KAMUSAL ALAN YALANI

Eğitim Bir-Sen Kayseri Şubesi Başkanı Aydın Kalkan 2014-2015 Eğitim Yılı I. dönem sonu ile ilgili yaptığı basın açıklamasında Kamusal alanda yapılan kılık kıyafet dayatmalarına dikkat çekti. Kalkan, ülkemizde yıllardır kamusal alan yalanıyla kadınlara ve kız öğrencilere kılık ve kıyafet dayatmasında bulunulduğunu söyledi.

Eğitim Bir-Sen Kayseri Şubesi Başkanı Aydın Kalkan 2014-2015 Eğitim Yılı I. dönem sonu ile ilgili yaptığı basın açıklamasında Kamusal alanda yapılan kılık kıyafet dayatmalarına dikkat çekti. Kalkan, ülkemizde yıllardır kamusal alan yalanıyla kadınlara ve kız öğrencilere kılık ve kıyafet dayatmasında bulunulduğunu söyledi.

'Şura kararları acilen uygulanmalı'

Eğitim Bir-Sen Kayseri Şubesi Başkanı Aydın Kalkan 2014-2015 Eğitim Yılı I. dönem sonu ile ilgili basın açıklamasında bulundu.

Kalkan, yaptığı açıklamada eğitim-öğretimde yaşanan sorunlara dikkat çekerek: 'Bu eğitim-öğretim yılında öğretmen ihtiyacına binaen yaşanan mağduriyetlerde bazı eğitim kurumlarında öğretmen ve yöneticilere karşı uygulanan şiddet, öğretmenlerin özür durumuna bağlı yer değişikliği, yönetici görevlendirmelerinde yaşanan bazı olumsuzlukların dışında çok ciddi sorunların yaşanmadığı gözlenmiştir. Bu dönemde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen 19. Milli Eğitim Şûrası'nda önemli bazı kararlar alınmıştır. Söz konusu kararlar acilen uygulanmalıdır' dedi.

Kamusal alan yalanı

Ülkemizde yıllardır kamusal alan yalanıyla kadınlara ve kız öğrencilere yönelik uygulanan kılık ve kıyafet dayatmalarına da dikkat çeken Kalkan: 'Eğitim-Bir-Sen'in çeşitli eylem ve etkinliklerden sonra başlattığı, kamuoyu desteğini ortaya koyması bakımından bir ilk olan kampanya sonucunda toplanan 12 milyon 300 bin imza ve sonrasında ortaya koyduğu sivil itaatsizlik eylemi neticesinde kamuda çalışan kadınlara yönelik 'başı açık' dayatmasına son verilerek, kadının kamu hizmetine katılımında önemli bir eşik aşılmıştı. Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelikte de yapılan değişiklikle öğrencilere kılık kıyafet dayatmasının kaldırılması son derece önemli bir adım olmuş ve bir yasak daha tarihe karışmıştır. Ama Kamu personelini ilgilendiren çerçeve yönetmelikte de acilen değişiklikler yapılarak, sivil itaatsizlik gerekçelerimizden olan erkek kamu çalışanlarına da kılık ve kıyafet dayatmalarından vazgeçilmelidir' şeklinde konuştu.

100 Bin Öğretmen Ataması Yapılmalıdır

Şubat ayında yapılacak 15 bin öğretmen atamasını hatırlatan Kalkan, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Ara dönemde 15 bin öğretmen ataması azımsanacak bir rakam olmamakla birlikte, öğretmen ihtiyacı dikkate alındığında bunun yeterli olmayacağı açıktır. Eğitim sistemindeki reformları kalıcı kılacak olan, okullarda boş ders kalmaması ve sınıflarda sadece kadrolu öğretmenlerin olmasıdır. Bunun için 15 bin yeni öğretmen atamasının 100 bine çıkarılması için imknlar zorlanmalı ve öğretmen açığı nedeniyle yaşanan problemlerin önüne geçilmelidir.'

