Kendisi kurtuldu, başkalarını kurtarmaya çalışıyor

Yıllarca ne kadar zararlı olduğunu bildiği halde sigara içmeye devam eden Özcan Şahin'in hayatı katıldığı bir seminer sonrasında değişti. Sigara ile Savaşanlar Vakfı Kurucu Başkanı Mehmet Ubeyd Korbey'in verdiği seminerlerin ardından sigarayı bırakan Özcan Şahin, ömrünü kendisi gibi bağımlı olanları sigaradan kurtarmak için kolları sıvadı. Köşe bucak broşürler dağıtan Özcan, insanların dikkatini çekmeye çalışıyor.

 Gazetemiz Kayseri Gündem ailesine katılan Özcan Şahin bu sütunlardan köşe yazılarıyla sizlerle buluşacak. Tokat Reşadiye-Çambalı  köyü  1965 doğumlu olan yazarımız sigara ile ilgili düşüncelerini şu şekilde paylaştı:

DENEMEYİN

'Tütün ve tütün ürünlerine olan ilgi 9 yaşına kadar düştü. Aile bireylerinden çoğu, halen evde, salonda, mutfakta sigara içiyor. Sevgili birey sanıyor ki oda değiştirince çocuklara zararı olmayacak, oluyor. Çünkü  aynı ortamda bulunuyor, sigara kokusunu içenler değil de içmeyenler daha rahat alıyor. Çocuklar aile ortamında, sigara içilen ortamda kaldıkları müddet pasif içici oluyorlar. Bu pasif içiciliğe alışmış olan çocuklar, arkadaşlarından veya bir başka yerde sigara uzatıldığında 'ben kullanmıyorum' diyemiyor. Arkadaşının az da olsa ısrarı üzere alıyor. Sigarayı yakıyor bir çekiyor, önceden vücudunda var olan alışkın olduğundan seviyor veya arkadaşları çekerken hoşlanıyor. Sigarayı denemeyin denettirmeyin, her deneyen 3 kişinin 2 tanesi sigaraya başlamıştır. Sigara sorundur, sorun olmaya devam edecektir. Bu sorunu görmezden gelmek kadar kolay bir şey olamaz. Çünkü bizim büyüklerimizde, belediye başkanlarımızda, mülki amirlerimizde olan duyarsızlık devam ettiği sürece kimse ilgilenmez, ama ilgileniyor görünürler.  Şu her aklıselim insan biliyor ki, sigara bütün kötü alışkanlıkların sebebidir. Uyuşturucuya alışan kişilerin çoğunluğu sigaraya alışmış insanlardır. Mesela alkol masalarında çoğu zaman sigara meze gibi kullanılır. Yanı sigara asıl gençlerimizi her türlü kötü alışkanlığa götüren sebeptir.  Sigara her ilde, ilçede belirli bütçeler ayrılarak mücadele yapılması şart olan duyarlı sorumluluk gerektiriyor.

Sigara ile ilgili seminerler verilir, çok seminere katıldım. Seminerlerden çıktığında çok insan gördüm, hemen sigara yakar. Ben 9 yıldır sigara içmiyorum, sigarayı bırakalı 9 yıl oldu. Üstelik bu geçen sürede yüzlerce insana sigara bıraktırdım. Kişilerle bire bir ilgilenilirse bırakma konusunda daha başarılı olunuyor. Bu insanlara 'sigarayı bırak!' demek eziyet geliyor. Sigara içen kişiye ne yapması gerektiğini, yaşamındaki olacak değişiklikleri, sigarayı bırakmış olan insanlarla tanıştırmayı, üçüncü kişiden görmüş olduğu faydalarını ve rahatlığı duyması daha etkili oluyor.  Her ne kadar seminerlerde sigaranın zararları anlatılmış olsa çok insanlar ben onları biliyorum diyor geçiyor. Bire bir ilgili olunca içindekini döküyor, çarenin ne olduğunu soruyor. Ankara da Diyanet İşleri Başkanlığı'nda  sigara ile ilgili broşür dağıtım ve bilgilendirme afişleri tanıtımına gitmiştik. Hiç unutmam bir bölümün müdürü 'bizim şu birimdeki arkadaşla özel ilgilenebilir misiniz?' dedi. O birimdeki arkadaşın yanına gittik, sigara konusundan konuşmaya başladık. Aynen demiş olduğu 'sabah çıkarken cebimde üç buçuk liram olsun, evde çocuğun sütü olmasın, ekmek olmasın, ben gider sigaramı alırım.' Benim tüylerim diken diken oldu, 'bu durumda sen insan mısın?' dedim. Evet ben de kendime soruyorum;  bu şekildeki kişi insan olamaz diyorum, kendimden utanıyorum.

 

Bakmadan Geçme