Mazlumder'e kayyum mu atanacak?

Kısa bir süre önce Mazlumder Genel Merkez, Şırnak ve Şanlıurfa temsilcileri ile birlikte bölgedeki terör operasyonları hakkında güvenlik güçlerini suçlayan skandal bir rapora imza atmıştı. Bu rapora Mazlumder'e bağlı bazı şubelerden de tepki gelmişti. Bu tepkiler geçtiğimiz günlerde Nevşehir'de düzenlenen Mazlumder Genel Yönetim Kurulu'na da yansıdı. Bazı şubeler 'olağanüstü genel kurul' talebinde bulunurken genel merkez bu talebi ret etti. Yaşanan bu tartışmanın ardından muhalif şubelerin olayı mahkemeye taşıyacağı, mahkemenin ise Mazlumder'e kayyum atayacağı konuşuluyor.

 Olağanüstü genel kurul rededildi

Mazlumder Genel Yönetim Kurulu (GYK) 9 Nisan 2016 tarihinde Nevşehir'de gerçekleşti. Mazlumder Genel Merkez Delegelerinin yarıya yakınının talebi doğrultusunda Olağanüstü Genel Kurul çağrısı gündemi ile gerçekleşen toplantı gün boyu süren tartışmalara sahne oldu. Bir takım gerekçelerle ve tüzük hükmü bahane edilerek Mazlumder Genel Merkezi tarafından olağanüstü genel kurul talebi yok sayıldı.

Mahkemeye yolu açık

Mazlumder İstanbul Şubesi toplantı ile ilgili yazılı açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada Mazlumder Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal başkanlığındaki toplantıda, olağanüstü genel kurul hakkında herhangi bir karar alınmaması için, toplantı gündeminin 5 - 6 saat kısır müzakerelerle boğulduğu ifadelerine yer verildi. Bütün bu tartışmalara ve oylama talebine rağmen oylama yapılmaksızın olağanüstü genel kurul talebinin reddedildiği aktarılan açıklamada, Genel Başkan Ünsal tarafından talep sahiplerinin isterlerse mahkemeye başvurabileceklerinin ifade edildiği belirtildi.

 Şubeler kazan kaldırdı

İstanbul Şubesi'nden yapılan açıklama şöyle devam ediyor, 'Genel Başkan'ın bu tavrı üzerine; Mazlumder Genel Sekreteri, Hukuk İşlerinden ve Mültecilerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcıları ile Olağanüstü Genel Kurul için imza veren başta İstanbul, Ankara, Konya, Adana, Kayseri ve Malatya gibi şubelerin başkanları ve birçok GYK üyesi tarafından mevcut GYK'nın meşruiyetini kaybettiğinden bahisle toplantı salonu terk edilmiştir. Öğrendiğimiz kadarıyla toplantı salonu terk edildikten sonra usule, hukuka ve gerçeğe aykırı bir takım kararlar alınmış olup bu kararları da tanımadığımızı bu vesileyle ifade ederiz.'

Genel merkezden cevap

Gelen tepkiler üzerine Mazlumder Genel Merkezi resmi internet sitesinde yazılı bir açıklamada bulundu. Nevşehir toplantısı sonrasında kamuoyuna yansıtılan bazı ifadelerle, dernek çalışmalarının üzerine gölge düşürülmek istendiği iddia edilen açıklamada Mazlumder Genel Yönetim Kurulu toplantıları, ilgili kanun ve tüzüğe göre icra edildiği belirtildi. Nevşehir'deki toplantıya da değinilen açıklamada şu ifadelere yer verildi, 'Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa, kurul çalışmalarını gerçekleştirir ve kararlarını bu doğrultuda alır. 09.04.2016 tarihli GYK toplantısı da; 40 asil üyenin 33'ünün katılımıyla, toplantı yeter sayısının sağlandığının görülmesi üzerine başlamıştır. Yine toplantıda, birçok GYK yedek üyesi, şube başkanı ve yöneticisi de hazır bulunmuştur. 09.04.2016 Tarihli Nevşehir/Ürgüp GYK toplantısında da, her zaman olduğu gibi ilgili gündem maddelerine ilişkin çeşitli kararlar alınmıştır ve 33 GYK asil üyemizle toplanan kurulun sonunda alınan bu kararların altında, 21 GYK asil üyesinin imzası bulunmaktadır. Dolayısıyla toplantı salonunu terk eden bazı arkadaşlarımızın iddia ettiği gibi, kendilerinin ayrılmalarından sonra 'usule, hukuka ve gerçeğe aykırı bir takım kararlar alınmış' değildir.'

Kayyum atanabilir

Mazlumder Genel Merkezi'nin bu tavrı sonrası genel merkeze muhalif şubeler tarafından olağanüstü genel kurul talebi ile olayın mahkemeye taşınması bekleniyor. Mahkemenin ise Mazlumder Genel Merkezi'nin bu tavrına karşı kayyum ataması gerçekleştirebileceği konuşuluyor. Mazlumder yöneticisi ve GYK üyesi hukukçulardan aldığımız bilgilere göre olağanüstü genel kurul için gerekli olan müracaat üye sayısı yeterli olup genel merkezin olağanüstü genel kurul talebinin 21 Nisan Perşembe gününe kadar karara bağlaması gerekiyor. Açıklanacak karar ile birlikte olağanüstü kongre talebinde bulunan 192 delegenin önümüzdeki hafta mahkemeye başvurması bekleniyor. Mazlumder GYK üyesi hukukçular, mahkeme kararı ile 3 kişilik bir heyetin kayyum atanarak Mazlumder'in olağanüstü genel kurula götürüleceği yönünde görüş bildirildi.

Mazlumder'den şok Güneydoğu raporu

Bilindiği gibi Mazlumder Genel Merkez, Şırnak ve Şanlıurfa temsilcileri birlikte skandal bir rapora imza atmıştı. 4 Şubat 2016 tarihinde yayınlanan ve 'Şırnak İli Silopi İlçesi İnceleme ve Gözlem Raporu' adı verilen yazıda Mazlumder, bölgedeki operasyonlar sonrası 100 binlik ilçenin kullanılmaz hale geldiğini, bunun sorumlusunun ise güvenlik güçleri olduğu iftirasını atmıştı. Teröristlerin kazdığı hendekleri ve kurdukları barikatları göremeyen dernek araştırmacıları, ilçedeki sokağa çıkma yasağının keyfi olduğunu ileri sürerek, sivil vatandaşların operasyonlar sırasında bilinçli bir şekilde öldürüldüğünü savunmuştu.

Haber: Bünyamin Gültekin

Bakmadan Geçme