KENDİLERİ GİBİ EĞİTİMLERİ DE ÖZEL

Zihinsel engelli ve orta ağır otistik özel öğrencilerin özel eğitim gördüğü okulda öğrenciler, gündelik hayatın bir parçası olan yemek yemeden, temizliğe, kıyafet düzeninden eşyaların kullanımına dek hayatın her alanına dair eğitim görüyorlar. Öğrenciler bunların yanı sıra müzikle, oyunlarla ve çeşitli etkinliklerle de rehabilite süreçlerine katkı sağlıyorlar. Ayrıca öğrencilerin velileri de okulda öğrencilerini beklemek için özel veli evlerinde bekliyorlar. Özel öğrencilerin özel eğitimi bu şekilde devam ederken, TÜBİTAK bilim fuarına dahi katılım sağlayıp, mantar yetiştirme başarısını sağlıyor. Okulun ihtiyaçlarının bir kısmı bütçeden karşılansa da yetişmeyen durumda hayırseverler okula destek veriyor ancak özel öğrencilerin birçok ihtiyacı olduğu için kalan ihtiyaçların giderilmesi güçleşebiliyor. Bu yönüyle de okul her anlamda hayırseverlerden desteklerin sürmesini bekliyorlar. Özkar Özel Eğitim Uygulama Merkezi Müdürü Bülent Köseoğlu okuldaki eğitim sürecini ve daha birçok konu hakkında gazetemize açıklamalar yaptı.

Özkar Özel Eğitim Uygulama Merkezi Müdürü Bülent Köseoğlu, gazetemize yaptığı açıklamada okul hakkında bilgiler verdi. Zihinsel engelli orta ağır otistik öğrencilere hizmet veren ilköğretim kademesindeki özel eğitim okul olduklarını belirten Müdür Bülent Köseoğlu, şunları söyledi: 'Okulumuzda 208 öğrenci kayıtlı olup, bunlardan 160 öğrenci sürekli devam etmektedir. Okulumuzda uygulama evinden sizlere bahsetmek istiyorum. Bakanlığımızın 3-4 yıldır uygulamaya çalıştığı, Türkiye çapında özel eğitim uygulama okullarına yaptırmaya çalıştığı bir uygulama evidir. Burası bildiğimiz bir ev, tuvaleti, banyosu, oturması, mutfağı, her şeyi ile bir takım ev vasfında bir okuldur. Burada öğrencilerimize temel yaşam becerileri kazandırmaya çalışıyoruz. 40 dakikalık bir derste, başlarında iki tane öğretmenleri ile tuvalette nasıl temizlik yapılır, tuvalet eğitimi nasıldır, banyo yaptırmıyoruz ama giriş, çıkış nasıldır, bornoz terlik, sabun nasıl kullanılır, çamaşır makinemizde kirliler nasıl atılır, nasıl çıkarılıp serilir, yatak odasında yatak örtüsü nasıl düzeltilir, eşyalar nasıl katlanır ve dolaba yerleştirilir. Tüm bunların uygulamalı olarak eğitimini bu evde vermekteyiz. Yine mutfağımızda çocuklara bir ekmek arası hazırlatma, ailesinin olmadığı durumlarda aç kalmadan kendi ayakları üzerinde durabilir bir günlük yaşamını tesis edebilir şekilde getirmeye çalışıyoruz. Oturma odasında da oyuncaklar, televizyonlar var, elektrik süpürge nasıl çalışır, temizlik nasıl yapılır, bir günlük yaşamı burada uygulatmaya çalışıyoruz. Çocuklara faydamız olursa ne mutlu bizlere diyoruz.'

Veliler için 'Veli Evleri' ve kurs merkezi bulunuyor
Müdür Köseoğlu, ders boyunca çocuklarını beklemek zorunda kalan veliler için de 'veli evleri' yaptıklarını ifade ederek, 'Özel Eğitim merkezimizde veli evlerimiz de mevcuttur. Veli bekleme salonlarından 2-3 ayrı yerde yaptık, servislerimiz ile çocukların yanı sıra velilerimiz de taşınmakta. Çocuklar teneffüslerde ihtiyaçlarını veliler ile karşılayabilmekte. Velilerimiz kaliteli zaman geçirsin diye bu bölümleri yaptık, ders saatlerinde burada zaman geçiriyorlar. Şuanda 60'a yakın öğretmenimiz var, hiç boş sınıfımız yok, her sınıfta iki ayrı öğretmenimiz var. İki özel eğitimcinin yanında branş öğretmeni olarak üçüncü öğretmen de sınıfa girer. İlköğretim okulunda nasılsa, devamsızlık sistemi dahi var' diye konuştu.
Veli odalarına ek olarak veli kurs merkezini faaliyete geçirdiklerini anlatan Köseoğlu, 'İçerideki veli odalarımıza ek olarak veli odalarımızın birisine ihtiyaca binaen veli kurs merkezi yaptık. Velilere ihtiyaçlarına göre, Kur'an-ı Kerim, ebru ve saz kursu açtık. Halk eğitimden gelen eğitimciler ile burada kurs düzenledik. Melikgazi Belediyesi ile sık sık çalışıyoruz. Müzik sınıfı icat edelim dedik, koridordaki o alanı yaptık ama içini dolduramadık, bütçemiz yok, paramız yok. Belediyeden rica ettik, kırmadılar bizi ve 12 bin TL'lik müzik malzemeleri aldılar, müzik öğretmenlerimiz ile müzik aletlerimiz kullanımda. Görsel sanatlar sınıflarımız da var, sevdikleri çizgi film karakterleri ile donattık' dedi.



