Meslek Lisesi Öğrencileri Staj Eğitimi İçin Avrupa'ya Gidiyor

Kayseri Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi tarafından hazırlanan ''Değişik Alanlarda Eğitim Alan Meslek Lisesi Öğrencilerinin Avrupa'da Staj Uygulamaları ve Mesleki İngilizce Becerilerinin Artırılması'' isimli Avrupa Birliği (AB) Leonardo...

Kayseri Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi tarafından hazırlanan ''Değişik Alanlarda Eğitim Alan Meslek Lisesi Öğrencilerinin Avrupa'da Staj Uygulamaları ve Mesleki İngilizce Becerilerinin Artırılması'' isimli Avrupa Birliği (AB) Leonardo da vinci (LDV) projesi kapsamında 67 öğrenci Avrupa'da 5 farklı ülkede staj eğitimi alacak. Proje kapsamında Kayseri ve Isparta'da 8 farklı okulda değişik alanlarda mesleki eğitim alan öğrencilerin ilk grubu, 19 Ocak'ta Avrupa'ya gidecek.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, öğrencilerin staj yapacağı işletmelerin almakta oldukları eğitime uygun işletmeler olduğu, Otelcilik Turizm ve Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri'nin İspanya'da turistik bir cazibe merkezi olan Tenerife adasında otel ve hastanelerde, Portekiz'e gidecek olan Kız Meslek Lisesi öğrencilerinin Portekiz'in Barcelos şehrinde faaliyet gösteren bir mensucat fabrikasında, Otomotiv Teknolojileri alanı öğrencileri için Polonya'nın Bialystok şehrinde yetkili araba servisi (Mercedes ve Citroen), Elektrik Elektronik alanı öğrencilerinin bir PLC ve otomasyon montaj fabrikasında, Metal Teknolojileri alanı öğrencilerinin Tarım aletleri metal işleme bölümünde, Bilişim Teknolojileri Alanı öğrencilerinin Çek Cumhuriyeti'nin Prag kentinde bilgisayar ve yabancı dil kurs merkezinde ve Mobilya Teknolojileri Alanı öğrencilerinin ise Hollanda'da ahşap gemi yapan tersanede staj eğitimlerini yapacakları kaydedildi.

Projenin uygulamalı staj eğitimi günlük staja başlamadan önce öğrencilerin, 2 saat mesleki yabancı dil eğitimi alacakları ve daha sonra staj çalışması yapacakları ifade edilirken, İspanya'ya gidecek Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi öğrencilerinin alacakları mesleki İngilizce eğitimine ilaveten, dünyanın en çok konuşulan 3'üncü dili olan İspanyolca eğitimi de alacakları belirtildi. Yabancı dilin Turizm Meslek Lisesi öğrencileri için ne derece önemli olduğu bilinen bir gerçek olduğu kaydedilen açıklamada, proje ile öğrencilerin ikinci bir yabancı dil olarak İspanyolcayı öğrenme fırsatını elde edecekleri de vurgulandı.

Bu arada, proje katılan öğrenciler kendi okullarında teorik olarak öğrendikleri konuları hazırlanan çalışma programında yerinde uygulayarak öğrenmiş olacaklar. Bu uygulamalı eğitimler öğrencilerin kendi alanlarıyla ilgili iş başı eğitimi şeklinde olup böylece Avrupa işgücü piyasasında çalışabilecek nitelikli eleman yetiştirmek, Mesleğini iyi bilen yabancı dile hakim kalifiye teknik elemanlar yetiştirmek, Mesleki ve teknik eğitimde AB ile ortak bir politika geliştirilerek ülkemizin AB ile entegrasyonuna katkı sağlamak ve Türk eğitim sisteminin kalitesinin artmasına destek vermek projenin hedefidir.

Tüm öğrenci grupların katılımı ile toplantıda öğrencilere açıklama yapan projenin sahibi koordinatör Okulun Müdürü Durmuş Payas, yurt dışına giden öğrencilerin bu proje çalışmasının kendilerini geliştirme ve İngilizce öğrenme yönünden bulunmaz bir fırsat olduğunu belirtti. Payas, ''Sizler oralarda sadece kendinizi değil ülkemizi temsil ettiğinizin bilincinde olarak hareket ediniz ve bizleri en güzel şekilde anlatınız'' tavsiyelerinde bulundu.

Projeyle ilgili olarak açıklama yapan Okul Müdürü Durmuş Payas, bu projenin alan çeşitliliği ve finansmanı açısından Türkiye'de bir ilk olduğunu, 8 ayrı alanda toplam 67 öğrencinin ve bunları refakat edecek 16 öğretmenin projeden yararlanacağını belirtti. Aynı zamanda proje sayesinde daha önce herhangi bir projeye katılmamış okulların da bu imkandan yararlandırılmış olacağını bildirdi.

Yorumlar 2

Bakmadan Geçme