Kiralamalarınızı TL üzerinden yapın

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kayseri'deki bazı alışveriş merkezlerinde hala dövizle kiralamaların yapıldığına değinerek, "Alışveriş merkezlerinin patronlarına sesleniyorum, eğer vatanseversek, eğer milliyetperversek gelin bir defa şu dövizleri TL'ye çevirelim.' çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kayseri Sanayi Odası'nın 50. yılı dolayısıyla Flamingo de Luxe'de gerçekleştirilen Sanayi Gecesine katıldı. Geceye Erdoğan'ın yanı sıra eşi Emine Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile çok sayıda davetli katıldı.

'Dövizden TL'ye geçin'
Erdoğan buradaki konuşmasında son dönemlerde yaptığı 'Dövizden TL'ye geçin' çağrısını tekrarladı.
Erdoğan, Kayseri'deki bazı alışveriş merkezlerinde hala dövizle kiralamaların yapıldığına değinerek, ' Alışveriş merkezlerinin patronlarına sesleniyorum, eğer vatanseversek, eğer milliyetperversek gelin bir defa şu dövizleri TL'ye çevirelim. Bak bu kiracıyı bir kaybedersen, bir giderse ondan sonra boş dükkana talim edersin. Bu söylediğim benim bütün dövizle olan kiralama sistemlerinden bahsediyorum. Biz şimdi devlet olarak mesela ihalelerde bile istisnalar bir kenara TL olarak ihaleleri yapma noktasında hükümetimiz böyle bir planlama kararı aldı. Bu adımları böyle atacağız.' dedi.

3 milyar dolardan fazla ticaret hacmi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1966 yılında 150 sanayicinin kurduğu odanın şimdi bin 219 üyesiyle büyük bir çınara dönüştüğünü, sanayi odasının üyelerinin ülke ve bölgenin ihtiyaç duyduğu ürünlerin önemli bir kısmını imal ve birçok ülkeye ihraç eder konuma ulaştığını anlattı.

Oda üyesi firmaların geçen yılki dış ticaret hacminin 3 milyar dolardan fazla olduğunu belirten Erdoğan, 'Hamdolsun sanayi odamızın gayretiyle Kayseri sadece Orta Anadolu'nun değil, Orta Doğu'dan Balkanlar'a, Kuzey Afrika'dan Türk Cumhuriyetlerine kadar geniş bir bölgenin üretim üssü haline geldiğini görüyoruz.' dedi.

Ziyaret ettikleri birçok ülkede Kayserili sanayicilerin ürünlerini gördükçe gurur duyduklarını ifade eden Erdoğan, 'Bu iftihar tablosunda emeği, katkısı, sermayesi olan sizleri gönülden tebrik ediyorum.' diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Marifet iltifata tabidir.' der atalarımız, 'Müşterisiz mal zayidir.' demişlerdir. Bu ilkeden hareketle odamızın üyesi olarak yarım asırlık bu çınarın serpilmesinde katkısı olan firmalarımıza takdir ve teşekkürlerimizin bir nişanesi olarak bugün ödüllerini tevdi ediyoruz.' ifadelerini kullandı.

İş adamları ve sanayicilerin sadece Türkiye'yi değil, dünyayı da çok yakından takip ettiğini söyleyen Erdoğan, kendi şehrinin ve ülkesinin sınırlarını aşmak isteyen her müteşebbisin yapması gerekenin de esasen bu olduğunu bildirdi.
Sanayici ve iş adamlarının ürün maliyetlerinden, rakip firmaların pazarlama stratejilerine, ülkelerin ekonomik güçlerinden toplumların taleplerine kadar her bilgiye artık ofislerinden ulaşabildiğine işaret eden Erdoğan, 'Reel sektörün, pazarın gerçek temsilcileri, üreten ve ürettiğini satmak zorunda olanlardır. Bilgisayar ekranının başında oturup grafikler, kırmızı ve yeşil çizgilerin hareketleri üzerinden ahkam kesmekle yetinmeyeceğinizi biliyorum. Çünkü sizler işiniz gereği insana dokunan, müşteriyle doğrudan muhatap olan kişilersiniz. Bu sebeple sanayicilerimizin ve ticaret erbabının ekonomimizle ilgili görüşlerine, kanaatlerine özel önem veriyorum.' değerlendirmesinde bulundu.
Bugüne kadar reel sektörün, sanayinin, ticaretin, sokağın, çarşının, pazarın taleplerine daima kıymet verdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:
'Özellikle de politikalarımızı belirlerken elini taşın altına koyan, bu ülke için üreten, bu millet için fedakarlık gösteren siz kardeşlerimizin fikirleri bize hep yol gösterdi. Şimdi de aynı şekilde hareket ediyoruz, 14 yıldır olduğu gibi bugün de sizlerin hassasiyetlerine, endişelerine, umutlarına tercüman olmaya çalışıyoruz. 15 Temmuz ihaneti sonrası ülkemizde özellikle de ekonomimizde sahnelenmeye çalışılan oyunun eminim sizler de çok iyi farkındasınız. 1 dolarla satın aldıkları, 40 sene boyunca beyinlerini yıkadıkları eli kanlı canilerle gerçekleştiremedikleri darbeyi faiz, borsa ve döviz hareketleri üzerinden başarmaya çalışıyorlar.'

