Mobilyada 100 bin istihdam 

KAYMOS Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Deveci, Kayseri'de 100 bin kişinin mobilya sektöründe istihdam edildiğini belirterek, 'Sektörde KDV indirimiyle kısmi olarak canlanma olsa da, üzülerek ifade ediyorum ki referandumdan sonra beklediğimiz iyi verilere ticarette ulaşsak da maliyet anlamında ulaşamıyoruz.' dedi.

Kayseri Mobilya Sanayicileri Derneği (KAYMOS) yöneticileri düzenlemiş oldukları iftar programında kentte görev yapan basın mensupları ile bir araya geldi.
KAYMOS Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Deveci buradaki konuşmasında sektörde yaşanan bazı olumsuzluklarla ilgili açıklamalarda bulundu.
Zam serzenişi
KDV indirimi ile canlanan mobilya sektörünün anlam verilemeyen bir şekilde neticelenen referandum sonuçlarına rağmen hammadde imalat ve tedarikçilerinin zam yağmuruna maruz kaldıklarını anlatan Deveci şunları söyledi:
'Günümüzde mobilya sektörü malum ekonominin dar çerçevesi içerisinde hareketlendirilmesi adına hükümet kanadından KDV indirimiyle kısmi olarak canlanmış olsa da, üzülerek ifade ediyorum ki referandumdan sonra beklediğimiz iyi veriler, bizler adına ticarette ulaşsak da maliyet anlamında ulaşamıyoruz. Birinci sebebi KDV indiriminden dolayı yüzde 10 maliyette düşen mobilya fiyatları şuan ham maddeye gelen sistematik ve düzenli yüksek zamlardan dolayı yüzde 25 artmıştır. Türkiye mobilyasının yüzde 50'sini üreten şehrimiz ve imalatçılarımız adına zam kaçınılmaz bir sonuç haline gelmiştir. Devlet tarafından yapılan yüzde 10 indirim, özel sektörden ve hammaddelerden dolayı yükselen maliyetlerimizi ezmiş, bizim rekabet şansımızı, işletmecilerimizin ayakta durma şansını neredeyse bitirmiş durumda. İster istemez üreticilerimiz ve firmalarımız ürünlerinin üzerine zam yapacaktır. Bu zamlar bizi tedirgin etmektedir. Kayseri bilindiği üzere 100 bin kişi mobilya sektöründe istihdamı olan bir şehir. 1 milyon 300 bin nüfusun 100 bini mobilya sektöründen direk veya dolaylı yollardan istihdamında. Her aileden 4 kişi hesap ettiğinizde 1 milyon 300 bin nüfuslu şehrin 400 bini mobilya sektöründen ekmek yemektedir. Bu nokta itibariyle baktığımızda Kayseri için vazgeçilmez olan bir mobilya sektörünün sorunlarını bir araya gelip çözümlememiz ve bu sektörü ayakta tutmamız gerekiyor' ifadelerini kullandı.



'Kıdem tazminatı işletmeciye yük'
Kıdem tazminatının işletmelerin sırtında bir yük olduğunu ve bu sorunun işletmeci ve çalışan tarafı mağdur etmeyecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Yakup Deveci, 'Dernek sadece ticari anlamda faaliyet gösteren bir dernek olsun istemiyoruz. Paydaşlarımız, çalışanlarımız var. Biz çalışanlarımızla olan pozisyonumuzu da korumak istiyoruz, onların haklarını da savunmak istiyoruz. Lakin işletmelerimizi ayakta tutmamız gerekiyor. Kıdem tazminatı artık bizim işletmelerimizin sırtında ciddi anlamda bir yük. İşletme sermayelerine eşdeğer firmalarımızın tazminatları söz konusu. Bu firmalarımızın yaşamlarını tehdit eder hale gelmiş, firmalarımızın devamlılığının önünü kesmeye başlamıştır. diye konuştu.



'2018 Mobilya fuarı yeni yerde olacak'
2018'de gerçekleştirilecek olan Mobilya Fuarı'nı yeni yapılacak olan fuar alanında yapmayı ümit ettiklerini kaydeden Başkan Yakup Deveci, 'Şehrimiz mobilya sektöründe markalar şehri. Ciddi markalarımız var, üretimin belli bir kısmını biz yapıyoruz. Ancak şehrimize yakışan bir fuar alanının olmadığını KAYMOS 3 yıldır dile getiriyor. Bu sene artık nihai bir sonuç alacak. Bu noktada Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan ve yönetim kuruluna, aynı zamanda bunun finans noktasında organize sanayideki esnaf arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz.' dedi.


Uluslararası fuara rekor katılım
'Kayseri için vazgeçilmez olan mobilya sektörünün sorunlarını bir araya gelip çözümlememiz ve bu sektörü ayakta tutmamız gerekiyor' diyen Başkan Deveci; '3 yıl önce İstanbul'da Uluslararası Mobilya Fuarı'nda Kayseri firmaları yer bulamaz iken gerekli destekler ve girişimler ile 2016 yılında 42 firma ile katılım sağlandı. İlk yıl 42 firmayla katıldığımız mobilya fuarında daha sonra ilavelerle bu sayı 45'lere çıkmıştı. 2017'de bu rakam 52'lere, fuar zamanı 55'lere çıktı. İki hafta önce derneğimizde toplu olarak düzenlediğimiz imza ile birlikte de 20 firma daha ilave ederek Kayseri'deki firmalarımızın uluslararası platformda kendilerini daha iyi ifade etmeleri gereken fuarda daha geniş bir alanda sahip olmasını sağladık.' şeklinde konuştu.



İftar programı düzenlenecek
Başkan Yakup Deveci, dernek olarak imknlarının el verdiği düzeyde sosyal anlamda da etkinlik yaptıklarını belirterek; bu bağlamda Geleneksel KAYMOS İftar Programlarını ilk olarak Eskişehir Bağlarında 6 Haziran'da 4 bin kişilik bir organizasyon ile başlatacaklarını söyledi.
Haber-Foto: Ramazan KARAKUŞ

Bakmadan Geçme