanaklardan yoksundur; tarih ve toplum nezdinde gerçek bir karşılığı yoktur. Almanya Federal Parlamentosu'nun Namibya'dan Holokost'a uzanan utanç dolu sicilin şuuraltını ele vermesi yönüyle yorumlanabilecek olan bu karar, dostluğu yaralayıcı amaca hizmet eden niteliği ile stratejik de değildir. Bu vasfıyla, karar, iki devletin, ülke ve toplumun güven duygusuyla daha da geliştirilmesi gereken sıcak ve samimi ilişkilerine zarar verir.' diye konuştu.
Kayseri Gündem