Kayserili kış hazırlığına başladı

Kayseri'de kışlık salça hazırlama dönemi başladı. Sonbaharın yaklaşmasıyla birlikte Kayseri'de kışlık yiyecekler için hazırlıklar da başladı.

Salçalık domates ve biber mevsimi olması nedeniyle kolları sıvayan Kayserili hanımlar, kaynayan kazanlarda alın terlerini de içlerine kattığı ev yapımı katkısız ve doğal salçalarını üretiyorlar. Salça için alınan kilolarca domates tek tek elden geçirilerek, yıkandıktan sonra, makinede posası ve suyu ayrılıyor. Daha sonra büyük kazanlara konularak 5-6 saat kaynatılan domatesler, salça kıvamına gelince serin ortamda kış sofralarında kullanılmak üzere saklanıyor.

Ocaklarda salça kaynatmaya başlayan Kayserili kadınlar, kendi yaptıkları salçanın, fabrika salçalarından daha lezzetli olduğunu belirtiyor. Evinin bahçesinde geç saatlere kadar salça kaynatan Aynur Hanım, bir yıllık salça için 200 kilogram domatesi tek tek elden geçirdiklerini belirterek, ''Biraz zahmetli iş ancak hem ekonomik, hem doğal hem de lezzetli oluşu, bize salçanın zahmetini unutturuyor'' dedi.

Salça kaynatmanın en zahmetli ve yorucu kısmının kaynatma evresi olduğunu söyleyen Aynur Hanım bu geleneksel kışlık hazırlık için şunları söyledi; ' Her yıl bahçemizde kazanları kurarak, kolu komşu ve akrabalarımız ile kendi salçamızı kendimiz yaparız. Yaptığımız salçanın en büyük özelliği ise katkısız ve ekonomik olması. Domates ve biberleri suda yıkayıp kesip temizleriz, ardından iyice ezilen ve parçalara ayrılan domates ile biberleri ister ayrı kazanlarda ya da bir arada da kaynayan kazanlara atılarak iyice kaynatırız. Saatlerce bir kürek yardımı ile karıştırılan salça belli bir kıvama eriştiğinde kavanozlara ya da kiloluk kaplara koyarız. Bundan sonra önemli olansa tuzunu ve yağını iyi ayarlaya bilmek ve güzel muhafaza edebilmek' dedi.

Haber: Mesut Davarcı (stajyer)

Bakmadan Geçme