İnsanı canı bu kadar ucuz mu?

Artan ölümlü işçi kazaları gözleri iş güvenliğinde alınacak tedbirlere çevrildi. Ancak objektifimize yansıyan bir kare iş güvenliğinin ciddiye alınmadığını gösterdi. Konuştuğumuz işçilerden biri ise bu durumu 'kader' diye geçiştirdi.

Son zamanlarda meydana gelen ölümlü işçi kazalarına rağmen iş güvenliği konusunda yeterli tedbirler alınmıyor. Günden güne artan iş kazalarında birçok vatandaş iş güvenliğine uymadığı için hayatını kaybediyor.

'Kadere razıyız'

Kayseri İstasyon Caddesi'nde ki cephe giydirme işinde çalışan işçiler de objektiflerimize yansıdı. Hiçbir koruyucu tedbir almadan, merdiven olmasına rağmen iskele demirlerine tırmanarak yukarı çıkan vatandaş, iş güvenliğinin ciddiye alınmadığını bir kez daha gösterdi.

Cephe giydirme işinde çalışan vatandaşlardan biriyle yaptığımız görüşmede 'tehlikeli değil mi bu yaptığınız' diye soruyoruz. Cevaben 'Ekmek parası yapacağımız bir şey yok. Kader işte başımıza iş gelecekse başka yerde de gelir' dedi.  Kğıt üzerine yazılan denetimlerin sahada uygulanmadığını belirten vatandaş: 'Yıllardır bu işi yapıyoruz. İskele üzerinde olduğumuz için çok tehlikeli bir iş. Yasalara göre iş güvenliğine uymamız gerekiyor ama güvenlik kemeri gibi önlemler bizi yavaşlattığını düşünüyoruz, bunun için kullanmıyoruz.  Kaderimizde iskeleden düşmek varsa en sağlam kemeri taksamda,  tüm önlemleri alsam da yine düşeriz. Onun için kadere razıyız' dedi.

Kayseri işçi ölümlerinde önsırada

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin raporuna göre, 2014 yılında en az 272 inşaat işçisi yaşamını yitirdi. Raporda, inşaatlarda çalışan ve yaşamını yitiren 272 işçinin tamamına yakınının taşeron olarak çalışıldığı tespit edildi. Hazırlanan raporda Kayseri 7 işçi ölümüyle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropollerin arkasından 7'inci sırada yer aldı.

 Haber/Fotoğraf: Veli Gögebakan

Bakmadan Geçme