Kudüs özgür olacak!
Üç büyük din için kutsal kabul edilen Kudüs şehrinin Müslümanlar için ne kadar önemli olduğu bir kez daha vurgulandı. Kayseri'de düzenlenen 'Bir şehirden öte Kudüs' isimli gecede konuşmacılar Filistin ve Kudüs'ün tarihçesi ile işgal süreci hakkında bilgi verdiler.
Medeniyetin Burçları Derneği tarafından düzenlenen ve Şehir Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen zengin programı çok sayıda duyarlı vatandaşla birlikte gazetemizin imtiyaz sahibi ve İlim Yayma Cemiyeti Kayseri Şube Başkanı Oğuz Memiş ile Melikgazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Serdar Öztürk de izledi.
Filistin Büyükelçisi Faed Mustafa'nın son anda katılamadığı gece Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Sunuculuğunu Kayseri'de okuyan Filistinli Muhammed Al Jebali'nin yaptığı gecede iki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren Medeniyetin Burçları Derneği Başkanı Ali Dursun, Kudüs şehrinin Müslümanlar için önemini anlattı. Geceyi bir yıl önce planladıklarını belirten Dursun 'zamanlamamızın son konjonktürel gelişmelerle bir ilgisi yok!' dedi.
'Kudüs bir bilinçtir'
Dursun; 'Kudüsü anlamak, kendi koordinatlarımızı anlamak; duruşumuzu tayin etmektir, bir karınca misali.
Kudüs bir anlamıyla bir şehir değildir. O, yön tayin edici bir pusuladır. Bir hafızadır. Bir bilinçtir.
19.yy'dan başlayarak günümüze gelinceye kadar geçen süre zarfında Doğu'nun yazgısı, sanki müşahhas olarak Kudüs'te tecelli etmiştir. Kudüs'ü okumak ve anlamak, mazlum Doğu'yu anlamak demek olacaktır.
Türkiye'deki Filistinliler adına yapılan teşekkür ve selamlama konuşmasının ardından Kayseri İHH İnsani Yardım Derneği'nin avukatı Ersin Umman, Mavi Marmara mağdurları adına başlatılan hukuki süreç hakkında bilgi verdi.
Mavi Marmara duyarlılığı artırdı
''Geçici bir süre de olsa bu şehri kıblemiz kılan Allah'a hamdolsun' diyerek konuşmasına başlayan İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven ise, Kudüs'ün üç semavi dinin de merkezi olduğunu vurgulayarak 'ama en güzel, en huzurlu günlerini İslam'ın hakim olduğu dönemde yaşadı. Kısacası Kudüs İslam'ı ve Müslümanları özlüyor. İnanıyorum ki özgür Kudüs'e mutlaka kavuşacağız ' dedi.
Türkiye'nin ve milletimizin Filistin konusunda çok duyarlı olduğunun altını çizen Güven 'bu duyarlılık Mavi Marmara ile daha da arttı. Nitekim şehrimizde de çok sayıda Filistinli gencimiz eğitim alıyor' diye konuştu.
Gecede daha sonra 'Filistin Hikayesi' isimli bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından Kayseri'de okuyan Filistinli bir genç kız 'Veda Öpücüğü isimli şiiri seslendirdi. Filistinli gençlerden oluşan koronun söylediği bir marşın ardından yöneticiliğini ERÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfullah Cebeci'nin yaptığı, Erciyes Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi (ERÜSAM) uzmanı Can Deveci ve ERÜ İİBF Öğretim Üyesi, 25 Dönem Kayseri Milletvekili Yrd. Doç. Dr. Ahmet Doğan'ın konuşmacı olarak katıldığı panele geçildi.
Günü anlamak için Yahudilere, Yahudi meselesini anlamak için de Kur'an'a bakmak gerektiğini belirten Lütfullah Cebeci 'Kuran nazil olduğunda dünyada Yahudilerin esamesi okunmuyordu. Bu kadar zayıflarken Rabbimizin bizi onlara karşı uyarması Kuran-ı Kerim'in bir mucizesidir' dedi.
Siyonizmin en büyük dostu: İngiltere
Siyonizmin en büyük dostunun İngilizler olduğunu söyleyen Cebeci başından geçen bir hatırayı da şöyle anlattı:
'Katıldığım uluslararası bir toplantıda bir Arap kardeşim Osmanlı'nın kendilerini sömürdüğünü söyledi. Ama bu sunumunu İngilizce olarak yaptı. Ben de Arapça sunumumda taşı gediğine koydum:
'Sizi sömürmüş olsaydık tebliğinizi bizim dilimizde sunardınız. İngilizce sunduğunuza göre kimin sömürdüğü ortada!'
Filistin sorunu yok İsrail sorunu var!
Panelistlerden Can Deveci de 'Kudüs'te neler oluyor?' başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Ortadoğu'daki kaostan etkilenmeyen tek devletin İsrail olduğunu belirten Deveci Filistin'de barışın önündeki engelleri anlattı. 'Filistin sorunu yok İsrail sorunu var!' diyen Can Deveci 'Kudüs Filistin'in başkenti ilan edilmeli, ilk büyükelçiliği de Türkiye açmalı' dedi.
Yeni Mavi Marmaralara ihtiyaç var
Panelde son konuşmayı gerçekleştiren Ahmet Doğan ise Mavi Marmara olayı ve ardından yaşanan hukuki süreç hakkında bilgi verdi. Abluka altındaki Gazze'nin yeni Mavi Marmaralara ihtiyacı olduğunu söyleyen Doğan şunları söyledi:
'Yargılanamaz denilen İsrail yaptıklarının cezasını ilk defa Mavi Marmara ile çekmeye başladı. İşlediği insanlık suçu uluslararası platformda da tescilleniyor. Türkiye'de de mahkemeler artık İsrail'i tazminata mahkum ediyorlar. Nitekim Kayseri'de de bir mahkeme bir Mavi Marmara gazisini haklı bularak İsrail'in tazminat ödemesine hükmetti. '
İlk şart ablukanın kalkması
Konuşmasının sonunda Türkiye'nin İsrail'le anlaşma yaptığı şeklindeki bilgileri değerlendiren Doğan 'şehit aileleri ve mağdurlar olarak bizim, devletin yaptığı bu görüşmelerden haberimiz yok. Zaten tarafı da değiliz. Ancak bu konuda asıl mağdur olan Filistinli kardeşlerimizin görüşlerinin alınması önemli. Bizim ilk şartımız uygulanan ablukanın kalkması. Zaten ülkemizin üç temel talebi de özür, tazminat ve ablukanın kalkması yönünde. Nitekim ben de hafta başında Ankara'da Hamas lideri Halid Meşal'le başbaşa bir görüşme yaparak düşüncelerini aldım. O da durumun çok vahim olduğunu ve bu konuda Türkiye'den yardım beklediklerini belirterek ablukanın acilen kaldırılması gerektiğini söyledi' dedi.
Panelin ardından kürsüye Kayseri'ye yerleşen Filistinli gazeteci Eymen Halid geldi. Müftü Güven'in tercümanlığını yaptığı Diriliş Postası ve Kuds ül Arabi gazeteleri yazarı Halid, Suriye'deki savaşın Türkiye'ye sıçratılması çabalarına karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Gece, konuşmacılara plaket ve hediyelerinin takdimiyle sona erdi.
Haber/Fotoğraf: Bünyamin Gültekin