Kadın Meclisi'nden 'seçme - Seçilme' Mesajı

Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Pembegül Selman, 5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin 79. Yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.1926 - 1934 yılları arasında kadınların sosyal ve kültürel alanlarda, eğitimde,...

Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Pembegül Selman, 5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin 79. Yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

1926 - 1934 yılları arasında kadınların sosyal ve kültürel alanlarda, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olması için bir dizi yasal düzenlemeler yapıldığını hatırlatan Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Pembegül Selman, 'Bu düzenlemeler Türkiye Cumhuriyeti'nde toplumsal alanda yapılan en önemli yeniliklerdendir ve birçok Avrupa ülkesinden daha önce gerçekleştirilmiştir. Fransa ve İtalya'da kadınlara 1946'da, İsviçre'de ise 1971'de seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Atatürk hayatta iken yapılan son seçim olan, 1935 yılı seçimlerinde ilk kez seçilme hakkını da kullanan Türk kadını, TBMM'ne 18 kadın milletvekili ile girmiştir' dedi.

Bu parlak sayılabilecek tablonun, 2007 yılına kadar sürekli bir şekilde düşüş gösterdiğini ifade eden Selman, şöyle konuştu: 'Son yıllarda seçimlerde vekil adayı kadınların desteklemek ve sayısının artırılması için sivil toplum örgütlerin ciddi çalışmaları bulunuyor. 12 Haziran seçimleri öncesi Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KADER), mecliste kadınların daha fazla söz sahibi olması için siyasi liderleri teşvik amacıyla 275 kadın kampanyasını başlatmıştı.Kayseri Kent Konseyi Kadın Meclisi Kadın ve Siyaset çalışma grubu siayasi partileri ziyaret ederek kadın vekil aday sayılarının artırılması konusunda çalışmalar yürütmüştür. Kadınların seçim sürecindeki ve öncesindeki yoğun çalışmaları ve eşitlik mücadelelerinin bir nebze de olsa işe yaradığı söylenebilir. Her ne kadar istenilen oranlara ulaşamasa da AK Parti'den 45, CHP'den 19, MHP'den 3, BDP'den 11, toplam 78 kadın vekil sayısı ile TBMM tarihinin kadınlar açısından en parlak dönemini yaşamaktadır.'

Dünyada kadına seçme ve seçilme hakkının verildiği ilk ülkelerden biri olarak, seçilen kadın sayısını artırmak için kota uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğini kaydeden Selman, 'Dünyada kadın milletvekilleri sayısı en fazla olan ülkeler, % 61 ile Finlandiya, % 55 ile İsveç'tir. Güney Afrika'da 400 milletvekilinin 178'i kadındır. Bu ülkelerin meclisindeki kadın erkek sayısındaki dengeyi sağlayan unsur ise kota uygulamasıdır. Bu uygulamaya göre her ülke, olması gerekli kadın sayısını belirliyor ve bunu hayata geçiriyor. İspanya'da 350 milletvekilinin 128'i, Fransa'da 557 milletvekilinin 109'u, Japonya'da 480 milletvekilinin 54'ü, Çin'de 2987 milletvekilinin 637'isi, İngiltere 650 milletvekilinin 143'ü, ABD'de 435 milletvekilinin 73'ü, İsrail'de 120 milletvekilinin 23'ü, Almanya 622 milletvekilinin 204'ü kadındır. Kota uygulamasının hayata geçirilmesi ve uygulanabilirliğinin sağlanaması amacı ile bu konuda yasal düzenlemeler yapılması gerekmektedir. Üstelik kadın adayların seçilebilmelerine olanak sağlayacak aday liste sıralamasında öncelik tanınmalıdır.Seçimlerde de kadın- erkek fırsat eşitliğinin sağlanması son derece önemlidir' ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme