KAYSERİ'YE NE OLDU?

Kayseri'nin, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın derlediği rakamlarda Gaziantep ve Konya gibi illerin çok gerisinde yer alması sadece Kayseri değil Türkiye kamuoyunda yankı buldu. İmalat, inşaat, ticaret, ulaştırma, finans gibi birçok alanda Gaziantep ve Konya'nın gerisinde yer alan Kayseri için 'Bizim Kayseri'nin durumu hiç de parlak değil'' yorumları yapıldı.

Kayseri'nin durumunu köşesine taşıyan Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras, yazısında ''Anadolu Aslanları'nın, Anadolu Kaplanları'nın sembolü olarak Kayseri'yi biliriz. Anadolu'da, ticaret ve sanayi denilince 'Kayseri' adı gündeme gelir. Ne var ki Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın derlediği rakamlara göre, 'Bizim Kayseri'nin durumu hiç de parlak değil'' ifadelerine yer verdi.

Uras'ın yazısının detayları ise şöyle:

Tayyare fabrikası vardı

Orta Anadolu'da küçük sanayiden büyük sanayiye geçiş iki şehirde, Kayseri ve Gaziantep'te başlamıştı.

Yarış başlarken Kayseri'nin avantajları vardı. İlk tayyare fabrikası Kayseri'de kurulmuş. Sümerbank, bez fabrikası açmış. Şeker fabrikası, ana tamir tesisleri şehirde ekonomiyi canlandırmış. Kaliteli, deneyimli işgücünün yetişmesine imkn vermiş. Geliniz görünüz ki şimdilerde Kayseri Gaziantep'in çok gerisinde, hatta daha sonra yarışa katılan Konya'nın da çok gerisinde.

Şehirlerde faaliyet gösteren işletmelerin, bulundukları şehirlerdeki faaliyetleri sonucu elde ettikleri cirolara göre, İstanbul 2013 yılında 1.445 milyar TL ciroyla başta geliyor. İstanbulluyu 305 milyar TL ciro sıralamasıyla Ankara izliyor. Gaziantep Türkiye sıralamasında 7'nci sırada. Konya 9'uncu, Kayseri 14'üncü sırada yer alıyor. Gaziantep'teki işletmelerin ciroları 82 milyar TL, Konya'dakilerin 64 milyar TL, Kayseri'dekilerin 46 milyar TL. Şimdilerde Anadolu Aslanları'nın büyüklüklerini imalat sanayiindeki büyüklüklerine bakarak ölçüyoruz. İmalat sanayiinde Gaziantep'in 2013 cirosu 27 milyar TL, Konya'nın 16 milyar TL, Kayseri'nin 14 milyar TL.

İyi tüccar bilirdik...

Biz Kayserilileri iyi tüccar olarak biliriz. Ama ticaret cirosu Gaziantep'te 24 milyar TL, Konya'da 24 milyar TL iken, Kayseri'de 12 milyar TL. Bilim ve teknik konularında, konaklama ve yeme içme sektöründe ve hepsinden önemlisi eğitim konusunda her 3 şehrimizin de durumu parlak değil. Her üç şehirde de inşaat kesimindeki faaliyetlerin canlılığı dikkati çekiyor.

HABER: MESUT DAVARCI 

Bakmadan Geçme