Kişiye şer olarak Müslüman kardeşini hakir görmesi yeter

Bugün ki söyleşimizde, İlgiye Sevgiye Yardıma Muhtaç Gruplardan bahsedeceğiz. Bizi bilgileri ile aydınlatacak olan isim ise Kayseri İl Müftülüğünden Kocasinan Vaiz'esi Ayşe Aksakal Selçuk hocam dilerseniz kendisine hoş geldiniz diyerek sohbetimizi başlatalım.

**Hocam ilk soru olarak İlgiye, Sevgiye ve Yardıma Muhtaç Gruplar kimlerdir bunu öğrenelim?

**Müslüman müslümanın kardeşidir.

 İslam insana, insanın onur, şeref ve haysiyetine önem veren; aile ve toplum hayatında can, temel hak ve hürriyetlere, sosyal dayanışma ve yardımlaşmaya önem veren bir dindir

Hz. Peygamber (sav) desteğe ihtiyacı olan gruplara ekonomik, psikolojik ve sosyal açıdan yardım yapılmasında öncülük etmiş ve onların sosyal hayatta ezilmelerini küçümsenmelerini ve ötekileştirilmelerini engellemiştir. Şu hadisi Şerif'te belirtildiği gibi '' Müslüman müslümanın kardeşidir. Ona hainlik etmez, ona yalan söylemez, onu yardımsız ve yüzüstü bırakmaz. Her müslümanın diğer müslümana onuru, malı, kanı haramdır. Takva işte burada, kalptedir. Kişiye şer olarak Müslüman kardeşini hakir görmesi yeter.

 

Peki hocam, İlgiye sevgiye yardıma muhtaç grupları değerlendirirsek eğer neler söyleyebilirsiniz?

 

Yavrularımıza beden dilini yerinde kullanmak onlara güven duygusunu aşılayacaktır.

 

1-) ÇOCUKLAR: Allah'ın emaneti olarak bize bağışlanan yavrularımızı, sağlıklı olarak sevgi, şefkat ve merhamet duygularıyla büyütmek en büyük vazifemizdir. Bu duygularla büyütüp gözetmek anne sütü kadar da önemlidir. Yavrularımıza beden dilini yerinde kullanmak onlara güven duygusunu aşılayacaktır. Cahiliye döneminde Arapların evlat sevgisinden yoksun olmaları da onların ne kadar da sevgiden ve merhametten yoksun olduklarını göstermiştir. Hz. Peygamber (sav.) kalpleri taşlaşmış olan bu topluma çocukları öperek, torunlarını kucağına alarak, namazda sırtında torunuyla namaz kılarak sevgi mahrumu olan çocuklara en büyük sevgi pınarı olmuştur. Bununla ilgili de çok fazla hadisler vardır.

 

Rabbimiz bir insanı öldürmenin tüm insanlığı öldürmek gibi olduğunu ayette bildirmiştir.

 

2-) Diğer önemli husus şuan bile Müslüman toplumların en büyük ayıbı olan,  kız evlat erkek evlat ayrımıdır. Hz. Peygamber (sav) Efendimizin en büyük vahşet olan kız çocuklarının diri diri gömülmesini ortadan kaldırması çocuk hakları husunda en büyük devrimdir. Bu konuda  İslam dinimizde kürtajın da haram addedilmesi çocukların can güvenliğini sağlamıştır. Rabbimiz bir insanı öldürmenin tüm insanlığı öldürmek gibi olduğunu ayette bildirmiştir. Biz insanların da vicdanımızın sesini dinleyerek dünyaya günahsız gelen bu melek vasıflı yavrulara en güzel şekilde davranarak onlara edep ve terbiye içerinde yetiştirmemiz gerekir.

 

Hocam ikinci olarak Gençler diyelim.

 

Gençlik çocukluktan sonra gelen en önemli en kritik dönemdir.

 

2-) GENÇLER: Gençlik çocukluktan sonra gelen en önemli en kritik dönemdir. Eğitim-öğretim, ruhsal, kültürel ve edep ahlak yönünden en verimli, gelişimin ve değişimin en hızlı olduğu bir zaman dilimi. Bu süreçte gençlerimizin eğitim öğretimini en güzel şekilde desteklemeliyiz. En başta onların yetenekleri doğrultusunda meslek seçiminde bulunmalarına yardımcı olmak gerekir. Hz. Peygamber (sav) Zeyd b. Sabit'e 11 yaşında İbranice ve Süryanice öğrenmesini tavsiye etmiştir. Bu örnekle anlıyoruz ki gençlerimizin yeteneklerine göre dil resin beden teknik veya sözel zeksı güçlü olan gençlerimizi yeteneklerine göre kanalize etmeliyiz. Eğitim ve öğretimin yanında boş zamanlarını değerlendirmeleri için spor, resim ve musiki gibi alanlarda kendilerini yetiştirmelerini önerebiliriz. Şuan belediyelerimizin çok güzel çalışmaları var. Gençlerimizi İslami sanatlarda hat tezhip gibi ebru minyatür gibi kültürümüzü yansıtan sanat dallarıyla meşgul olmalarını sağlayabiliriz. Yine Peygamber Efendimiz (sav) yüzme, atıcılık ve ata binme sporlarıyla ilgili örnekleri temel alırsak gençlerimizin spor dallarıyla ilgilenmesi özellikle erkek çocuklarımızın enerjilerini en güzel şekilde kullanmalarını sağlayacaktır.