Müfredatta Temel Değişikliklere İhtiyaç Var

Kalkan: '4+4+4 eğitim sistemiyle istenen sonuçların elde edilebilmesi, insanımızın sahip olduğu ahlaki ve toplumsal değerlerin, müfredatın yeniden belirlenmesi noktasında öncelikle göz önüne alınması elzemdir. Zira değerler; düşünmede ve zihni muhakemede birer araç olarak kullanılmak. Kişilerin dikkatini istenen, yararlı ve önemli görülen kültür nesneleri üzerinde odaklaştırmak, ideal düşünme ve davranma yollarını göstermek eibi fonksiyonları icra eder. İnsan davranışlarını belirleme ve insan karakterini şekillendirme noktasında oynadıkları bu çok önemli rol nedeniyle toplumun sahip olduğu bu değerlerin yeni nesle aktarılması, belirli bir düzen, iç tutarlılık ve bir sistem dhilinde verilmesi gerekmektedir. Konu, gerçekte basit bir müfredat değişikliğinin oldukça ötesinde bir ehemmiyeti haizdir. Her şeyden önce, ideolojik endoktrinasyon aracılığıyla tek tip vatandaş yetiştirmeyi hedefleyen bir toplum mühendisliği projesinin eğitim sistemine biçtiği işlevin, demokratik ve çoğulcu bir toplum tarafından kabul edilebilmesi mümkün değildir. Bunun yanı sıra 'tarih', 'devrim', 'Kemalizm' ve 'milliyetçilik' benzeri kavramların kişiselleştirilmesi ve şahıs kültünün pekiştirilmesi amacıyla kullanılması da demokratikleşme çabalarına karşın, otoriterliğin kendisini yeniden üretmesine yol açmaktadır. Bu nedenle, sadece temel eğitimde değil, yükseköğretim de dahil, eğitim ve öğretimin her kademesinde demokrasilerde ve çoğulcu bir yapıda olmaması gereken ve gerçekte herhangi bir etki de oluşturmayan ideolojik endoktrinasyonun sona erdirilmesini amaçlayan çoğulcu düşünmeyi ve farklılıklara saygıyı, empatiyi hedefleyen bir müfredat değişikliği zorunludur' şeklinde konuştu.

Okulların Bütçe Sorununa Çözüm Getirilmelidir

Okulların bütçe sorununa da dikkat çeken Kalkan: 'Milli Eğitim Şurası'nda sendikamızın sunduğu tekliflerden olan ve şûra genel kurulunca da kabul edilen okullara bütçe verilme kat zaman kaybetmeksizin hayata geçirilmelidir. Bütçe verilmemesi nedeniyle yaşanan sorunlara çözüm getirilmek üzere okulların zarur, için okul aile birliklerince üretilmeye çalışılan çözümler yetersiz kalmaktadır. Okul yöneticilerinin eğitim liderliği yapmalarının önündeki en engel olan okulların bütçe sorunu; öğretmeni, yöneticiyi ve veliyi karşı karşıya getirmekte, bundan en fazla zararı yine okul yön görmektedir. Şûrada alınan kararın gereği yerine getirilmeli, merkezi bütçeden, öğrenci başına ödenek uygulamasına geçilmeli, okul tahsildarlık dönemi artık sona erdirilmelidir' ifadelerini kullandı.

Tatil İyi Değerlendirilmelidir

Kalkan, başarılı olmak için aylardır ter döken öğrencilerin 15 günlük ara tatilini iyi değerlendirmeleri gerektiklerini söyleyerek: 'Hem dinlenmeli hem de eksik oldukları alanlarla ilgili çalışmalar yapmalı, en önemlisi de fırsat buldukça bol bol kitap okumalıdır. Karnelerin öğrencilerin şahsında aynı zamanda veliye de verildiği gerçeği unutulmamalı ve karne dolayısıyla öğrencilere hiçbir şekilde baskı yapılmamalıdır.

Başta öğretmenler olmak üzere, bütün eğitim çalışanlarını emeklerinden dolayı tebrik ediyor, 2014-2015 eğitim-öğretim yılının ikinci dönemine sorunsuz başlamak için, mevcut sorunların acilen çözülmesi gerektiğinin altını bir kere daha çiziyoruz' açıklamasında bulundu.

Bakmadan Geçme