Kayseri'den Katar'a özel destek

MÜSİAD Kayseri Şube Başkanı Nedim Olgunharputlu, hem Müsiad üyeleri hem de diğer iş adamları, sanayiciler, mülki erkan ve basın mensuplarının da bulunduğu bir heyet ile Kayseri'den Katar'a özel bir uçak kaldırmayı düşündüklerini söyledi. Olgunharputlu ziyaretin amacını ise 'moral ve ilişkilerin geliştirilmesi' olarak niteledi.

Kardeşlik yerine menfaatler ön planda
MÜSİAD Kayseri Şube Başkanı Nedim Olgunharputlu Körfez ülkeleri ve Katar arasında yaşanan krizi değerlendirdi. Olgunharputlu, krizin İslam Coğrafyasının içinde bulunduğu başıboşluğu gösterdiğini söyleyerek, 'Yaşanan durum halifelik sistemine ne kadar ihtiyaç duyulduğunun ciddi bir göstergesi... Gayrimüslim erklerin yönlendirmesi ile bölge ülkelerinin çok çabuk provoke olduğunu görüyoruz. Ne yazık ki Müslüman ülkelerde dahi din kardeşliğinden daha öte, menfaat geçerliliklerinin daha ön planda olduğunu görüyoruz' dedi.
Donald Trump'ın Suudi Arabistan ziyaretinin ardından, Suudilerin önderliğinde böyle bir adımın yapılmasının üzücü olduğunu belirten Olgunharputlu, 'Ümmet birliğinden, İslam dünyasının bir olması ile İslam dünyasının içerisinde olduğu problemlerinden kurtulmasının çözümü olduğunu düşünürken, gayrimüslim ellerce aramıza bir tefrika daha sokuldu. Bu oyuna gelmemiz, yıkıcı değil, yapıcı olmamız lazım. Tüm İslam alemi ve bütün ümmet adına söylüyorum bunları…' ifadelerini kullandı.




'2 ay önce Katar'da Türk fuarındaydık'
Yaklaşık 2 ay önce Kayseri olarak Katar'a ziyarette bulunduklarını anlatan Olgunharputlu ziyaret ile ilgili şunları söyledi, 'Expo Turkey By Qatar fuarına katıldık. Katar'da yapılan bir Türk fuarıydı. Fuarlarda çok hızlı sonuçlar alınmaz. Ama ciddi olumlu görüşmeler oldu. Gayrimenkul ve inşaat firmalarının ağırlıklı olarak katıldığı, Kayseri'den de İstikbal'in standının bulunduğu bir fuardı. İstanbul'dan birçok üyemizin standının bulunduğu bir fuardı. Katılımcılar maksadın hasıl olduğunu söyleyerek oldukça memnun ayrıldılar.'

'Sınıf farklılıkları var ama Türklere sempati ile bakıyorlar'
Ülkedeki izlenimlerini da paylaşan Olgunharputlu, 'Katar'a giden ve Katarlı olmayanlar tarafından ülkede kast sistemine benzer bir yapının olduğu söyleniyor. Resmi olarak devlet tarafından tanınan bir kast sistemi olmasa da çok keskin bir çizgi ile ayrılmış 3 sınıf var. Katarlılar, beyaz yakalılar ve mavi yakalılar. Burada bildiğimiz kast sistemi gibi birbirini aşağılayan bir sistem değil ama ciddi sınıf farklılıkları görülüyor. Katarlılar biraz farkını hissettiriyor. Beyaz ve mavi yakalılar da herhangi bir problem yaşamadan işlerini sürdürüyorlar.
Ülkeye dışarıdan gelenlerin aksine Türklere karşı ise farklı bir durum var. Türklere karşı daha sempati ile bakıyorlar. Bizim algımızdaki sınıf farklılığı Katar şeyhi ile Cumhurbaşkanımızın fotoğrafını gördüğümüzde yıkıldı. Tayyip Erdoğan'a inanılmaz bir sevgileri ve saygıları var' açıklamasında bulundu.

Türk siyasetine yakın takip
'Halk Türk olduğumuzu duyunca önce Erdoğan diyor. Sonrasında Binali Yıldırım ve Ahmet Davutoğlu'ndan bahsediyorlar' diyen Olgunharputlu, 'Davutoğlu'nun gidişi de onlarda üzgünlük yaratmış ama aile içinde bu tarz şeylerin olabileceği kanaatini taşıyorlar. Bizim siyasetimizi en az bizim kadar takip ediyorlar. Bizim kadar vakıflar… Türkiye'ye olan sempatileri dolayısı ile işbirliğine hazır bir yapı söz konusu.'

Genel merkezin programına Kayseri'den destek
Kriz sonrası MÜSİAD Başkanlar Kurulu adına yapılan açıklamada ilk yurt dışı programının Katar'a yapılacağını da hatırlatan Olgunharputlu, 'Türkiye Cumhuriyeti resmi ilişkilerinin yanında ticaret açısından da Katar ile olan ilişkilerini önemsiyor. Katar krizi ilk çıktığı anda Müsiad'ın Ankara'da başkanlar toplantısı vardı. Başkanlar toplantısında daha önce hazırlanılmamış bir gündem ile Katar krizi değerlendirildi. İlk yurtdışı ziyaretinin Katar'a yapılması gündeme geldi ve kararlaştırıldı. Biz Kayseri olarak hem genel merkezin Katar ziyaretine katılmayı hem de kendimiz yeni bir organizasyon daha yapmayı planlıyoruz' şeklinde konuştu.

Kayseri'den Katar'a özel uçak
Olgunharputlu, Kayseri'de hem Müsiad üyeleri hem de diğer iş adamları, sanayiciler, mülki erkan ve basın mensuplarının da bulunduğu bir heyet ile Katar'a özel bir uçak kaldırmayı düşündüklerini aktardı. Bu ziyareti moral ve ilişkilerin geliştirilmesi maksadıyla yapacaklarını vurgulayan Olgunharputlu, 'Basından da takip ettiğimiz kadarıyla Katar'ın ilk ihtiyacı gıda ve bunun için hava koridoru oluşturulduğu… Türkiye'den de çok hızlı bir şekilde gıda ürünlerinin kargo uçağıyla sevkiyatının yapıldığı konusunda bilgiler var. Hükümetimizin askeri noktada destek açıklamaları ve uygulamaları var' dedi.
Olgunharputlu son olarak şunları söyledi;
'Gayrimüslimlerin çıkardığı bu fitne inşallah İslam alemini bölmeyecek. Bu problemin çözümü için katkıda bulunan İslam alemine biz de var gücümüzle destek olmaya çalışacağız. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bizzat aracı olarak olaya dahil olması inşallah olayların daha fala büyümeden çözümüne katkı sağlayacak.'
Haber: Bünyamin Gültekin
Fotoğraf: Ramazan Karakuş

Bakmadan Geçme