Karabuğday Çölyak hastaları için umut oldu
"Güvenli Tarım ve Sağlıklı Beslenme Projesi' kapsamında kadın çiftçi ve aileleri üretimini yapacakları karabuğdayın ilk ekimini gerçekleştirdiler. Karabuğday, Çölyak hastalarının da umudu oldu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÇAM) , Karabuğday Yetiştiricileri ve Sağlıklı Yaşam Derneği (KARSADER) işbirliği ile hayata geçirilen 'Kadın ve Aileleri ile Güvenli Tarım ve Sağlıklı Beslenme Projesi' kapsamında Kayseri'deki ilk ekim törenle yapıldı.
Törene projenin Kayseri'deki önder kadın çiftçisi Oluş Molu ile birlikte projeyi destekleyen kurumların yetkilileri katıldı. Oluş Molu ve projede yer alan tüm kadın çiftçi ve aileleri yapılan bu etkinlikte Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından Türkiye'de üretilen sertifikalı tohumlarla Kayseri'deki ilk karabuğday ekimini gerçekleştirmiş olurken, yaklaşık üç ay sonra hasatı geçekleştirilecek.
Proje kapsamında kadın çiftçi ve ailelerine, ürünlerin yetiştiriciliğinden organik tarıma girişimcilikten, tarımda mekanizasyon, güvenli sürüş, toplumsal cinsiyet eşitliği ve ürün pazarlama konularına kadar geniş bir yelpazede konusunda uzman kişiler tarafından eğitimler verildi.
Projeyle aynı zamanda Türkiye için yeni bir bitki olan karabuğdayın, ülke coğrafyasında üretiminin yaygınlaştırılması da hedefleniyor. Glutensiz bir besin olması nedeniyle Çölyak hastalığı için de ideal besin kaynağı olan karabuğdayın, ülke topraklarında yetiştirilmesi özellikle Türkiye'de sayıları 800 binin üzerinde olan Çölyak hastaları için büyük önem taşıyor.
Kurum Haberi
Törene projenin Kayseri'deki önder kadın çiftçisi Oluş Molu ile birlikte projeyi destekleyen kurumların yetkilileri katıldı. Oluş Molu ve projede yer alan tüm kadın çiftçi ve aileleri yapılan bu etkinlikte Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından Türkiye'de üretilen sertifikalı tohumlarla Kayseri'deki ilk karabuğday ekimini gerçekleştirmiş olurken, yaklaşık üç ay sonra hasatı geçekleştirilecek.
Proje kapsamında kadın çiftçi ve ailelerine, ürünlerin yetiştiriciliğinden organik tarıma girişimcilikten, tarımda mekanizasyon, güvenli sürüş, toplumsal cinsiyet eşitliği ve ürün pazarlama konularına kadar geniş bir yelpazede konusunda uzman kişiler tarafından eğitimler verildi.
Projeyle aynı zamanda Türkiye için yeni bir bitki olan karabuğdayın, ülke coğrafyasında üretiminin yaygınlaştırılması da hedefleniyor. Glutensiz bir besin olması nedeniyle Çölyak hastalığı için de ideal besin kaynağı olan karabuğdayın, ülke topraklarında yetiştirilmesi özellikle Türkiye'de sayıları 800 binin üzerinde olan Çölyak hastaları için büyük önem taşıyor.
Kurum Haberi