Kayseri'de asansörler güvenli

Kayseri Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Güven Kaya, kentte işleyen asansörlerin yüzde 90 oranında güvenli olduğunu söyledi. Halk arasında bilinenin aksine asansörlerin düşmeyeceğini vurgulayan Kaya, 'Halatların kopması ve asansörün düşmesi sadece filmlerde olur. Kapasitesinden fazla binildiği zaman asansör kendisini kaydırmaya başlar. İnsanlar bu durumu düşme diye yorumlar' dedi.

 Kentte yaklaşık 14 bin asansörün binalarda çalışır durumda olduğunu belirten Güven Kaya, asansör güvenliği konusunda Kayseri'nin birinci sırada yer aldığını söyledi. Asansörlerin güvenliği için çok sayıda önlem alındığını belirten Kaya, 'Asansörlerde ki güvenlik katsayısı 1/16'dır. Bir hayati risk var ise karşılığında 16 önlem alınır. Bir asansörü 4 çelik halat taşır. Bir tanesi dahi bunun için yeterlidir. Asansör kendi kendini sürekli denetler. Bir sistem açığı olunca asansör güvenliğimiz için arızaya geçer' dedi.

Asansör düşmesi filmlerde olur

Halk arasında asansörün düşme korkusu ve düştüğüne dair söylentilerin gerçeği yansıtmadığını dile getiren Kaya, 'Cephe asansörleri hariç, bina asansörlerinde düşme durumu söz konusu değildir. Çünkü güvenlik tedbirleri düşmemesi ve insan güvenliği üzerine kuruludur. Cephe asansörleri geçici süreyle kurulur, gerekli tedbirlerin hepsi alınmaz ve şantiye enerjisiyle çalışırlar. Asansörün düştüğüne dair bir olaya rastlamadım.  Halk arasında bilinen asansör düşme şekli şöyle olur. Kapasitesinden fazla binildiği zaman asansör kendisini kaydırmaya başlar. Bu bir kaymadır.  Bu düşme diye adlandırılır. Bu düşme sayılmaz. Halatların kopması ve asansörün düşmesi sadece filmlerde olur' şeklinde konuştu

Asansörlere kaza sigortası

Derneklerine üye asansör firmalarının bakım yaptığı binalardaki asansörleri olası kazalara karşı sigortaladıklarını hatırlatan Güven Kaya, 'Kayseri'deki asansörler sigortalıdır. Ortaya çıkacak bir kaza karşısında asansörlerimizi bizim firmalarımız kendi bütçelerinden sigorta yaptırır. Derneğimize bağlı çalışan firmaların kontrol ettiği asansörlerin bir kısmı sigortalıdır. Asansörlerin kullanımı sırasında kaza yaşanmadı. Ama asansörün kurulumu sırasında montaj elemanı boşluğa düşerek hayatını kaybetti.

Kayseri'de asansörlerin yüzde doksanı güvenlidir.

Asansörlerin çalışma ve güvenliği açısından Mavi, Sarı, Yeşil ve Kırmızı renklerle işaretlediklerini belirten Güven Kaya, ' Mavi ve yeşil renk yapıştırılan asansörlerimiz güvenle kullanılabilir anlamını taşır. Kayseri'de kayıtlı ve denetlenebilir 14 bin civarında asansörden yüzde 80'i Mavi ve Yeşil renklidir. Sarı renk az kusurlu, düzeltilebilir hasarları olan asansörlere takılır. Kentte Sarı renkli asansörler oranı yüzde 10 dur. Yıllık 700 ila bin asansör Kayseri'ye monte ediliyor. Kırmızı etiket asansörün güvensiz bulunduğunda yapıştırılır. Bina yetkilisinden asansördeki eksikliğin giderilmesi 30 gün süreyle istenir. Kusur giderilene kadar asansör kapatılır. Kayseri'de Kırmızı renkli asansörümüzün oranı yüzde 10'dur. Bunların arasında kullanılması sakıncalı olmayanlar vardır. Bir alarm butonunun çalışmaması dahi asansörün kırmızı etiket yapıştırılmasını sağlar. Halatlarda ve işleyişte sorun olmamasına rağmen Kırmızı etiketlidir. Hata düzeltilene kadar asansör yetkili firma ve kurumlarca mühürlenerek kullanımı engellenir' şeklinde konuştu.

Haber/Foto: Ahmet Bolat

 

 

 

Bakmadan Geçme