İş dünyası istikrardan yana

Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Türkiye'nin siyasi istikrarın sürekli kılınması açısından yürütmenin tek başlı olması gerektiğini belirterek, Bunu sağlayabilecek sistem ise başkanlık sistemidir. Başkanlık sistemiyle ilgili kararın, Meclis'te yapılacak görüşmelerin ardından milletin önüne gelmesi en doğru yaklaşım olacaktır. İş dünyası olarak siyasi ve ekonomik istikrardan yanayız.' dedi.

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Ekim ayı Meclis toplantısını gerçekleştirdi. Ticaret Odası Rifat Hisarcıklıoğlu Meclis Salonunda yapılan toplantının başlangıcında TOBB tarafından hazırlanan 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili kısa film gösterimi yapıldı.
Daha sonra KTO Meclisi Ömer Gülsoy Başkanlığında okunan gündem maddelerini oylayarak karara bağladı.
Toplantının dilek ve temenniler bölümünde söz alan Başkan Mahmut Hiçyılmaz, gündeme dair açıklamalarda bulundu.
İş dünyası olarak siyasi ve ekonomik istikrarın yanında olduklarını, bunun için de Başkanlık sisteminin Meclis'te yapılacak görüşmelerin ardından gündeme gelmesi gerektiğini belirten Hiçyılmaz, '1982 Anayasası, Türkiye'nin ihtiyaçlarına, dinamiklerine, halkın taleplerine cevap verecek bir Anayasa değildir. Bu durum, son 25-30 yılda yaşanan sosyo-ekonomik ve hukuki sorunlardan da anlaşılmaktadır. Zaman içerisinde anayasada yapılan değişiklikler, Anayasayı ülkenin ihtiyacını karşılayacak bir metin haline maalesef getirememiştir. Türkiye'nin siyasi istikrarın sürekli kılınması açısından yürütmenin tek başlı olması gerekli. Bunu sağlayabilecek sistem ise başkanlık sistemidir. Başkanlık sistemiyle ilgili kararın, Meclis'te yapılacak görüşmelerin ardından milletin önüne gelmesi en doğru yaklaşım olacaktır. İş dünyası olarak siyasi ve ekonomik istikrardan yanayız. Koalisyon dönemlerinin bir daha yaşanmamasını temin edecek sistem, başkanlık sistemidir. Bu çerçevede, iş dünyası olarak beklentimiz, milletin taleplerinin karşılanması noktasında iktidarın ve muhalefetin el birliği yapmasıdır.' şeklinde konuştu.
Döviz kurları sanayiciyi rahatsız ediyor
Son günlerde artan döviz kurlarının sanayiciyi rahatsız ettiğini dile getiren Başkan Hiçyılmaz şunları söyledi:
' Geçtiğimiz günlerde döviz kurunda yaşanan artış, piyasalarda rahatsızlık verici düzeye ulaştı. Ağustos sonu itibarıyla, özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu; uzun vadede 207,9 milyar dolar, kısa vadede 18,1 milyar dolar, toplamda ise 226 milyar dolardır. Özel sektörün borcunun 70 milyar dolarlık anapara bölümünün 1 yıl gibi kısa bir vadede geri ödenmesi gerektiğini düşündüğümüzde, kurdaki her artışın borç yükünün artmasına neden olduğunu görmekteyiz. Merkez Bankasının son yaptığı açıklama ile faiz oranında sabit tutma kararını doğru buluyoruz. Çünkü; döviz kuru artarken faiz oranını düşürmesi kurun daha yukarıya çıkmasına sebep olabilirdi. '

e-ticaretin gelişmesi için adımlar atıldı
Geçtiğimiz yıl Antalya'da yapılan G20 Liderler Zirvesi kapsamında e-ticaretin geliştirilmesine yönelik adımların atıldığını ifade eden Hiçyılmaz; ' O günlerde imzalanan mutabakat zaptı, bu adımlara temel oluşturmuştur. Bu mutabakata göre, Sınır Ötesi Elektronik Ticaretin Geliştirilmesi İçin Kardeş Pilot Şehirlerin belirlenmesi de dahil çeşitli başlıklar öngörülmüş ve Türkiye'de, Kayseri pilot şehir olarak ilan edilmiştir. Bu pilot şehir çalışmaları; Kayseri Ticaret Odası, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kayseri Serbest Bölgesi ve Kayseri Lojistik Köyü, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi, Erciyes Teknopark tarafından yürütülecektir. Bu projeye özel imkanların sağlanması (lojistik-depolama vb.) ve KOBİ'lerin sınır ötesi elektronik ticaretini kolaylaştıracak hukuki düzenlemeler yapılması öngörülmektedir. Bu proje ile e-ticaret konusunda Türkiye pazarına giriş Kayseri'den olacak. Kayseri'nin konumu, ticaret ve sanayi alt yapısı organize sanayi bölgelerinin gelişmişliği, fiber internet alt yapısındaki gelişmişlik önemli avantajlardır. ' dedi.
Haber-Foto: Ramazan KARAKUŞ


Bakmadan Geçme