Mesander Yabancı İşçi Çalıştırılmaması İçin Tedbir Alınmasını İstedi

Müteşebbis Sanayici ve İşadamları Derneği, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde üyeleri arasında yaptığı değerlendirme sonucunda 'Kayseri Organize Sanayi Bölgesi nereye gidiyor?' başlıklı bir rapor hazırladı. Raporun çözüm önerileri...

Müteşebbis Sanayici ve İşadamları Derneği, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde üyeleri arasında yaptığı değerlendirme sonucunda 'Kayseri Organize Sanayi Bölgesi nereye gidiyor?' başlıklı bir rapor hazırladı. Raporun çözüm önerileri bölümünde yabancı işçi çalıştırılmaması için önlem alınması istendi.

MESANDER Başkanı Sanayici Ahmet Bağçovan'ın raporla ilgili açıklaması şöyle:

OSB'DE Kİ İŞLETMELER KALİFİYE ELEMAN BULAMIYOR

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde yüzlerce fabrikanın duvarında 'işçi alınacak' yazısını görmek mümkün iken bulunan fabrikaların her birinde kalifiye ve kalifiye olmayan eleman sıkıntısı yaşanıyor. Geçmişte Çıraklık Eğitim Merkezlerinden, ilköğretim ve ortaöğretim mezunları arasından eleman yetiştirerek işçi sorununu çözen işletmeler günümüzde eleman bulmakta özellikle de kalifiye eleman bulmakta zorlanmaktadır.

TESPİT ETTİĞİMİZ SEBEPLERİ

MESANDER olarak tespit edebildiğimiz; meslek eğitimi veren okullardan mezun olan öğrencilerin mezun oldukları bölümlerde işlerde çalışmayı tercih etmemesi, mesleki eğitimi olmayıp da OSB'deki meslek dallarında çalışabilecek kişilere mesleki eğitim verilmesi için bir alt yapı olmaması, iş arayan bazı kişilerin üretim bölümlerinde çalışmak yerine daha az maaş verilen masa başı kolay işleri tercih etmesi, işçilik maliyetlerinin yüksek olmasına paralel olarak düşük maaşla işçi çalıştıran fabrikalar bulunması, yabancı uyruklu kişilerin ucuz işçi olarak tercih ediliyor olması, sosyal güvencesiz işçi çalıştıran işyerleri gibi sebeplerle kalifiye eleman konusunda yaşanan sıkıntılar artmaktadır.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ

Mesleki eğitim veren okullardan mezun olan öğrencilerin eğitimleri sırasında OSB'deki işyerleri ile bağları kurulmalı ve gençlerimiz istihdama kazandırılmalıdır. Meslek okullarının OSB'deki işletmelerle entegre edilmesi için Milli Eğitim, işyeri sahipleri ve OSB İdaresince ortak projeler yürütülebilir.

OSB'de çalışabilecek ancak mesleki eğitime sahip olmayan kişilere mesleki eğitim verilmesi için de kurslar düzenlenerek bu kişiler de istihdama kazandırılabilecektir. Türkiye İş Kurumu'nun Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nin eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik çalışmaları yetersizdir. İş Kurumu'nun yanı sıra yerel yönetimlerin meslek edindirme kursları da OSB'de ki firmaların kalifiye eleman arayışına çözüm sağlanabilir.

Meslek edindirme kursları açılmadan evvel yapılması gereken OSB'de bulunan fabrikaların hangi iş dalında ne kadar eleman ihtiyacı olduğuna dönük bir çalışma yapılmasıdır. Bu konuda Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı, Kayseri Sanayi Odası, Türkiye İş Kurumu ve yerel yönetimlerin birlikte hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz.

Yabancı uyruklu, çalışma izinleri dahi bulunmayan kişilerin ucuz işçilik kaygısıyla çalıştırılmasına karşı genel tedbirler alınmalı, işsizlik oranlarının sanayi şehri olan Kayserimiz açısından utanç verici boyutta olduğu bir dönemde Türk vatandaşlarının istihdam edilmesi sağlanmalıdır. Bu konuda işyeri sahiplerine çağrımız olduğu gibi OSB yönetimine ve kolluk güçlerine de çağrıda bulunmaktayız. Yabancı uyruklu kaçak işçiler işyerleri arasında haksız rekabetin de sebepleri arasında yer almaktadır.'

Bakmadan Geçme