Mazlumder'den Ağırnas gezisi

Mazlumder Kayseri şubesi üyeleri ve gönüllüleri Kayseri'nin hemen yanı başında ziyaretçilerini bekleyen tarih hazinesi Ağırnas'a kültür gezisi düzenledi. 27 Kasım Pazar günü kadın, erkek ve çocuklardan oluşan Mazlumder gezi grubu turizm rehberi Ahmet Bektaş'ın güzel anlatımı ile tarihe bir yolculuk yapmış oldu.

Melikgazi Belediyesinin de beldedeki turizm sorumlusu olup aslen Ağırnaslı olan Ahmet Bektaş'ın rehberliğinde yapılan gezi, dostluk ve kardeşlik ortamında geçti.

Ağırnas gezisinde ilk ziyaret edilen yer Türk ve dünya tarihinin unutulmaz mimarı Sinan'ın bugün bir müze haline getirilen Ağırnas'ta doğduğu ev bütün yönleriyle gezildi. Bektaş, Mimar Sinan'ın buradaki hayatı, aile yapısı ve Osmanlı döneminde yaptığı hizmetler hakkında detaylı açıklamalarda bulundu. Anlatımları heyecanla dinleyen gezi ekibi bu sunumla tarihe bir yolculuk yaparak Sinan'ın ruhunu şd ettiler.

Daha sonra geçmişte yağ üretim merkezi olan yer altında faaliyet gösteren Bezirhane'yi gezen grup burada insan hayatında önemli bir yeri olan yağın, geçmişte hangi ürünlerden ve hangi şartlarda yapıldığı konusunda Ahmet Bektaş'tan geniş bilgiler aldılar.

Geçmişte Ağırnas'ta yaşayan ve 1924'te yapılan mübadele ile Yunanistan'a göçen Hıristiyan Rum cemaatinin ibadetlerini yapmak için 1857 yılında hizmete açtıkları Ortodoks kilisesini de gezen Mazlumder ekibi, rehber Bektaş'tan kilisenin yapılışı, buradaki ibadet şartları ve kilisenin bugünkü durumu hakkında bilgiler aldılar.

Tamamen bir tarih hazinesi olan Ağırnas'ta Mazlumder grubunun son ziyaret yeri yüzlerce metre uzunluğunda tünellerle birbirine bağlanmış yer altı evleri ve kiliselerden oluşan yer altı şehri oldu. Tek kişinin geçebileceği karanlık tünellerden geçerek yapılan yer altı şehri gezisi ziyaretçilere hem heyecan verdi hem de tarihe bir yolculuk yapmaya vesile oldu.

Ağırnas gezisinin son bölümünde davet üzerine beldede yapılan düğün törenine de iştirak eden Mazlumder ekibi hem ikram edilen düğün yemeğini yediler hem de yeni evlenenlerin geleceği için Kur'an-ı Kerim okuyup dua ettiler.

Kayserinin hemen yanı başında tarihi zenginlikleriyle ziyaretçi bekleyen Ağırnas'a yapılan geziden çok memnun kaldıklarını belirten Mazlumder ekibi, geziyi düzenleyen yöneticilere teşekkür edip şükranlarını bildirdiler.
Mazlumder yöneticileri de katılım için üye ve gönüllülere, rehberlik için Ahmet Bektaş'a ulaşım hizmeti için de büyükşehir belediyesine teşekkür ettiklerini bildirerek üyelerin talepleri halinde bu tür gezileri gelecekte de düzenleyeceklerini söylediler.

Kurumsal Haber

Bakmadan Geçme