Kayseri Uluslararası Öğrenci Akademisi Başladı
T.C. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Medeniyetin Burçları Derneği'nin Kayseri'de eğitim gören uluslararası öğrencilere yönelik düzenlediği 12 haftalık akademi başladı.
Programın ilk dersi 28 Mart Cuma günü saat 19.30'da Kayseri Elektrik A.Ş. konferans salonunda gerçekleştirildi. Akademinin yürütücülerinden olan Ali Dursun ve M. Hüseyin Mercan yaptıkları açılış konuşmasında şehrimizde eğitim gören uluslararası öğrencilere eğitim programının içeriğini ve ne tür katkılar sağlayacağını kısaca anlattılar. Yüzyıllardır Avrupa-merkezci bir bakış açısının tüm algılarımızı işgal ettiğini ve bu durum değişmesi için bu tür programların sayısının artırılmasının öneminin hayati derecede olduğuna dair açılış konuşmalarında vurgu yapıldı. Farklı dil, renk, kültür ve coğrafyalardan 100'ü aşkın katılımcının bir salonda toplanarak ortak konular etrafında kafa yormasının ülkemizin ve Batı dışı dünyanın düşünce ve kültür birikimine ne tür bir katkı sağlayacağı açılış esnasında katılımcılara aktarılmaya çalışıldı. Açılış konuşmalarını ardından Akademinin ilk dersine geçildi.
Erciyes Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Köse'nin verdiği 'Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Türk Modernleşmesi' dersi ile Kayseri Uluslararası Öğrenci Akademisi'nin başlangıcı yapıldı. Köse, iki hafta sürecek olan dersinin ilk kısmında Tanzimat'ın fermanı ile birlikte Osmanlı dünyasında ne tür gelişme ve reformların yapıldığını ve bunların siyasi, sosyal ve iktisadi yansımalarının nasıl olduğunu katılımcılara anlatmaya başladı. Dersin ilk haftasında Tanzimat ve İttihat Terakki yönetimi arasındaki dönemi anlatacağını ifade eden Köse, bu süreçte değişen vatandaşlık tanımının Osmanlı'nın sosyo-ekonomik ve demografik yapısına olan etkisini ve sosyal yapıda değiştirdiği yönleri örnekleriyle aktarmaya çalıştı. Avrupa'da yükselen Milliyetçilik akımının etkisi sonucunda ortaya çıkan ve Tanzimat sürecinde Osmanlı'nın yüzleştiği en büyük siyasi sorunlardan birisi olan Bağımsızlaşma ve Osmanlı'dan ayrılma taleplerinin Tanzimat dönemindeki yansımalarına da değinen Köse, dersin başında yaptığı Modernleşme tanımı üzerinden Osmanlı ilim ve düşünce dünyasına bu akımın tesirini detaylarıyla açıkladı. Özellikle Osmanlı'nın yurtdışına gönderdiği öğrencilerin eğitimlerini tamamlamalarının ardından ülkeye dönmeleri ve oralarda edindikleri ve etkilendikleri düşünce akımları vesilesiyle Osmanlı topraklarında başlattıkları yeni akımların Tanzimat sürecinde önemli yaralar açtığı da Köse tarafından derste ifade edildi. Dersin ardından Akademinin ilk günü sona erdi ve 29 Mart Cumartesi günü 12 hafta sürecek olan programın ikinci gün dersleriyle Akademiye devam edildi.
Programın ikinci gününde Küresel Siyaset ve Ekonomi Politik ile Mehmet Akif Ersoy üzerine iki ders yapıldı. İlk derste İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nde görev yapan Taha Eğri, uluslararası ekonomi politiği ve küresel siyaset ve iktisat ilişkisini katılımcılara anlatmaya çalıştı. Eğri sunumu esnasında, sömürgecilik dönemleriyle birlikte, küresel düzende iktisadi yapının yeniden şekillendirildiği ve bunun günümüzde hala yüzleştiğimiz büyük sorunlara neden olduğunu ve bugün karşılaşılan temel sorunların arkasında sömürgecilik faaliyetleriyle birlikte başlayan iktisadi sistem anlayışının yattığını ifade etti. Gelişmiş ülkelerle dünyanın geri kalanı arasındaki refah ve zenginlik farkını tablolar yardımıyla gösteren Eğri, küresel siyaset ve ekonominin iç içe geçmiş bir halde olduğunu, gelişmiş devletlerin aynı zamanda ellerindeki zenginlik sayesinde siyaseti de yönlendirmeye ve manipüle etmeye çalıştıklarını belirtti. Dünyada 1980'lerle birlikte küreselleşme sürecinin hızlanmasının iktisadi sahadaki yol açtığı hızlı büyümenin neden ve sonuçlarını da derinlemesine ele alan Eğri, katılımcılara küresel siyaset ve ekonomi ilişkisine dair derinlikli ve doyurucu bilgiler verdi.
Vatan şairi Merhum Mehmet Akif Ersoy'u anlatmaya ve tanıtmaya çalışan Mehmet Ayman ise konferansa başlamadan önce salondaki gençlerin Akif i tanıyıp tanımadıklarını, eğer tanıyorlarsa hakkında neler bildiklerini öğrenmek amacıyla birkaç soru yöneltti. Özellikle Türki Kardeş Cumhuriyetlerden gelen gençlerin neredeyse tamamı Akif i ve istiklal marşını tanıyordu. Oturumda Ayman'ın, Merhum Akif ve ailesi hakkında 'Hüzünlü Dönenceler' başlığı ile hazırladığı yedi dakikalık bir sunumu çok beğenildiği aldığı alkışlardan belliydi.
Ayman'ın, konuşma üç bölümden oluşuyordu. Ayman, birinci bölümde Akif'i ve ailesini fotoğraf ve görüntüleriyle tanımayı arzu etmişti. İkinci bölümde ise Akif'in biyografisini kronolojik olarak yine bir sunumla aktardı. Konuşmasının son bölümünde ise Akif'in şiirlerinden örnekler vermek amacıyla seçtiği birkaç şiirini nakletti.
Yaklaşık bir buçuk saat süren ve daha çok karşılıklı sohbet havasında geçen toplantıda gençler sıkılmadan ve merakla Ayman'ı dinlediler. Toplantının sonunda da özel olarak soru sormak isteyen gençler kaldı ve Ayman'a sorularını yönelttiler. Sonra karşılıklı adresler alınıp birkaç hatıra fotoğrafı çekildikten sonra oturum sona erdi.
Haber: Bünyamin Gültekin
Fotoğraf: Şerif Arslan