İsrail'le örtünen çıplak kalır

Türkiye ile İsrail arasındaki 6 yıldır kopuk olan ilişkilerin normalleşmesi için önceki gün Roma'da yapılan görüşmede iki ülke anlaşmaya vardı. Anlaşma ile ilgili resmi internet sitesinden açıklama yapan İHH İnsani Yardım Vakfı açıklamasında 'İsrail'le örtünen çıplak kalır' Filistin deyişine yer vererek, dikkat edilmesi konusunda uyardı.

 İHH açıklamasında anlaşmanın Türkiye hükümetinin bir tasarrufu olduğu belirtilerek, 'Başından beri söylediğimiz gibi uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olarak biz İsrail'le bir anlaşmayı doğru bulmuyoruz.' İfadelerine yer verdi.

Kayseri İHH Sorumlusu Ali Tokluman anlaşma ile ilgili üzgün olduğunu söylerken, Mazlumder Kayseri Şube Başkanı Ahmet Taş ise İsrail'in anlaşmaların uymayan ve güven vermeyen bir ülke olduğunu söyledi.

 

İsrail kazanım olarak görüyor

Türkiye'nin yapmış olduğu açıklamayla aynı saatlerde İsrail adına da Netanyahu'nun bir açıklamada bulunduğunu kaydeden İHH, 'Netanyahu'nun büyük bir zafer edası ile yapmış olduğu basın toplantısında 'İsrail için muazzam bir ekonomik sonuç alındığı, Gazze'ye ablukanın kesinlikle kalkmadığı ve kalkmayacağı, Türkiye'nin şartları kabul ettiği' beyan edilmiştir. Özellikle İsrail'in tazminat vermediği, sadece davaların düşmesi karşılığında 20 milyon dolar ödeyeceği ama bunun da bağış olarak yapılacağı, böylelikle İsrail askerlerinin diğer katliamlarına da emsal olmasının önüne geçilmiş olacağı İsrail tarafında en önemli kazanım olarak dile getiriliyor.' ifadelerine yer verdi.

Anlaşmanın Gazze ablukasının Türkiye açısından tanınması anlamına geldiğine yer verilen açıklama şöyle devam etti, 'Oysa Gazze 2005 yılındaki anlaşma sonrası özgürdür ve herkes gibi kimseye muhtaç olmadan seyahat ve ticaret özgürlüğünü kullanmalıdır. Ambargo ise İsrail'in otorite olarak kabul edilip Gazze'ye girecek malzemenin nevi ve miktarı konusunda söz sahibi olması anlamına gelir ki açıklanan mutabakata konu olan husus budur. Ambargonun hafifletilmesi sayılabilecek (birçok yönden muallak bir mutabakat olsa bile) bu mutabakat sadece Türkiye tarafından kısmi izin şeklindedir. Bugün İsrail'in Türkiye'ye bile hangi malzeme ve ne miktar için izin vereceği büyük bir soru işaretidir. Oysa tüm devletler gibi Gazze'ye de mal giriş çıkış serbestisi sağlanmalıdır. Mesele insani yardımın Gazze'ye girmesi değil, Gazze'nin kimsenin yardımına ihtiyaç duymayacak şekilde hürriyetine kavuşmasını sağlamak olmalıdır. Uluslararası hukuk her toprağa ve devlete bu hakkı tanıyorsa neden Filistin bu özgürlükten mahrum bırakılsın ve sadece yardıma mahkum edilsin. Bu kesinlikle kabul edilemez. Bu nedenle İHH olarak Gazze'ye uygulanan hukuksuz ablukanın kalkması için her türlü hukuki, fiili çalışmalarımızı sürdüreceğimiz tekraren ilan ediyoruz.

Mavi Marmara İslam dünyasında ve ezilen tüm halklara umut olmuştur. İnsanlığın ortak vicdanı haline gelmiş olan bu umudu canlı tutmak mesuliyetimizdir.

Sözümüzü bir Filistin deyişiyle bitiriyoruz; 'İsrail'le örtünen çıplak kalır''

 

İyi direndiler ama üzgünüm

Kayseri İHH Şube Başkanı Ali Tokluman da Türkiye Cumhuriyeti'nin İsrail'e karşı 6 yıl dayanabildiğini söyleyerek, 'Daha çok şeyler beklenebilirdi. O sıcak günlerde bitirilebilirdi. Teşekkür ederiz. İyi direndiler ama üzgünüm. Madem anlaşıldı, Yahudilerin eskortluğunda hemen yarın Gazze Limanı'na gidelim.' dedi.

 

Mazlumder Kayseri Şube Başkanı Ahmet Taş ise İsrail'in şu ana kadar hiçbir anlaşmaya sadık kalmadığını kaydederek, 'Bir anlaşma yapılacaksa bu Gazze ablukasının kaldırılması, Kudüs'ün güvenliğinin sağlanması, İsrail'in Hamas varlığını hedef göstererek, Filistinliler'e yönelik olarak saldırılan son vermesi ile olur.

Kayseri Gündem

Bakmadan Geçme