Kto Başkanından Mısır Heyetine 'darbe' Tepkisi
Kayseri'de bulunan Mısır İsmailiye Ticaret Odası Başkanı Akram Hussein Hassan El Shafei ve beraberindeki heyet, Mısır'da yaşanan darbeyi destekleyince, Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz'dan tepki gördü.Bir dizi ziyaretler...
Bir dizi ziyaretler için Kayseri'de bulunan Mısır İsmailiye Ticaret Odası Başkanı Akram Hussein Hassan El Shafei ve beraberindeki Mısırlı işadamları KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz'ı makamında ziyaret etti. Ziyarete gelen heyeti kapıda karşılayan Hiçyılmaz, heyete Mısır'ın tarihi hakkında bahsetti. 30 Haziran 2013 tarihinde yönetime el konulması konusunda konuşan Hiçyılmaz, 'Siyasi olarak istikrara kavuşamayan Mısır, bu defa Mursi'nin göreve gelişinin yıldönümünde yani 30 Haziran 2013 tarihinde Mursi karşıtlarının ülkede yapmış oldukları gösteriler neticesinde ordu devlete el koymuş, anayasa mahkeme başkanının geçici olarak devlet başkanı olarak görev yapacağı bir geçiş süreci olarak uygulanmaya koymuştur' dedi.
Hiçyılmaz'ın bu sözüne 'Medya sizi yanıltıyor' diyerek tepki gösteren Mısır İsmailiye Ticaret Odası Başkanı Hassan El Shafei, ordunun yönetime el koymadığını, halkın yönetime el koyduğunu söyledi. Bunun üzerine konuşan KTO Başkanı Hiçyılmaz, 'Bizim basından görmüş olduğumuz bu. Farklı bir şey varsa bilemiyorum. Biz süreci Türkiye'de çok yaşadık. Bize gelen bilgiler bize bunu gösteriyor. Biz yakın zamanda Mısır'da yüksek mahkeme tarafından alınan idam kararları ile endişemiz hat safhaya ulaşmıştır. 529 idam kararı şehrimizde ve ülkemizde yapılan gösteriler ile kınanmış ve kınanmaktadır. Kayseri Ticaret Odası olarak uygulanmaması noktasında ki temennimizi iletmek istiyoruz ve bu idamların uygulanmamasını Mısır'ın geleceği bakımından daha hayırlı olacağı kanaatindeyiz' diyerek karşı koydu.
Mısır hakkında bazı bilgiler paylaşmak istediğini söyleyen El Shafei, 'Kendimizi Mısır hakkında bazı bilgileri açıklamakta zorunlu hissediyoruz. Sizin ulaştığınız bilgiler yüzde 100 doğru değildir. Mursi'yi seçimle başa getiren halktır. Yine 20103 30 Haziranı'nda yine cumhurbaşkanına karşı ayaklananda yine halktı. Eğer Mursi'nin konuşmalarını takip ediyorsanız, aynen şunları söyledi: 'Eğer insanlar benim yönetimi bırakmam konusunda 100 kişi bile ayaklanmış olsa ben yönetimi bırakırım' demişti. 30 Haziran'da olan bir halk ayaklanmasıdır ve Mısır ordusu halka tabidir. Ordunun görevi de böyle bir durumda halkın yanında olmasıdır. Medya organları hatalı yanlı bilgiler sunuyor olabilir. İdam da tamamen kanunlar ile ilgilidir. Mahkemelerde kanun önünde herkes hakkı neyse onu alır. Mısır'da mahkemeler bağımsız mahkemelerdir ve hükümlerde bağımsız hükümlerdir' diyerek ülkesini savundu.
'MUHAMMED MURSİ SEÇİMLE GELDİ AMA ASKERİN HAMLESİ İLE GÖTÜRÜLDÜ'
Gergin anların yaşandığı ziyarette, demokrasinin öneminden bahseden KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz da, 'Demokrasinin yapılabilmesi için demokrasinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bugün tabi dünya üzerinde ekonomik bakımdan gelişmişliğini tamamlayan ve dünya üzerine ekonomik bakımdan çok gelişen ülkelere baktığımızda, hepsi de demokrasi ile yönetilen ülkelerdir. Demokrasiyi biraz uygulayalım biraz uygulamayalım dersek, bu sefer tam demokrat ülke olma imkanı elden gitmiş olur. Demokrasilerde sandığın önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Muhammed Mursi sandık ile geldi, seçimle geldi ancak halk hareketi ile askerin hamlesi ile götürülmüş olmasının halk istedi şeklinde yorumlamamız demokratik teamüller mümkün gözükmüyor. Onun için demokrasiye sahip çıkmalıyız. Demokrasiyi tam uygulamalıyız. Sandıkla gelenin sandıkla gidebileceği görüşümüze sahip çıkmalıyız' dedi.
'KİMSEDEN MISIR HAKKINDA DEĞERLENDİRME BEKLEMEYİZ'
Bu arada heyette bulunan Mısırlı işadamları, gitmek için ayağa kalktı. 'Susun' diyerek heyeti uyaran El Shafei, 'Demokrasi halkın demokrasisidir' dedi. El Shafei, 'Bir demokrasi vardır birde demokratik uygulamalar vardır. Demokrasiye hangi taraftan bakarsanız bakın, çoğunluğun görüşüdür. Bana bağlı 45 bin şirket var. Hepsi odanın önünde toplansalar ve ticaret odası başkanının değişmesini isteseler gösteri yapsalar odanın önünde, sandıkta takılı kalırsak, her zaman sandık dersek 500'den fazla ülke hakkında soru işareti olmuş olur. Bu son durak değildir. Tabii ki demokrasi. Önemli olan kişilerdir. Önemli olan sistemlerdir. Asıl mesele halktır ve halkın istekleridir. Siz medyadan çok etkilenmişsiniz. Ancak biz içinde bulunduğumuz ortamı size aktarıyoruz ve bu ülkenin menfaati bizi başkalarından daha fazla ilgilendiriyor. Biz dünyada en iyi ülke olmak istiyoruz. Ancak başkaları bu şeyi istemeyebilir ve halk bir söz söylediği zaman herkes susmalıdır. Biz ülkenin vatandaşlarıyız. Ülkede biz yaşıyoruz ve bunun askeri darbe değil de, halk darbesi olduğunu biz söylüyoruz. Mısır'da ki demokrasi değerlendirmelerini biz Mısır halkı olarak yaparız ama hiç kimseden değerlendirme beklemeyiz. Biz değerlendirmemizi kendimiz yapıyoruz' dedi.
Heyet daha sonra, yanlarında getirdikleri hediyeyi de alarak, ayrıldı.