KAYSERİ TURİZM KENTİ OLABİLİR

İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş ile makamında gerçekleştirdiğimiz söyleşide Kayseri turizmindeki son gelişmeleri konuştuk. Taymuş, geçmişte Kayseri'nin sanayi sektörüne önem verdiğini ve bu alanda ilerleme kaydettiğini söyleyerek, turizm noktasında atıl kaldığını söyledi. Taymuş, turizm alanındaki yatırımlara geç başlanmasına rağmen bu alandaki gelişmelerin çok hızlı ilerlediğini söyleyerek iddialı konuştu 'Gelecekte Kayseri'yi bir turizm kenti olarak görebiliriz.'

 Kayseri'de turizm alanındaki son gelişmeler nelerdir? Sizden dinleyebilir miyiz?

                Şehirlerin kalkınmalarını sağlayacak ve şehir halkının ekonomik refahını sağlayacak dinamikler vardır. Bu dinamikler her il için farklı olabilir. Yani bazı illerde Adana'da olduğu gibi tarıma dayalı bir ekonomi vardır. Bazı illerde Antalya örneğinde olduğu gibi turizm öncelikli ekonomik sektördür. Kayseri'yi de gelişmiş şehirler zirvesine taşımak için ekonomik dinamik olarak geçmişte sanayi sektörü seçilmiştir. Kayseri, gelişmişliğini sanayiyle uzun yıllar devam ettirmiştir ve gerçekten de bu sektörde çok büyük başarılara imza atmıştır. Bugün Kayseri denilince üretim yapan ve ürettiğini bütün dünyaya satabilen bir il konumundadır. Bu sanayi gelişimi başka sektörleri de tetiklemiştir. Bu da turizm sektörüdür. Kayseri'de turizm sektöründe mevcut olan potansiyel varlıkları ekseriyetten kültür turizmi ağırlıklı bir potansiyele sahiptir.

'Erciyes Dağı uzun süre atıl kaldı'         

Erciyes Dağı uzun süre kış turizmine hizmet vermesi gerekirken atıl kaldı. Avrupalılar Alplerdeki bu potansiyeli değerlendirerek milyon Eurolar kazanırken biz Anadolu'da kış turizmine biraz geç başladık. Geç başlanmasına rağmen gelişim çok hızlı oldu. Türkiye'deki dağların içerisinde kış turizmine en elverişli dağlardan biri Erciyes Dağı'dır. Erciyes Dağı'nın kış turizminden faydalanmak için alt ve üst yapısını ve tanıtımının yapılması gerekiyordu. Kültür ve Turizm Bakanlığımız orada 1978'lerde bir master planı uygulaması yapmıştı. Ama bu o zamanki şartlarda 3 bölgeye ayrılarak gelişim planı hazırlanmıştı. Fakat bu gelişmelere oradaki standarlar uyum sağlamadı.

Erciyes Dağı, büyükşehir belediyesi sınırlarına girdikten sonra büyükşehir belediye başkanımız Türkiye'nin gıpta ettiği bir proje başlattı. Bu proje: Erciyes Master projesi…  Bu proje kapsamında Erciyes Dağı sıfırdan planlandı. Otel yerleşim alanları, restoranlar, spor alanları, kayak pistleri ve regresyon alanları uygulamaya konuldu.

Erciyes Dağı'nda termal kuyuların açılıp burada hizmete sunulacağı ve teleferikle Nevşehir'e bağlanarak turizm potansiyelini artıracak hamleler yapılacağı dillendirilmişti. Bu projeler ne aşamada?

                Geçen bir toplantımızda bu konu dile getirilmişti. Şuanda sondaj çalışması yapılıyor. İnşallah umulduğu gibi olursa orada sıcak su termalleri ortaya çıkarılacak. Mevcut potansiyel içerisinde bir çok imkana sahip ola Erciyes Dağı, çevresindeki eski yerleşim alanları, kuş cennetti hemen yanında soğanlı v.b. Bunlar Erciyes Dağı'na entegre yapılıp, turistleri 1 haftalık programlarla ağırlama imkanı sağlanacaktır.