Ellerinde para desteleri olan piyonlarını sahneye sürdüler
Konuşmasında 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimine de değinen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Asker elbisesi giymiş piyonlarıyla amaçlarına ulaşamayınca, ellerinde para desteleri olan diğer piyonlarını sahneye sürdüler. Ama bu sefer de muvaffak olamayacaklar.' dedi.
Erdoğan, bir davet salonunda düzenlenen Kayseri Sanayi Odası Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, Rusya, Çin ve İran'la görüşmeler yaparak yerel paralarla alışveriş yapmayı teklif ettiklerini kaydetti.
Alacakları ürünü Rusya'dan ruble, Çin'den yuan ile bu ülkelerin de aynı şekilde Türkiye'den aldıkları ürünleri Türk lirası ile alacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Adalet bu, diğerinde ise biz kur baskısıyla karşılıksız paraların basıldığı yere ne yapıyoruz, hizmet ediyoruz. Bu işi düzelteceğiz. Bir tuzak kuruldu, bu tuzağı bizim bozmamız lazım, geri çevirmemiz lazım. Onun için de tüm sanayici ve iş adamı kardeşlerim bu hassasiyet içerisinden şöyle önümüzdeki 2 yıl, 3 yıl, bu iş tam yoluna oturuna kadar bu kararlılığımızı gösterelim.' diye konuştu.
'Asker elbisesi giymiş piyonlarıyla amaçlarına ulaşamayınca, ellerinde para desteleri olan diğer piyonlarını sahneye sürdüler.' ifadesini kullanan Erdoğan, 'Ama bu sefer de muvaffak olamayacaklar. Çünkü bunlar ne matematik, ne ekonomi biliyorlar. Ne siyasetten ne de tarihten anlıyorlar. Şayet matematik bilseler, Türkiye'nin son 14 yılda ekonomisini 3 kat büyüttüğünü, 230 milyar dolarlık ekonomiyi 800 milyar dolar seviyesine çıkardığını görürlerdi. Ekonomiden anlasalar, 2002 yılında yüzde 61,5 olan kamu net borcunun gayrisafi yurtiçi hasılaya oranını yüzde 8,3 olarak düşüren bir Türkiye'yle karşı karşıya bulunduklarının farkına varırlardı. Siyaset bilseler, 15 Temmuz gibi pek çok ülkeyi yere serecek bir darbe girişiminden sonra Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli gibi büyük projeleri hizmete açmamızın gerisindeki gücü görürlerdi.' dedi.

