Kuyumcular ayakta kalmaya çalışıyor

Uzunoğlu Sarraf yetkilisi Recep Uzunoğlu, artan altın fiyatları ve piyasadaki nakit sıkıntısı sebebiyle çok ciddi bir veresiye altın ticareti ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek, 'Kirasını bile çıkaramayan kuyumcular her ay artan tahsilat sorunlarıyla mücadele ediyor ve ayakta kalmaya çalışıyor.' dedi.

Kuyumcuların özellikle son dönemlerde bin bir zorlukla mücadele ettiğini belirten Recep Uzunoğlu, Amerika Birleşik Devletleri'nin 45. başkanının Donald Trump olmasının dünya piyasasında olduğu kadar ülkemiz piyasalarında da şok etkisi oluşturduğuna dikkat çekti.

Esnaf kirasını ödeyemiyor
Karşılıklı güven ve iyi niyet içerisinde gerçekleştirilen veresiye altın ticaretinin, yaşanan tahsilat sorunları sebebiyle kuyumcuları sıkıntıya soktuğunu anlatan Recep Uzunoğlu; 'Kirasını bile çıkaramayan kuyumcular her ay artan tahsilat sorunlarıyla mücadele ediyor ve ayakta kalmaya çalışıyor. Başta Türkiye'nin finans merkezi İstanbul Kapalıçarşı olmak üzere şehrimizde de Kazancılar Çarşısında sürekli dükkanlar boşalıyor. Boş kalan dükkanlar aylarca hatta yıllarca yeniden kiraya verilemiyor. 15 Temmuz'da yaşanan ve kahraman halkımızca bastırılan kalkışma, herkesin psikolojisiyle oynadı. Parası olan bile artık harcamaya korkar oldu. Bunun yanı sıra TL'nin diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesi sırf biz kuyumcuları değil bütün ticaretle uğraşanları zora soktu. Esnaflar olarak en büyük temennimiz yakın zamanda piyasanın birazcık daha rahatlaması ve milletçe yüzümüzün güldüğünü görmek…' diye konuştu.

Altın yukarı gidebilir
ABD'deki seçimlerin ardından Euro, Dolar ve Altının TL bazında tarihi zirveyi gördüğünü, geçtiğimiz Çarşamba günü altının gram fiyatının 140 TL'yi test ettiğini anımsatan Recep Uzunoğlu şu değerlendirmede bulundu;

'Hem Trump'ın ılımlı açıklamaları hem de piyasalarda şok etkisinin azalmaya başlamasıyla 128 TL'ye kadar geriledi. Bundan sonrasında bu gevşemenin biraz daha devam etmesi sonucu altın yeniden yukarı doğru harekete geçecektir. FED'in faiz artırımındaki belirsizliği ısrarla devam ettirmesi, Donald Trump'a karşı olan ekonomik güvensizlik ve Avrupa'nın içinde bulunduğu durum sebebiyle en güvenilir yatırım aracı olan altın ons bazında yeniden değer kazanacaktır. Dövizde ise Euro'daki gevşemenin devam edebileceği ya da 3.50 bandında fiyatlanacağı ama Dolar'ın değer kazanma ivmesinde olduğunu düşünüyorum.'

Haber-Foto: Ramazan KARAKUŞ

Bakmadan Geçme