Mimar Sinan Kayseri'de anıldı
Mimar ve Mühendisler Grubu'nun Mimar Sinan'ın eserlerinin bulunduğu şehirlerde gerçekleştirdiği 'Mimar Sinan'ı Anlamak' adlı panelin 4.'sü Kayseri'de gerçekleştirildi.
Panele Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, İlim Yayma Cemiyeti Kayseri Şube Başkanı Oğuz Memiş, Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkanı Murat Özdemir, Şube Başkanı Mustafa Çapan ile grup üyeleri katıldı.
Panel öncesi bir konuşma yapan Mimar ve Mühendisler Grubu Şube Başkanı Mustafa Çapan, Mimar Sinan'ın Osmanlı'nın en görkemli döneminde, imparatorluğun gücünü yansıtan yapıları inşa eden mimar olduğunu anlatarak, Osmanlı İmparatorluğu mimarisini XVI. Yüzyılda şekillendirmeyi başaran ender mimarlardan biri olduğunu ifade etti.
Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkanı Murat Özdemir ise grubun 20. yılını geride bıraktığını hatırlatarak faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Türkiye'nin değişik illerinde şube çalışmalarının sürdüğünü anlatan Özdemir, çalışmalarında üniversite, STK, kamu saç ayağı üçgenini önemsediklerini söyledi.
Şehircilik yapılaşmalarını yakından takip etmeye çalıştıklarını dile getiren Özdemir şunları söyledi: 'Şehir yapılaşmaları insanı-aileyi ve toplumu dönüştürme makinalarıdır. Kısa vadede anlamadığımız ama anladığımızda da geç kalmış olabileceğimizden korktuğumuz bir dönüştürme makinaları. Şehircilik planı sadece arsanın emsal değerini çarparak bulduğumuz alanı o arsaya yapı olarak yerleştirmek değildir.'
Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar da aradan 500 yıl geçmiş ve 500 yıl sonra hala onun yapmış olduğu eserler aşılamamış. Hala onun eserleri konuşuluyor ve bir adım önüne geçilememişse 'O'nu' gerçekten iyi anlamak gerekir. Mevlana medeniyet, kültür dünyamızda sözle, ruhla ne kadar etkin bir isim ise Mimar Sinan da taşa hayat vermesiyle o kadar önemli bir isimdir.' diye konuştu.
Konuşmaların ardından Moderatörlüğünü Yüksek Mimar Ali Reyhan Esen'in yaptığı panelde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suphi Saatçi 'Bir Mühendis olarak Mimar Sinan', Erciyes Üniversitesi mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil Sencer Erkman ise '16. Yüzyıl Osmanlı Mimarisinde Sinan'ın Sanatsal Dehası' konularında bilgi birikimlerini aktardılar.
Haber-Fotoğraf: Ramazan Karakuş