Hiçyılmaz 'Süreçten döviz lobisi karlı çıkmıştır'
Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, döviz kurlarındaki artışın yönü ile ilgili değerlendirme yaptı.
Hiçyılmaz, 'Türkiye 2001 krizi sonrası sürekli büyüyen bir ekonomi olmasına rağmen (2009 yılında %4,8 küçülmüştü), büyüme; tasarruf artışından değil, yurtdışından gelen sermaye girişi ve özelleştirme gelirlerinden kaynaklanmıştır. Bu da, ülkenin döviz yükümlülüğünü (borcunu) artırmıştır. Artan borç ise, sadece kamunun değil firmalara ve bireylere de aittir' ifadesinde bulundu.
Hiçyılmaz, 'Artan politik risk nedeni ile bireyler de, şirketler de döviz borçlarından dolayı dövize hücum etmişlerdir. Nitekim son bir aydır, Türkiye'den yurtdışına yüklü bir döviz çıkışı olmamıştır. Fakat mevduatta dövize dönüş artmıştır.
2012 yılı sonundan 2013 yılı sonuna kadar döviz cinsinden mevduat (Döviz Tevdiat Hesabı, DTH ) yüzde 18,5 yükselmiştir. TL'den dövize dönüşte kırılma noktaları, gezi olayları ve takip eden yeni gelişmelerdir' dediği değerlendirmesine şu şekilde devam etti:
'DTH'daki artışın sınırlı olmasının nedeni kurlardaki artıştır. 2012 yılı sonu ile 2013 yılı sonu arasında TL cinsinden değişim oranı yüzde 42 olmuştur.
Bu süreçte yurtdışında yerleşik yabancılar, 29 milyar 72 milyon dolar tutarında hisse senedi ve Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) stokunu azaltmış ve bu kırılma Mayıs ayında başlamıştır.
Mevcut tabloya rağmen, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 21 Ocak 2014 tarihindeki Para Kurulu toplantısında, faiz oranlarını artırılmaması ve çok gerekli olursa baskıyla faiz oranını yüzde 9'a çıkartma kararı almıştır.
TCMB'nin bu kararı işe yaramamış, ABD Doları geçtiğimiz hafta Çarşamba günü 2.30 TL civarını görmüştür. Bu defa TCMB döviz satarak kur artışını engellemeye (yaklaşık olarak 3 milyar dolar sattı) çalışmış, ancak bu da işe yaramamıştır.
Bir taraftan faiz lobisi önlenmeye çalışılırken, diğer taraftan döviz lobisi bu süreçte kazançlı çıkmıştır.'