Kapadokya'daki bin yıllık freskler turistleri büyülüyor

Türkiye'nin gözde turizm merkezlerinden Kapadokya'da asırlardır canlılığını koruyan fresklere sahip kayadan oyma tarihi kiliseler, turistlerin ilgisini çekiyor.

Bölgedeki onlarca kaya kiliseden, Karanlık, Tokalı ve Elmalı, tavan ve duvarlarında ana kaya üzerine sıva yöntemiyle 10. yüzyılda yapılan fresklerle (kireç suyunda eritilmiş madeni boyalarla yapılan duvar resmi) öne çıkıyor.

Geçmişi bin yıl önceye dayanan ve çeşitli aletler kullanılarak el yordamıyla yapılan tarihi yapılar, Türkiye'nin en çok ziyaret edilen ören yerleri arasındaki Göreme Açık Hava Müzesi içinde yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği mekanlar arasında yer alıyor.

Kaya bloklar içinde yer aldığı için bazılarına tünellerden geçilerek girilen kiliselerdeki fresklerde, 'Hz. İsa ve Hz. Meryem portresi', 'Hz. İsa'nın doğumu', 'son yemek sahnesi', 'ejderle savaşan aziz George' ile Kapadokya'da saygın olan azizleri içeren tasvirler yer alıyor.

Nevşehir Müze Müdürü Murat Gülyaz, Türkiye'de en çok turist ağırlayan ören yerleri arasında üçüncü sırada yer alan Göreme Açık Hava Müzesi'ndeki Karanlık, Tokalı ve Elmalı kaya kiliselerini yılda ortalama 1 milyon kişinin gezdiğini söyledi.

Gülyaz, Kapadokya'daki kaya kiliselerin eşsiz fresklerinin yanı sıra dini geçmişi bakımından da Hristiyanlar için önemli olduğunu belirterek, 'Kapadokya bölgesindeki en önemli azizlerden birisi olan Aziz Basel, Suriye, Mısır ve Yunanistan'da eğitim alıp yeniden doğup büyüdüğü topraklara geri dönerek, Hristiyanlığın doktrinlerini ve kriterlerini burada belirlemeye çalışmış.' diye konuştu.

- 'Fresklerin korunması için tedbir alınıyor'
Kapadokya'da, bin yıl öncesinden başlayan kaya oyma kilise geleneği olduğuna dikkati çeken Gülyaz, şunları kaydetti:
'Bunlar içinde üçü iyi şekilde korunmuş olması nedeniyle ön plana çıkıyor. Bu kiliselerde duvar resmini korumak hayli zor. Ziyaretçilerin nefeslerinin bile zarar verme ihtimali var. Tokalı Kilisesi'nde olan bir sahne dünyada sadece burada var. Hz. İsa'nın doğumundan ölümüne kadar yaşamı film şeridi gibi işlenmiş olan tek tarihi kilise Tokalı. Fotoğraf çekimi burada yasak çünkü flaştan çıkan ultraviyole ışınlar duvar resimlerindeki pigmentlere zarar vermekte, ziyaretçi sayısı yüksek olduğundan ve herkesin fotoğraf çekmek istemesinden dolayı, çözümü görüntü almayı yasaklamakta bulduk.'

Kayadan oyma bu üç kiliseyi geçen yıl 1 milyon 150 bin kişinin ziyaret ettiğini aktaran Gülyaz, birkaç yıl öncesine kadar yoğunlukla İspanyol, İtalyan, Alman ve Fransız turistlerin ilgi gösterdiği kiliseleri, son dönemde Çin başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerinden gelen turistlerin de tercih ettiğini ifade etti.

- İtalyan restoratörler öncülüğünde çalışmalar sürüyor
Gülyaz, önceki yıllarda Elmalı ve Karanlık kiliselerinde restorasyon çalışmaları yapıldığına işaret ederek, İtalyan restoratörlerin öncülüğünde Tokalı Kilisesi'nde başlatılan restorasyon çalışmalarına ise devam edildiğini dile getirdi.

Kapadokya'yı gezmek için Hindistan'dan gelerek kaya kiliseleri ziyaret eden turistlerden Sumit Chawia (39), Türkiye'ye ilk kez geldiğini, tarihi kaya kilisedeki fresklerin bin yıllık geçmişi olmasına rağmen hala canlılığını korumasından mutluluk duyduğunu ifade etti.

ABD'li turist Lorrain Zabala Mills (60) de adını çokça duyduğu Kapadokya'ya merakından dolayı Türkiye'ye geldiğini, kaya kiliseleri gezerek freskleri incelediğini belirterek, 'Tarihi kiliselerdeki eski freskleri gördüğümde kendimi o döneme gitmiş gibi hissettim.' diye konuştu.

Bakmadan Geçme