'Ali Saip Paşa Kayseri turizminde lokomotif görevi görecek'

Turizm varlığının olması yetmiyor. Bunun pazarlanması da gerekiyor. Ürünün tabiri caizse sanayi ürününde olduğu gibi cazibesinin artırılması gerekiyor. Erciyes'te kar var ama bunun cazibesi nerede? Dağ ve kar var ama sadece bunlarla olmuyor. Bunlar Kayseri'mizde uzun süredir vardı. Ama bunlardan gelir elde edemiyorduk. Bu master  planının sonucunda Erciyes'te bu turizm potansiyelini ve gelirini elde edecektir. Ayrıca Kayseri'de tarihi ve kültürel doku yıllardır kaderine terkedilmiş. Son yıllarda bir taraftan Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve belediyelerimiz ve birçok koldan taşınmaz kültür varlıkları restore edildi. Bir örnek verirsem Talas'ta Ali Saip Paşa Sokağı'nda 60'a yakın taşınmazı ve tarihi evi Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve müdürlüğümüz tarafından restorasyonu yapıldı. Orada bir tarihi sokak canlandırıldı. Restorasyonları yaptıktan sonra karşılıksız olarak bunu sahiplerine iade ettik. Şimdi biz sahiplerine diyoruz ki bunu bakanlık olarak yaptık ve restore ettik. Tarihi bir sokağa dönüştürdük, şimdi sizde turizme yönelik işletmeler açın. Yani ev olarak kullanmayın Oraya küçük oteller, pansiyonlar ve alışveriş merkezleri haline getirmelerini istedik. Bunu yavaş yavaş yerine getirmeye başladılar. Biz bu evleri restore ederken ev sahiplerine; 'Biz bu evleri restore edeceğiz ama, sizde buraları turizm işletmelerine dönüştürün' demiştik. Bu Kayseri'de çok önemli bir turizm gelişmesidir. Bu Kayseri'de turizm gelişmesinde bir lokomotif görev görecektir.

                Ağırnas, İncesu, Talas ve Gesi'de birçok evi projelendirdik. Ağırnas'ta 14 tane tarihi yeri projelendirdik. Bazılarının da proje bedelleri de geldi. İnşallah hepsini yapacağız.

Mimar Sinan Evi'ni görmeye giden vatandaşlar, evin kapalı olmasından dolayı giremediklerini söylüyorlar. Buradaki problem nedir?

                Biz müdürlük olarak buranın restorasyonunu yaptık. Daha sonra o dönemdeki belediye başkanı, bakanlıktan buranın devrinin belediye verilmesini istedi. Bakanlığa biz işletelim ve kendi elemanımızı koyalım dediler ve gelirler de bizim olsun talebinde bulundular. Bakanlıkta bunu uygun buldu. Burası belediye başkanlarına devretti. Mimar Sinan Evi'nin işletmesi o zaman kasaba belediyesine bağlıydı. Şimdi ise Melikgazi Belediyesi'ne bağlı. Bu nedenle oranın işletmesi ile ilgili bir yetkimiz yok. Fakat tarihi taşınmazın korunması için sorumluluğumuz var.

'Bu sene İstanbul Feshane'deyiz'

Kayseri'deki bu restorasyon çalışmalarının yapılması bir yandan tanıtım çalışmalarının önemini artırıyor. Bunların başında Kadim Kent Kayseri tanıtımları yapılıyor. Bir defasında siz de vardınız. Bu sene inşallah İstanbul Feshane'de planlanan bir tanıtım fuarı var. 400'e yakın profesyonel firmanın katıldığı 70'e yakın yabancı firmanın katıldığı çeşitli fuarlarda yer alıyoruz. Buralarda hem Erciyes'in hem de kültürel varlıklarımızın hem de mutfağımızı orada tanıtıyoruz.

                Acentalarla infolar gerçekleştiriyoruz. Onları Kayseri'de gezdirip, Kayseri'ye turist getirmelerini istiyoruz. Burada neler yenileceğini ve nerelere gidilmesi gerektiğini anlatıyoruz. Broşürler ve tanıtım kitapları bastırıyoruz. Görme engelliler için bile tanıtım broşürleri hazırlıyoruz.

Gelecekte Kayseri'yi bir turizm kenti olarak görebiliriz

Kaleiçi Kültür Sanat Merkezi ile ilgili de büyükşehir belediyemizle bakanlığımız arasında imzalanmış olan bir protokol var. 2015 yılının ortalarında tamamlanacak. İçerisinde Kayseri yöresinin gelenekleri, yemekleri ve adetleri tanıtılacak. İçerisinde küçük küçük kafeler olacak. Gelecekte Kayseri'yi bir turizm kenti olarak görebiliriz.

Söyleşimize son verirken son olarak neler söylemek istersiniz?

                Kayseri Gündem olarak böyle bir konuya yer ayırdığınız için teşekkür ederim. İnşallah Kayseri gelecekte nasıl ki sanayide bir vizyon kent olarak adlandırılıyorsa yakın gelecekte de bir turizm kenti olarakta anılacağını hep beraber göreceğiz inşallah.

Söyleşi: Bünyamin Gültekin

Bakmadan Geçme