Kayseri'de 504 'yrd. doç.' etkilenecek 

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) Milli Eğitim Bakanlığına sunulan Yardımcı Doçentlik ve Doçentlik sürecine ilişkin yasa tasarısı önerisinde, Yardımcı Doçentliğin kaldırılarak yerine 'Doktor Öğretim Görevlisi' kadrosunun getirilmesi yer aldı. Yapılacak olan bu düzenlemeden Kayseri'de ERÜ, NNYÜ ve AGÜ'de toplam '504 yrd. doç.' etkilenecek.

YÖK yetkililerinden edinilen bilgiye göre, sunulan yasa tasarısı önerisinde yardımcı doçentlik kadrosunun kaldırılması teklif edildi. Yapılacak olan bu düzenlemeden Erciyes Üniversitesinde 415, Nuh Naci Yazgan Üniversitesinde 46, Abdullah Gül Üniversitesinde 43 olmak üzere toplamda 504 yardımcı doçent etkilenecek.
Öneriye göre, doktorasını bitirenler doğrudan doçentliğe başvurabilecek. Yasal zorunluluk bulunmamasına karşın uygulamada 'Doktoradan sonra, doçentlikten önce zorunlu bir kademe olarak kabul edilen' yardımcı doçentlik kaldırılmış olacak. Doktorasını bitirenlerin doçentliğe doğrudan geçişi kolaylaştırılacak.




Mevcut yardımcı doçentler, hak kaybı olmadan, ihdas edilen 'doktor öğretim görevlisi' kadrosuna herhangi bir işlem ve şarta gerek duymaksızın geçirilecek. Mevcut yardımcı doçentliğe göre, ihdas edilen 'doktor öğretim görevlisi' kadrosunun aylık ücretleri daha iyi olacak.
'Doktor Öğretim Görevlisi' kadrolarına doktor veya eş değer unvana sahip tüm adaylar başvurabilecek. Mevcut sistemde öğretim üyesi statüsünde olmayan öğretim görevlileri, 'Doktor öğretim görevlisi' kadrosunda, öğretim üyesi statüsünde olacak.
Sisteme girdiği dönemin sorunlarına pratik çözüm üretmeye yönelik olarak ortaya çıkan yardımcı doçentlik kadrosunun kaldırılmasıyla, Yükseköğretim Kanunu kapsamındaki yardımcı doçentlerin, doçentlerin yardımcısı oldukları şeklindeki yanlış algı da ortadan kalkacak.

Kayseri Gündem

Bakmadan Geçme