İmzalamış oldukları sözleşmeyi hiçe sayıyorlar
Uluslar arası Nakliyatçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, 'Üç uluslar arası sözleşme varken Bulgaristan ve Romanya'nın 'Geçemezsiniz' demesi kendi imzalamış oldukları sözleşmeyi hiçe saymaktır.
Son zamanlarda inişli çıkışlı bir ekonomi içindeyiz. Bir belirsizlik var. Faiz silahını Merkez Bankası'nın kullanmasından sonra Bir stabilizeye ihtiyacımız vardı. Ben onun sağlanacağına inanıyorum' diyen Nuhoğlu, 'Dolar'ın veya Avro'nun artışı Türkiye'nin ihracatını artırır tarzında bir düşünce var. Ben bu düşünceye katılmıyorum. Bizim ihracatımızın büyük bölümü ithalata dayalı. Ara mal ithalatçısı durumundayız. Böyle baktığımız zaman hem makine hem otomotiv sanayinin ihracatta muhakkak ki ithalat şartlarında iyileştirilmesi sonucunda ortaya güzel şeyler çıkar.
Ama bu ikin denge, hele de faizlerin yükselmesi ile beraber ekonominin hem küçülmesi hem de ihracatın önündeki engeller aşılabilirse o zaman büyüyecektir.
Bunun yükselmesi kur ile beraber avantaj getirmesi mümkün değildir' diye konuştu.
Nuhoğlu açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
'Bizim için asıl tehlike Türkiye'nin güçlü yapısı, rekabetçi ürünleri lojistik avantajlarından dolayı, malların serbest dolaşması anlaşmasını imzalamış bir Türkiye AB ülkelerini ürkütmektedir. AB üyeleri kendi ürünlerinde rekabetçi değiller. Ortaya çıkan yapıda Türk mallarının o bölgeye ellerini kollarını sallayarak gelmesini istememektedir. Bunu engelleme şansları yok.
Mallar serbest dolaşacak ama malları taşıyan araçlarımız içeriye giremeyecek. Bu eşyanın tabiatına aykırıdır. Bu mallar uçarak gitmeyeceğine göre, aracı oraya sokamazsanız Türk mallarının Avrupa'ya girişini engellemiş olursunuz.
Bir ülke, 'Benim üzerimden geçemezsin' derse Türk mallarının Avrupa ülkelerine sevkinde ciddi engeller olur. Bu 3 uluslar arası sözleşmeye aykırıdır. Bu üç uluslar arası sözleşme varken Bulgaristan ve Romanya'nın 'Geçemezsiniz' demesi kendi imzalamış oldukları sözleşmeyi hiçe saymaktır. Bu çağdaş gözükmüyor. Bu çözülmesi gereken büyük bir sorundur. Eğer bu sorun çözülmezse Türkiye'nin ihracat hedefini yakalamak mümkün değildir.'