Mobilya ihracatında hedef 3,5 milyar dolar

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş son yıllarda Türkiye'nin dünya mobilya ihracatında payına düşeni almaya başladığını belirterek, '2014'te 2,5 milyar dolara yükselen İhracat rakamlarının bu yılsonuna kadar 3,5 milyar dolara ulaşacağını bekliyoruz' dedi. Elitaş, 2023 hedeflerini ise 10 milyar dolar olarak açıkladı.

 Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, bir dizi programa katılmak üzere dün şehrimize geldi. Bakan Elitaş programı dahilinde ilk olarak Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından organize edilen Kayseri 6. Mobilya Fuarı'nın açılışına katıldı.

Bakan Elitaş burada yaptığı açıklamasında Türkiye'nin mobilya ihracatındaki rakamlarının 2002'den bugüne kadar 5 misli arttığını dile getirerek, 'Dünya ihracatındaki ülkemizin payı 2002'de binde 6 iken, bugün yüzde 1.4'e çıktı. Sektördeki payımız giderek yükseliyor. Hedefimiz büyüyor. Bununla birlikte 2023'e kadar 10 milyar dolarlık bir gelir bekliyoruz' dedi.

Tasarım ve tanıtım önemli

Türkiye'nin son yıllarda çok önemli atılımlar yaptığını vurgulayan Elitaş, sanayi ve ticaretteki hedefin yüksek katma değerli ürünler ile teknoloji, tasarım üretmek olduğunu belirtti. Elitaş sözlerini şöyle sürdürdü:

'Kalbe takılan stent, metal ya da ona benzer nesnelerden yapılıyor. Dünyada bir ülke bununla ilgili bir buluş gerçekleştirmiş. Metal olsa 1 gram gelir. Bir stentin Türkiye'ye ithal edilmesinin fiyatı 700 dolar. 1 gram olsa 700 bin dolar, 1 santim olsa 7 milyon dolar. Biz mobilyanın kilosunu 1,5 dolara satıyoruz ama tasarım ürünü haline getirdiğimiz takdirde bizim ürünlerimizin değerinin ne kadar artacağı ortada. Tasarım kadar tanıtım da önemli bir unsur.'

Kaniş-Karum'un tanıtımı iyi olmalı

Kayseri'nin her zaman ticaretin merkezi olarak bilindiğini anımsatan Elitaş, tarihi Kaniş-Karum bölgesinde bulunan bir akit ve senedin kopyasını göstererek, ülkeye gelen yabancı temsilcilere bunu göstereceklerini söyledi.

Kılıçdaroğlu'na yüklendi

TBMM'de dokunulmazlıkla ilgili anayasa değişiklik teklifinin görüşüleceğini hatırlatan Elitaş, Meclis Başkanı hariç AK Parti'nin 316 milletvekilinin bu teklife imza attığını söyledi.

Süreci değerlendiren Elitaş,  'Ana muhalefet genel başkanı şu anda gösterdiği duruşu sergilemiş olsaydı, MHP lideri şu anda söylediklerini önceden söylemiş olsaydı 316 milletvekilinin imzasıyla değil daha fazla milletvekilinin imzasıyla bu gerçekleşmiş olurdu.  Maalesef ana muhalefet partisinin genel başkanı edebini, adabını tamamen tarihe gömerek, kendisine verilen terbiyenin dışına çıkarak vereceği desteği bile argo tabirlerle ifade etmesi hiç şık değil. CHP'ye gönül verenlere yakışmayacak bir duruş sergilediği için Kılıçdaroğlu'nu CHP'ye oy verenlere şikayet ediyorum' diye konuştu.

Düzgün: Mobilya ihracatının 3'te biri Kayseri'den

Kayseri Valisi Orhan Düzgün ise mobilyanın Kayseri ekonomisinde önemli bir paya sahip olduğunu belirterek, 'Ülkemizdeki mobilya üretiminin yüzde 40'nı Kayseri sağlıyor. Dolayısıyla İhracatın da üçte biri kentimizden sağlanmış oluyor' ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Bakan Elitaş ve beraberindekiler 72 yerli firmanın 20 bin metrekare alanda stant kurduğu fuarı gezerek incelemelerde bulundu.

Ev, çocuk, ofis mobilyalarında yeni ürünlerin ve tasarımların sunulacağı fuar, 20-24 Nisan tarihleri arasında ziyarete açık olacak.

Giyim mağazası ve Kur'an Kursu açtı

Bakan Elitaş sonrasında ise önce Ahmet Yalçın'a ait 'Havan Giyim' adlı giyim mağazasının açılışına katıldı, daha sonra ise hayırsever iş adamı Osman Ulubaş tarafından Hürriyet Yeniköy Mahallesi'nde yaptırılan ve eşinin ismini taşıyan 'Hayriye Ulubaş Kız Kur'an Kursu'nun' açılışını gerçekleştirdi.

 

Heyecanlandırıcı bir indirim değil

Giyim mağazasının açılışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Elitaş, Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandında indirime gitmesi ile ilgili yöneltilen soruya 'Faiz oranının biraz daha yatırımcının içindeki 'Yatırım yapma zevkini' tetikleyecek bir rakama yakın seviyelere indirilmesi gerekirdi' dedi. Elitaş,  Merkez Bankası'nın üst limiti biraz aşağı düşürerek bir manada bankaların kaynak ihtiyaçları olduğu takdirde bunun daha düşük maliyette olmasına imkan verdiğini belirtti.

Faiz indiriminin piyasa beklentilerine yakın olduğunu ifade eden Elitaş, 'Yeni başkan oturdu, arkadaşlarıyla beraber bu şekilde değerlendirme yaptı. Piyasa beklentilerine herhalde yakın bir faiz oranı olarak gerçekleşti, ama ben heyecanlandırıcı bir indirim oranı olduğu kanaatinde değilim. Biraz daha yatırımcının içindeki o yatırım yapma zevkini tetikleyecek bir rakama doğru inmesi gerekiyor. İnşallah bunu da yeni başkan, yeni arkadaşlarıyla birlikte bu süreçte yapacak ve Türkiye'deki yatırım yapma iştahını harekete geçirecek bir karar alacaktır diye ümit ediyorum.' dedi.

Haber-Fotoğraf: Ramazan KARAKUŞ

Bakmadan Geçme