Kayseri Şeker'in Çarkları Artık Çiftçiden Yana Dönüyor
Kayseri Şeker tarafından gerçekleşen ve geleneksel hale gelen Şeker Sofrası Gemerek'te kuruldu. Başkan Akay ve diğer yöneticiler Büyüktuzhisar, Sultanhanı, Karacaören, Palas, Ekinciler ve Gemerek pancar ekicileri ile bir araya gelerek şeker...
Ziyaretler esnasında konuşan Bünyan İlçesi Karacaören Köyü Muhtarı İsmail Kılınç; Yöneticilerin sürekli çiftçiyi ziyaret etmelerinden duyulan memnuniyeti dile getirerek yeni uygulamalar ile batmaktan kurtarılan Kayseri Şeker fabrikasının son üç yılda çarklarının artık çiftçiden yana dönmeye başladığını belirtti.
Karacaören Köyünün tecrübeli pancar ekicisi Dursun Bükülmez ise; 1960'lı yıllarda ilk pancar ekiminin davullarla şenlik havasında başladığını, çok zor şartlarda pancar üretimi yapıldığını anlatarak, 'Karlar altından kazmalarla pancar sökümü yapıyorduk, şimdiki teknolojiler ve alet ekipmanlar büyük bir nimet. Pancar çiftçinin en önemli gelir kapısı, bu nedenle Bahçecik barajının suyunun bir an önce köylere ulaşması için çalışmaların hızlandırılmasını talep ediyoruz' dedi.
Gemerek Nakliyeciler Kooperatifi Başkanı Ömer Demir, pancar nakliye çalışmaları kapsamında çiftçilerin Maus ile söküm yapılması için artık sıraya girdiklerini belirtti.
Pancar çiftçisinin iyi gününde de kötü gününde de yanında olma gayreti içerisinde olan Kayseri Pancar kooperatifi ve Kayseri şeker yöneticileri köy ziyaretleri esnasında geçirdiği rahatsızlık nedeniyle tedavi gören Palas pancar çiftçisi ve aynı zamanda Nakliyeciler Kooperatifi Başkanı İsmail Çatalkaya'yı da evinde ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini ilettil.
Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay Gemerek çiftçileri ile bir araya geldiği iftar sofrasındaki konuşmasında; 'Büyük Şeker ailesinin Şeker Sofrasında çiftçilerle, yöneticiler bir araya geliyor. Pancar sökümünde kullanılan Maus uygulaması nedeniyle verimli toprakların tarlalarda bırakılması ve bu sayede vatan topraklarının erozyon ile yok olması engelleniyor. Önceleri maus uygulamasına çiftçiler sıcak bakmıyordu, şimdi ise tüm çiftçiler sadece Maus değil çapa ve söküm teknolojilerini de kullanmak için taleplerde bulunuyor. Çiftçilerinin Gübre ve diğer ürünlerde toplu talepler olması halinde Kooperatif aracılığı ile hizmet alınabilecekler. Pancar çiftçisinin münavebe zamanlarında elde etiği ürünler de gerçek değerlerini bulması için Tarım Market gibi bir projenin de alt yapı çalışmalarını başlattık' dedi.
Gemerek Şeker Sofrasında Gemerek Belediye Başkanı Mustafa Demir, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Başkan Vekili Avni Hokkaömeroğlu, Yönetim Kurulu üyeleri İlhan Argun, Nizamettin Çatak, Denetim Kurulu Üyesi Mehmet Güntay, Pancar Koop.Müdürü İsmet Aksoy, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer, Kayseri şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli,Gemerek Ziraat Oda Başkanı ihsan Sarıdağ, Gemerek Bölge Müdürlüğü personeli ve diğer yöneticiler Gemerek Pancar Bölge'den yaklaşık 450 çiftçi ile birlikte iftar yaptılar.