Mavi Marmara 7 yıl sonra Kabine'nin gündeminde
Mavi Marmara mağdurlarına tazminatların henüz ödenmemesi ve Maliye Bakanlığı avukatının neden olduğu dilekçe skandalının ardından Bakanlar Kurulu konuyu gündemine alacak.
İsrail askerlerinin 31 Mayıs 2010'da düzenlediği Mavi Marmara saldırısından 6 yıl sonra iki ülke arasında varılan anlaşmaya göre şartlardan biri şehit yakınları ve mağdurların İsrail aleyhine açtığı davalarda, yasal hasmın Türkiye Maliye Bakanlığı olmasıydı. Bu şart Maliye Bakanlığı avukatının mahkeme dosyasına sunduğu dilekçedeki 'ruhsuz' ifadelerle krize neden oldu.
Mavi Marmara şehitlerinin istediği tazminatın 'fahiş' olduğu ve askeri müdahalenin 'göze alınarak' yola çıkıldığı iddiaları şehit yakınları başta olmak üzere kamuoyunun farklı kesimlerinin tepkisini çekti. Bu süreçte İsrail'in ödediği tazminatın şehit yakınlarına ödenmeyeceğine ilişkin söylentiler de sosyal medyadan hızla yayıldı.
Mavi Marmara konusu, saldırının yaşandığı 2010 yılından sonra yeniden Bakanlar Kurulu gündemine geliyor.
Mağdurların rencide edildiği eleştirileri ve tazminatın nasıl paylaştırılacağı konusunda yapılan çalışmalar kabine toplantısında Adalet ve Maliye Bakanları tarafından Başbakan Binali Yıldırım'a aktarılacak.
Ayrıca Maliye Bakanlığı'ndaki komisyonun da çalışmalarının sürdürdüğü öğrenildi. Adalet Bakanlığı ile koordinasyon halinde çalışan Maliye Bakanlığı'nın 20 milyon doların şehit ailelerine en kısa sürede ulaştırılması için yoğun mesai harcadığı belirtiliyor. Şehit yakınlarının ilerleyen süreçte Maliye Bakanlığı'na davet edileceği ve bizzat görüşlerine de başvurulacağı ifade ediliyor. Mağdurlar ve aileleri ise hükümetin tutumunu dikkatle izlediklerini söylüyor.
LAHEY SÜRECİ SAVCIYI BEKLİYOR
Türkiye'deki davanın düşmesi sonrası Mavi Marmara'nın yabancı mağdurları kendi ülkelerinde İsrail aleyhine açtıkları davaları sürdürüyor. ABD, İngiltere, İspanya ve Afrika ülkelerinde açılan davaların sonuçlandırılması için Mavi Marmara avukatlarıyla hukuki mücadeleye devam ediyor. Lahey'de de İsrail'in savaş suçlusu olarak soruşturulması için yapılan başvuruyla ilgili inceleme savcılık tarafından yapılıyor. Savcılığın ölenlerin sayısını az bularak Lahey için 'hafif' değerlendirmesi yaparak çevirdiği dosya, Lahey Ön İnceleme Mahkemesi tarafından iki kez açtırıldı. Mağdur avukatlarının itirazlarını haklı bulan mahkemenin, Lahey'in bu konuda soruşturma yapması ısrarı savcılığın dosyayı üçüncü kez incelemesini sağladı. Türkiye'deki davanın düşmesi ve anlaşma İsrail'in dosyanın kapanması için kullandığı argümanlar arasında. (TİMETÜRK.COM)