'Yenilen pehlivan güreşe doymaz '
'Bütün dünyanın gözü, güçlenen, parlayan bir Türkiye'nin bir defa güçlü bir geleceğinin olmamasıdır.' diyen Recep Tayyip Erdoğan, şöyle devam etti:
'Onun için ben Kayseri'nin iş adamlarına güveniyorum, onlar bu işi iyi bilirler. Fakat bu malum takım, bu Fetocular tarihten anlasalar, tüm yokluk yoksulluklar içinde Çanakkale'de yedi düveli denize dökmüş, Anadolu'yu döneminin en modern askeri gücüne dar etmiş bu milletin diz çökmeyeceğini idrak ederlerdi. Bu milleti tanısalar, 2 bin 200 yıllık geleneği olan Türklerin her türlü operasyona, her türlü saldırıya, her türlü ihanete daima hazırlıklı olduğunu fark ederler. Bilmedikleri, anlamadıkları, tanımadıkları için son 3-4 yıldır her seferinde hüsrana uğramaktan kurtulamıyorlar. 'Yenilen pehlivan güreşe doymaz' misali bir türlü neticeyi de kabullenemiyorlar.'
Bir ülkeyi ayakta tutan değerin ne maden, ne yer altı kaynakları olmadığını vurgulayan Erdoğan, 'Bir devletin asıl gücü nedir biliyor musunuz? İnsan. Rabbimizin 'eşrefimahluk' olarak yaratmış olduğu insan. Ekonomi tahsili görürken bize anlatırlardı, başarının esasları 3'tür, 4'tür, 5'tir. İnsanı yine başa koyarlar, ondan sonra 'emek' derler, ondan sonra 'sermaye' derler, ondan sonra 'istihdam' derler. Ben diyorum ki; hayır hiçbiri, sadece insan. Çünkü emek insanın türevidir, sermaye insanın türevidir. Eğer insan varsa emek var, insan varsa sermaye var, insanlar varsa istihdam var. Eğer olmazsa bunların hiçbiri yok. İnsan varsa yatırım var, insan yoksa o da yok, insan varsa tüketim var, insan yoksa tüketim de yok ve biz insanın temelini oluşturduğu böyle bir başarı hikayesini inşallah ülkemizde bu sıkıntılı dönemde insanoğlu ile başaracağız, vatandaşlarımızla başaracağız.'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Devletle millet arasındaki bağ kavi oldukça evelallah hiçbir operasyon bu ülkeye diz çöktüremez. Hamdolsun 7'den 70'e tüm milletimiz genciyle, yaşlısıyla, esnafıyla, çiftçisiyle ülkesine sahip çıkma konusunda gerçekten dünyaya örnek gösterilecek bir duruş sergiliyor. Döviz yerine Türk lirası kullanma çağrımıza kulak veren firmalarımızı, KOBİ'lerimizi, insanlarımızı gördükçe bu ülkeye, Türkiye'nin parlak geleceğine olan inancımız daha da artıyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Gül: İnşallah bunların hepsi aşılacak
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Türkiye'nin ekonomik yapısının sağlam olduğunu belirterek, 'Bu günlerde tabii ki sıkıntılar yaşanıyor. Karamsarlığa düşmeyin. Nasıl sıkıntılardan çıkıldı ve yeni bir dönem yaşandıysa, bu stresli ve sıkıntılı durumlar da atlatılır. Türkiye'nin temel ekonomik yapısı çok şükür sağlam. Bugün karşılaşılan şeyler üstünden gelinebilecek problemler. Reformlar vaktiyle yapılmamış olsaydı o zaman büyük sıkıntılar olabilirdi' dedi. Gül, 'İnşallah bunların hepsi aşılacaktır. Siz zenginleşeceksiniz ki Türkiye zenginleşsin. Hepimizin hedefi ekonomik büyümeyi sağlamaktır. İnşallah hep beraber çalışarak bunları gerçekleştireceğiz' ifadesinde bulundu.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise yaptığı konuşmasında, 'Kayseri sadece bir ticaret şehri olmaktan çıktı. Her alanda Türkiye'nin marka şehri haline geldi. Kayseri'de birlik ve beraberlik var. Kayseri'de rahmet var. İstikrarımızı hedef alan bir çok darbe girişimi ile karşı karşıya kaldık. Darbeci hainler, karşısında milletimizin cesaretini buldu' dedi.
Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, 'Kayserili sanayiciler olarak 2023 yılı hedefine ulaşmak için lojistik destek, Kayseri-Mersin arasındaki taşımacılık ücretlerinin iyileştirilmesi gerekiyor. Devletimizin yapmış olduğu bazı alacakların yeniden yapılandırılması sanayicilerimiz açısından olumlu olmuştur.
15 Temmuz darbe girişiminde hain emellerini yerine getiremeyenler DAEŞ, PKK, FETÖ gibi örgütleri kullanarak ülkemize saldırmaktadırlar. Şimdi de ekonomi üzerinden oyun oynamaktadırlar. Ülkemize sahip çıkmak zorundayız. Kayserili sanayiciler olarak size sizin sözünüz ile söz veriyoruz' şeklinde konuştu.
Gecenin sonunda ise başarılarından dolayı bazı iş adamlarına plaket takdimi yapıldı.
İHA-AA
Yorumlar 1
mk 06 Aralık 2016 15:48

peki yurdışında kalanların dövüzleri nasıl olacak onlar dövüz olarak tük bankalarına yatırdı vatekrar yurt dışındalar onlar nasıl yapacak

Bakmadan Geçme