Kayseri Şeker Fabrikası Başaşçısı Turan Bora Peru'da Türk Yemeklerini Tanıttı
Dışişleri Bakanlığı, Peru Büyükelçiliği ve Türkiye Aşçılar Federasyonu tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında, Peru'ya giden 3 aşçı arasında olan Kayseri Şeker Fabrikası Başaşçısı Turan Bora, Türk yemeklerini Peru'da tanıtmanın...
Peru'ya giden aşçılar arsında olan Kayseri Şeker Fabrikası Başaşçısı Turan Bora Peru'da geçirdikleri günleri anlattı. Bora, '2 hafta önce Dışişleri Bakanlığı, Peru Büyükelçiliği, Türkiye Aşcılar Federasyonu katkısıyla bir program olduğunu söylediler. Peru'nun başkenti Lima'da Türk haftası ve Cumhuriyet resepsiyonu yapılacağından Türk aşçılarına ihtiyaç olduğunu belirttiler. Bizde bu maksatla oraya gittik. Oraya uçakla gittikten sonra Peru'nun başkenti Lima'da bir otelde bir hafta Türk yemekleri günü yaptık. Orada yaşayan Türk halkına ve yaşayan devlet büyüklerine ülkemizin yemek çeşitleri tattırdık. Hatta orada döner taktık. Türk yemeklerinden her gün değişik şeyler yaptık. Çok büyük bir rağbet gördü. Orada ki Büyükelçimiz kendi devlet erkanından getirdiği misafirleri ağırladık. Orada yaşayan Türk vatandaşlarımıza özlem duydukları yıllardır göremedikleri tatları yaşattık. Nasıl yaşattık derseniz, burada olup orada olmayan dünya kadar malzeme var. En kısa örnek vereyim orada bulgur, mercimek, yoğurt gibi malzemeler yok. Bunları da giderken Dışişleri Bakanlığı kargosuyla götürme imkanımız oldu. O götürdüğümüz malzemelerle değişik yemekler yaptık. Tabi orada olmayan bir malzeme olduğu için iyi bir ilgi gördü. Oranın yerel halkı ve devlet erkanına güzel bir tanıtım yaptığımıza inanıyorum' diye konuştu.
Peru yemekleri ile ilgili araştırmalar da yaptıklarını belirten Bora, 'Çok değişik balık çeşitleri gördük. Onların nasıl yetişip, avlandığını gördük. Oradaki balık pazarının nasıl olduğunu araştırdık. Kendi açımızdan iyi bir gezi oldu. Peru'da bir hafta dahi olsun Türk yemek esintisi yaptığımızı umuyorum. Gurur ve onur verici bir şeydi. Böyle projelere bundan sonra kalkışmak istiyoruz' şeklinde konuştu.