 

İlgiye, Sevgiye ve Şefkate Muhtaç kişilerde bir diğer soru olarak kadınları soralım hocam?

 

Kadınlar psikolojik açıdan merhamete ve ilgiye, desteğe ihtiyacı olan bir varlıktır.

 

 3- ) KADINLAR: Kadın iki varlıktan biridir. Allah'u Teala insanı en güzel surette yaratmış ve Adem (as) ı yaratmış ve onu yalnız bırakmayarak Havva annemizi de yaratmıştır. İlk insan bu zamana kadar kadınlar toplumda önemli bir yer teşkil etmiştir. Kadınlar psikolojik açıdan merhamete ve ilgiye, desteğe ihtiyacı olan bir varlıktır. İslam'da kadın hakları derken İslam zaten insana insan hakkı veren tek ve son dindir. bu açıdan İslam'da kadın hakkı derken feminizmi çağrıştırmak değildir ve yine erkek hakkının karşısında da yer almak değildir. Rabbu'l Alemin erkeklere kavvam kelimesiyle yüklerini sorumluluklarını ağırlaştırmıştır. Kadın cinsine daha çocukken diri diri gömülmesini engellemiş, Hz. Sevde ile evlenerek de yaşlı hanımlara şefkatle kol kanat gererek 7den 70 tüm kadınlara merhamet eksenli yaklaşmıştır. Efendimizin hanımlarıyla kızlarıyla olan münasebetleri de cahiliyeden yeni sıyrılan arap toplumunda büyük bir etki bırakmıştır. O'nun (sav) nezaketi nezaheti erkek sahabilere de en güzel örnek olmuştur. Veda Hutbesinde Allah'ın adıyla nikahladığınız kadınlar hususunda dikkat edin diyerek uyarıda bulunması kadınlar açısından ne büyük bir şereftir. Sahabeden Abdullah b. Ömer'in biz vahiy devam ederken kadınlar konusunda çok korkardık.( kadınlara bir şey deriz de Allah bu konuda bizi ayetle uyarır da ebediyen kötü örnek olarak geçeriz diye) Ne zaman ki vahiy kesildi artık biz de hanımlara artık konuşur olduk. Bu örnekle şu bize en güzel anlayış olurdu şuan da vahiy geliyormuş Rasulallah (sav) aramızda gibi yaşamak ne güzel olurdu. Herhalde bu anlayışla yaşasak yeryüzünde bırakın kadını erkeği hiçbir canlıya zarar vermezdik. Rabbim bizleri hep güzel vasıflarla donatsın diye dua edelim.

 

Hocam, Çocuklar, Gençler, Kadınlar dedik ve şimdi sıra Yaşlılar'da.

 

Allahü Tel ebeveyninden biri veya ikisi yanında yaşlanırsa ona öf bile dememizi istememiştir.

 

Ne mutlu o merhamet yüklü kalplere.

4-) YAŞLILAR: Yaşlılarımız evlerimizin bereketi huzuru paratoneri, dua kapımız. Evlerimizde onların yeri apayrıdır. Onların tecrübe ve bilgi birikimleri ailede en güzel destektir. Yaşlılık dönemi aynı zamanda insanların adeta çocuklaştığı kritik bir dönemdir. Fizyolojinin değişmesiyle insan güç ve hafıza kaybı yaşanmaktadır. Bu nedenle onlara tahammül etmek ve sabırla onlara yaklaşmak en güzel yöntemdir. Allahü Tel ebeveyninden biri veya ikisi yanında yaşlanırsa ona öf bile dememizi istememiştir. Onlar bize artık bize bağışlanmış emanettir. Nasıl biz çocukken onlara emanetsek artık onlar da bize bakımı bırakılmış emanetlerdir. Ana babasına evinde bakan onları hoş gören insanlara en güzel mükfatlar bekliyor. Ne mutlu o insanlara. Cennet onları iştiyakla beklemektedir. Ne mutlu o merhamet yüklü kalplere.

 

Hocam çok keyifli ve güzel bir sohbetti, vermiş olduğunuz kıymetli bilgiler için okurlarımız adına çok teşekkür ederim.

 

Ben teşekkür ederim, hayırlı günler dilerim.

 

Değerli okurlarımız bu günkü söyleşimizde İlgiye, Sevgiye ve Şefkate Muhtaç gruplardan bahsettik, yeni bir söyleşide farklı bir konu ve konukla yeniden buluşmak dileği ile hoşça kalın.

Bakmadan Geçme