Kayseri Şeker, Muş'a örnek olacak

1982 yılından beri bölgeye hizmet vermekte olan ve son yıllarda zarar eden Muş Şeker Fabrikasının yeniden Muş çiftçisinin gözdesi olması ve yeniden İl ekonomisine katkı sağlaması için Kayseri Şeker model olarak benimsendi.

Muş'ta şeker pancarı ekiminin bölge ekonomisine katkı sağlaması için yapılan Garanti Anadolu sohbetleri programı için Muş'a davet edilen Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay Kayseri Şeker'in Muş'a model olması konusunda; 'Şeker fabrikalarının Türkiye'nin ilk sanayi kuruluşlarından olup Çiftçiye baştan beri hizmet veren ve çiftçinin tarımsal faaliyetlerini geliştirmesinde katkı sağlayan fabrikalardır. Şeker fabrikalarının bu işlerini sürdürmesi, kendisini yenilemesi lazım ki, çiftçimizde bu çerçevede geliştirebilsin. Biz Kayseri Şeker'de bunu son 4 yılda iyi şekilde yaptığımız düşünüyoruz. Gerek fabrikamızın genel yapısı gerek çiftçilerimizin gerek üretim gerek gelir seviyesi oldukça iyi seviyeye geldi. Avrupa'yla yarışabilecek noktaya getirmeye çalışıyoruz. Bunun içinde önemli mesafe kat ettik Bu uygulamanın Muş'ta da olması gerekir
Muş'ta çiftçilerimizin de tarımsal faaliyetlerini geliştirmesine en fazla katkıyı şeker fabrikası sağlayacak. Ama buna devletin bu noktada bir karar vermesine ihtiyaç var. Ya özelleştirme kapsamından çıkarılsın bu fabrikalar artık devlet kuruluşu olarak kendisini yenileyerek, geleceğe hazırlayarak, çiftçisini geliştirerek varlığını sürdürsün. Artık özelleştirilemiyorsa, pancar çiftçisine bu fabrikalar devredilsin ki bunlar batmaktan yok olmaktan kurtulsun çiftçiye hizmet etsin. Çünkü Muş ovasında görüyoruz ki ekime uygun alanlar ve burada büyük büyük ırmaklar var. Ayrıca yapılan barajlar var. Bu barajların yapımı tamamlandığı zaman Muş ovasının tamamı sulanabilecek. Dolayısıyla sulamanın olduğu bir arazide en iyi yetişebilecek bitkilerden bir tanesi şeker pancarıdır. Şeker pancarı çiftçinin gelirine önemli katkı sağlayacak bir ürün ve Türkiye'nin de ayrıca ihtiyacı olan bir üründür. Devletin bir an önce bu konuda karar vermesi veya buradaki şeker fabrikasını da diğerleriyle beraber kurtarmasını düşünüyoruz' dedi.
Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, 'Şeker pancarı devlet desteğiyle alınan tek ürün olduğu için bölgede genel anlamda çok önemli bir tarım üründü. Dolayısıyla kota uygulamasından sonra çiftçilerimiz bir boşluğa düştüler. Şeker pancarının yerine bir alternatif ürün de üretemedik. Ürettiğimiz ürünlere vatandaş devlet eliyle bir piyasa bulamadığı için ciddi anlamda zorluklarla sıkıntılarla karşılaşmaktadır. Oysa şeker sanayisine ait iyi bir şeker fabrikamız mevcut. Dolayısıyla inşallah hükümetimiz bu anlamda şeker yasasındaki devlet politikasını bir değişikliğe uğratırsa vatandaşın ürettiğinin direk muhatabı devlet olursa devlete ve şeker fabrikasına satma suretiyle ürününün karşılığını almış olacaktır' diye konuştu.
Muş Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Seçkin ise, 'Şeker pancarı önceden çok cazip bir üründü. Önceleri muşta şeker pancarı ve tütün ekimi yapılmaktaydı. Tütün ekimi kaldırıldıktan sonra çiftçilerimiz şeker pancarına yöneldi. Şimdi ise pancarının durumu iyi değil. Eskiden herkes batıdan gelir burada pancar ve tütün ekerdi. Özellikle Muşta devletin tek kuruluşlu şeker fabrikamızdır. İlimiz, bölgemiz ve yöremiz için çok önemli olduğunu herkes bilmektedir. Şimdi tütün üretimi yok sadece pancar ekiyorlar. Bakıyorlar pancarda da para yok göç edip batıya yerleşiyorlar. Eğer devlet pancara iyi para verirse batıdan herkes buraya gelip tekrardan bu işi yapacak' ifadesinde bulundu.
Muş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Emrullah Özbey de, 'Bizim bölgemizin özellikle geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Tarımda daha önce tütün ve şeker vardı. Şimdi ise tütün üretimi bitti. Çiftçilerimizin büyük geçim kaynağı şeker pancarıdır' dedi.

Bakmadan Geçme