İş mi yok, işçi mi?

Şehrimizde özellikle Suriyeli sığınmacıların yerleşmesiyle zaman zaman iş bulma sıkıntısı çekildiği yönündeki serzenişler güncelliğini koruyor. Öte yandan Organize sanayi Bölgesi'nde birçok işletmenin duvarında ve servis araçlarının üzerinde yazan 'İşçi alınacak' ilanları akıllara 'iş mi yok, işçi mi? sorusunu getiriyor.

 Kayseri'de işveren eleman bulamamaktan, işçi ise iş bulamamaktan yakınıyor. Her iki tarafın da kendine göre haklı gerekçeleri var. Maaş, sigorta, çalışma şartları, işyeri verimi, kalifiye eleman sorunları gibi iki taraf arasında henüz çözülememiş sorunlar bulunuyor.

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde özellikle yaz döneminde işçi arayan tabela ve mesajlarla karşılaşmak kaçınılmaz oluyor. Kış aylarında işleri azalan firmalar eleman çıkarırken bazı elemanlarına da ücretsiz izin veriyor. Şirkete yeterince mali girdi olmadığı için işçi maaşlarında da aksamalar yaşanıyor. Hal böyleyken kendini ekonomik olarak güvende hissetmeyen işçi başka iş bulmaya ve çalıştığı işyerindeki verimini düşürmeye başlıyor. İşçi ve işveren arasındaki bu anlaşmazlık tarafların ekonomisini etkilediği gibi ülke ekonomisine de negatif etkiye sebep oluyor.

Görünen o ki sanayi şehri olan Kayseri'de bir şeyler eksik. Nitekim onca iş varken, ya da onca eleman iş ararken, çarşaf çarşaf asılan eleman ilanları neyin nesi?

İşçi 'hakkını' arıyor

İşçiler, onca eleman ilanına karşı iş bulamamaktan dert yanarken, bazı işyerlerinin ya sigorta yapmadığından, ya da asgari ücretin altında maaş vermeye çalıştığından, ya da başka başka nedenlerden bahsediyorlar.

İşveren kalifiye eleman istiyor

İşverenler ise sorunun çalışanların iş beğenmemesinden, ya da işi kendine uygun olarak görmemesinden kaynaklandığını savunuyor.

Haber-Foto: Ramazan KARAKUŞ

 

 

 

 

 

Bakmadan Geçme