Kırk yıllık 'Dut' oldu 'Tut'
Klasik deyimle buralar bir zamanlar dutluktu. Mevsiminde bahçelerden dutların kokuları Talas ilçesine yayılır, lezzeti damakları tatlandırırdı. Zaman, zaman içinde değişti… Mekanlar değişti. Dut bahçeleri viran oldu, yollar yapıldı. Talas İlçesi Tablakaya Mahallesi'nde Halef Hoca mevkii olarak bilinen, dutların bol olduğu yerde bu günlerde otomobiller egzoz dumanlarını tüttürüyor. Dut kokularının yerinde karbonmonoksit havaya karışıyor.
Halka arasında 'Dut kavşağı' olarak bilinen mevki konuşulurken Kayseri'de 'd' harfinin sert söylenerek 't' harfine dönüşmesiyle yani duta 'tut' denmesiyle 'Tut Kavşağı' haline geldi. Tablakaya Mahallesi müdavimlerinden 74 yaşındaki Kadir Kolsuz, Dut kavşağı nam ı diğer 'Tut Kavşağı'ndaki değişimi anlattı.
Kavşaktaki tek dut ağacı
Kolsuz, 'Eski adı Halef Hoca mevkiiydi. Halef Hoca diye bir muhterem yaşardı. Geniş arazisi vardı ve bahçelerinde dut ağaçları vardı. Yollar yapılıp arsalar imara açıldıktan sonra evler inşa edildi. Şu anda tam kavşağın ortasında duran bir tane dut ağacı kaldı. Buraların değişimi 30 yıl önce başladı. Tablakaya Mahallesi'nde 40 yıl muhtarlık yapan Mehmet Can'ın buralarda emeği çoktur. 1970'li yıllarda Talas Belediye Başkanlığı yapan Ahmet Erhan, yol düzenlemesi yaptığı kavşağın açılışını da gerçekleştirdi. Bütün dut ağaçları kesilirken, sadece kavşağın tam ortasında bulunan 50 yıllık dut ağacı kaldı. O da kavşağın sembolü oldu. Dut kavşağı olarak geçen bölge, zamanla insanların diline 'Tut Kavşağı' olarak yerleşti. İlçemize dışardan gelenler bu kavşağın adını çok merak ediyor. 'Tut' olarak lanse edildiği için anlamını ve ismin nereden geldiğini öğrenmeye çalışıyorlar.'
Haber-Foto: Ahmet Bolat