İngiliz'in fiyakasını Kut'ta bozduk

Kutü'l Amare zaferimizin 100. yıldönümü münasebetiyle görüşlerini aldığımız İlim Yayma Cemiyeti Kayseri Şube Başkanı ve gazetemizin imtiyaz sahibi Oğuz Memiş 'İngiliz'in fiyakasını Çanakkale'den sonra Kut'ta da bozduk. Türk milletinin emperyalizme karşı vermiş olduğu nefis bir cevap olan büyük Kutü'l Amare zaferimizin 100. yıldönümünde başarıda emeği geçen tüm komutan ve askerlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, mekanlarının Cennet olmasını Rabbimden niyaz ediyorum' dedi.

 Memiş, değerlendirmesinde şunları söyledi;

 

'İslam coğrafyası üzerinde her zaman büyük emelleri olan ve özellikle Türklerle Arapların gönül bağını koparmak için her türlü çabayı sarf eden İngiltere, Kutü'l Amare'yi Bağdat'ın ele geçirilmesinde çok önemli bir hedef olarak belirlemişti. Nitekim güçlü silahları ve kalabalık ordularıyla 29 Eylül 1915'te burayı ele geçirdiler. Ancak Osmanlı çöküş sürecinde bile olsa birçok cephede başarıyla savunma yapıyor ve askerlerimiz 'cihad' ruhuyla aslanlar gibi çarpışıyordu. Nitekim karşı saldırıya geçen askerlerimiz İngilizleri Kut'ta kuşatarak 29 Nisan 1916'da şehre girdi. Çok büyük kayıplar veren mağrur düşman kuvvetlerinin tamamı esir alındı. 4 ay 23 gün süren kuşatma sonucunda elde edilen bu büyük zafer tüm İslam dünyasında sevinçle karşılandı. Osmanlı ordusu İngilizlerin fiyakasını Çanakkale'den sonra ikinci kez bozmuştu.

 

Türk milletinin emperyalizme karşı vermiş olduğu nefis bir cevap olan büyük Kutü'l Amare zaferimizin 100. yıldönümünde başarıda emeği geçen tüm komutan ve askerlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, mekanlarının Cennet olmasını Rabbimden niyaz ediyorum.'

 

(Kayseri Gündem)

Bakmadan Geçme