Doğal ortamda rehabilite amaçlanıyor
Özkar Özel Eğitim Uygulama Merkezi Müdürü Bülent Köseoğlu, okulun bahçesinde hobi bahçesi de yaptıklarını belirterek, '2004 yılında bahçede yapılan şantiye binamızı belediyemiz ile restore ettirdik, şuan çalışmalar devam ediyor, içerisini donatamadık. Hayırseverlerimizden ricamız, iki odalı oturma grupları, televizyon konsolu ile oda formatında döşemek için malzeme talep ediyoruz. Bitince velilerimizi buraya alacağız ve veliler çıkış saatine kadar bekleme şansı bulacak. Ayrıca bahçemizi hobi bahçesi haline getirdik, bölüm bölüm yerler ayırdık, bahar ayında öğretmeni gözetiminde öğrenciler orayı ekecek, dikecek, sulayacak. Amaç bir şeyler yetiştirmek değil, çocukları doğal ortamda rehabilite etmek ve rahatlatarak nefes alacak ortamları çoğaltmaya çalışıyoruz' ifadelerini kullandı.



TÜBİTAK bilim fuarına mantar yetiştirip katıldılar
TÜBİTAK bünyesinde bilim fuarına katıldıklarını sözlerine ekleyen Köseoğlu, '2018-2019 eğitim ve öğretim yılında çalışmalar yaptık, bir alışveriş merkezinde velilerimizin yıl boyunca okulda yaptıkları el örgülerini ve çocukların sınıfta yaptıkları el işlerini yılsonu sergisinde sergiledik. TÜBİTAK bünyesinde bilim fuarı yaptık. Ekip arkadaşlarım ile birlikte üzerinde çalıştık, TÜBİTAK'tan geçti ve özel çocukların yapabileceği el çalışmalardan tutun, mantar yetiştirmeye kadar çalışmalarımız vardı. Mantar yetiştiriciliği yapan firmalar ile bağlantı kurduk, hazır tüpler olduğunu öğrendik, tohumları karışmış tüpleri öğretmen gözetiminde gerekli nemi, sıcaklığı, suyu vererek, kaç gün gerekiyorsa zamanını bekledik ve istiridye mantarı yetiştirdik ve gelen misafirlerimize pişirerek ikram ettik. Bu da bizim başarımızdır' şeklinde konuştu.
Veliler de özel eğitim okulunun çocuklarına faydaları olduğunu, okulda öğrendiklerini evde uyguladıklarını ve öğretmenlerinin verdikleri ödevleri eve gidince yaptıklarını anlattılar.



Hayırseverlerin desteğini bekliyorlar
Özel eğitim öğretmeni, uygulama evinin sorumlu öğretmeni Esra Kırlı da yaptığı açıklamada, şöyle konuştu: 'Çocuklarımıza günlük yaşam becerilerini kazandırmak için çeşitli çalışmalar yapıyoruz, burası ev ortamı gibidir. Günlük hayatta neler yapmaları gerektiğini öğretiyoruz. Çamaşır makinemizde kıyafetleri sık sık kirlenen çocuklarımızın elbiselerini yıkıyoruz ve onlara uygulamalı gösteriyoruz. Deterjan gibi malzemeleri de hayırseverler bağışlıyor. En çok ihtiyacımız olan şey deterjan oluyor. Çocuklara lavabo ve banyo temizliğini öğretiyoruz. Çocuklarımız sık sık üzerlerini kirlettiği için yedek kıyafetlere ihtiyacımız oluyor. Bunu da nasıl karşılıyoruz? Çeşitli hayırseverler ve kurumlar kıyafet bağışında bulunuyor, yan tarafta yatak odamızda dolaplarımıza yerleştirip çocuklarımızın üzerini değiştiriyoruz, bu konuda hayırseverlerimizin yardımlarını bekliyoruz. Sizin vasıtanız ile gerek sosyal medya hesabımızdan gerekse internetten okulumuzun telefonlarına ve adreslerine ulaşılabilir, hayırseverlerin her türlü desteklerini de bekliyoruz.'
Okul Müdürü Bülent Köseoğlu'nun yanı sıra yardım ekibinde Ertan Sarı, Esra Kırlı, Ayşen Duran, Cantuğ Temir, Güleser Ercan ve Esra Palabıyık yer alıyor.


Bakmadan Geçme