İLİM YAYMA FİLİSTİN SİNEMASINI İRDELİYOR

İlim Yayma Cemiyeti Kayseri Şubesi başarılı kültür-sanat etkinliklerini sürdürüyor. Bu kapsamda 4 Mayıs Perşembe günü Melikgazi Belediyesi Tiyatro Salonu'nda bir sinema etkinliği düzenlenecek.

Filistin sinemasının konuşulacağı 'Dünyaya gelen hikaye: Bir Filistin Çığlığı' konulu toplantıda saat 18:00'de yönetmen Nevres Ebu Salih'in konuşmasından sonra saat 19:00'da da 'Büyük Gelen Palto' filminin gösterimi yapılacak. Ücretsiz gösterim arzu eden herkese açık olacak.

Acılara kardeş olan sanat: Sinema
İlim Yayma Cemiyeti'nden filmin tanıtımı için gelen metin şöyle;
'Bazı olaylar için 'keşke olmasaydı' deriz. Ve çoğu zaman aynı olaylar hakkında 'keşke anlatılsa, duyulsa, bilinse' deriz. Can yakan mevzularımız vardır ve dünyanın suskunluğu acının şiddetini artırır. Acı en sonunda o kadar şiddetli bir hal alır ki, demirin yüksek ısıda şekil alması, sanata dönüşmesi gibi dönüşür insanın kalbi. -Eğer hl hayattalarsa- bazı insanları dertleri, üretmeye yönlendirir. Bu bazen bir tablo, bazen bir roman, bazen de müzik eseridir. Ve elbette sinema, güzel yapıldığında insanın 'acılarına kardeş' olan bir sanattır. Birbirini hiç tanımayan insanları bir anda yol arkadaşı kılar beyaz perde. Naif dokunuşlarla derin mevzulara değinmenin zorluğunu bir yönetmen bilemezse kim bilebilir başka?
Dünyaya büyük gelen bu hikayeye gelin hep birlikte kulak verelim.



'Büyük Gelen Palto' 1987-2011 arasında Filistin'deki direniş öyküsünü anlatan 120 dakikalık bir filmdir. Filmin orijinal dili Arapça olup Türkçe altyazılı şekilde izlenecektir. Daha öncesinde bu dönemi ve Filistin'i bu duruma getiren anlaşmaları içeren bir film çekilmemiştir. Toplumsal açıdan Filistin'deki hayatın bütün seviyelerini ve ayrıntılarını yaşayan bir kahraman çerçevesinde bu dönem ele alınır. Bütün bu yaşadıklarından sonra kahraman davasını medya yoluyla anlatmaya karar verir. Filistin'de bu işi yapamayacağını anladığında civar ülkelere daha sonra da Avrupa'ya gider. Böylelikle Filistin sorununu film çekme yoluyla Avrupa'ya duyurur ve halkın büyük bir kısmını buna ikna eder.
Not: Gösterime filmin yönetmeni Nevres Ebu Salih iştirak edecektir!' (Kayseri Gündem)

Bakmadan Geçme