İŞTE KAYSERİ'DE HİLELİ ÜRÜN SATAN FİRMALAR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 173 firmaya ait 282 parti hileli ürünü kamuoyuna açıkladı. Bakanlığın listesinde Kayseri'den de 12 firma yer aldı. Öte yandan, Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü koordinasyonunda insan sağlığı açısından tüketilmesi uygun olmayan 30 ton et imha edildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen, aralarında et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, bitkisel yağ, bal, takviye edici gıdalar, çikolata ve enerji içeceğinin yer aldığı 173 firmaya ait 282 parti ürün kamuoyuna açıklandı.
12 Kayserili firma var
Çarpıcı listede Kayseri'den aralarında at ve eşek eti de tespit edilen 12 firmanın yer alması tepkilere neden oldu.
Bakanlığın açıklamasına göre Kayseri'de faaliyet gösteren İBM Gıda Tarım Hay. İnş Tem. Hiz. Tur. İlaç San. Tic. Ltd. Şti'nde kıymalı pide harcında tek tırnaklı eti, Közz Restorant'ta Izgara dana köftede kanatlı eti, ASM ET ve Et Ürünleri'nde fermente sucukta deri dokusu tespiti, Doyuran Kebap Salonu'nda Adana şiş sığır etinde kanatlı eti, Has Döner'de kırmızı etli ızgara köftede kanatlı eti, Danacı Et Ürn. San. ve Tic. Ltd. Şti'nde ısıl işlem görmüş kangal sucukta kanatlı eti, Hacı Baba Restoran'da köfte dana-kuzu etinde tek tırnaklı eti, Koç Pide Fırını'nda hazır kıymalı harcında tek tırnaklı eti, Merkez Pide Fırını'nda kıymalı harcında tek tırnaklı tespiti, Doy Doy Kebap Salonu'nda kıymalı pide harcında tek tırnaklı eti, Narin Süt ve Süt Ürünleri'nde yağlı tulum peynirinde bitkisel yağ, Alibaş Gıda Hayvancılık Tarım Ürünleri İnşaat İç ve Dış Ticaret Ltd.Şti.'nde Süzme Çiçek Balında (Balda protein ve ham bal delta C13 değerleri arasındaki fark, Balda protein ve ham bal delta C13 değerlerinden hesaplananC4 Şeker oranı, Fruktoz/Glikoz Fruktoz+Glikoz Prolin Diastaz) tespit edildi.
Böylece, piyasa gözetimi ve denetimi kapsamında Bakanlıkça 2012'den bu yana 769 firmaya ait bin 605 parti ürünün ismi açıklanmış oldu.
30 TON KAÇAK ET İMHA EDİLDİ
Öte yandan, Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü koordinasyonunda insan sağlığı açısından tüketilmesi uygun olmayan 30 ton et imha edildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün internet sitesinden yapılan açıklamada polis ve zabıta ekipleri eşliğinde Boztepe Mahallesi'nde bulunan bir adreste denetim yapıldığı, denetimlerde insan sağlığı açısından tüketilmesi uygun olmayan 30 ton etin, yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi amacıyla imha edildiği bildirildi.
Açıklamada; 'Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyonunda, Kocasinan Denetim Ekipleri tarafından polis ve zabıta ekipleri eşliğinde Boztepe mahallesinde bulunan bir adreste gerçekleştirilen denetimde bakanlığımızdan onay almadan faaliyet gösteren bir depoda; üzerinde tanımlama işareti bulunmayan, izlenebilirliği sağlanamayan, ambalajlanmış ve açık halde yaklaşık 30 ton sığır sakatatı (sığır iç organları, sığır iç yağları, derisi yüzülmüş ve yüzülmemiş sığır başı, kemiksiz sığır baş eti, sığır işkembesi, kemikli sığır kuyruk sokumu eti, sığır bağırsağı vb.) tespit edilmiştir. İnsan sağlığı açısından tüketilmesi uygun olmayan bu ürünler 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ilgili hükümleri gereğince resmi veteriner hekimler gözetiminde, zabıta görevlileri eşliğinde Kocasinan Belediyesi ekipleri tarafından gömülmek suretiyle imha edilerek piyasaya arz edilmesi engellenmiştir. Etiketsiz olarak uygun olmayan koşullarda ve bakanlığımızdan onay almadan üretilen piyasaya sürülen gıda ürünleri, halk sağlığı açısından tehdit oluşturmaktadır. Yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi için vatandaşlarımızın etiketsiz ürünlere talep göstermemeleri ve bu tarz ürünlerin görüldüğü yerde 'Alo Gıda 174' hattı aracılığıyla İl müdürlüğümüze ihbarda bulunmaları halk sağlığı ve güvenilir gıda tüketimi için önem arz etmektedir' ifadelerine yer verildi.
Kayseri Gündem-İHA