HER GÜN İŞ YÜKÜ ARTAN BİR TEŞKİLATIZ

Bugün kim bizlerle onu hemen size aktaralım ve söyleşimize başlayalım. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan bizlerle birlikte. Yine merak edilen tüm sorularınızın yanıtını burada bulabileceksiniz.

  **Her geçen gün iş yükü artan bir teşkilatız. (Hangisi başlık olursa)

 

**Bizim amacımız kimseye ceza yazmak, canlarını yakmak değil. (Başlık olurmu?)

 

 *Merhaba Sevgili Okurlarımız;

Yine farklı bir konu ve konukla yeni bir söyleşide daha sizlerle birlikteyiz.

 

* Bugün kim bizlerle onu hemen size aktaralım ve söyleşimize başlayalım. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan bizlerle birlikte. Yine merak edilen tüm sorularınızın yanıtını burada bulabileceksiniz.

 

*Öncelikle hoş geldiniz Müdürüm.

 

Hoş bulduk teşekkür ederim, sağ olun.

 

*İlk sorumu hemen yönelterek söyleşimizi başlatmak istiyorum. Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün görev ve yetkileri, faaliyet alanları nelerdir?

 

Uçan kuştan, denizdeki balığa kadar sofranızdaki yediğiniz yemeğe kadar herhangi bir gıdaya kadar her şeyden sorumlu bir teşkilatız biz.

 

  Şimdi aslında böyle bir soruya ben şöyle cevap veriyorum uçan kuştan, denizdeki yüzen balığa kadar sofranızdaki yediğiniz yemeğe kadar herhangi bir gıdaya kadar her şeyden sorumlu bir teşkilatız biz. Baktığımızda 63 disiplin 700 civarında işimiz var, geçmişte sadece Tarım Teşkilatı kırsalla ilgilenen bir Teşkilat iken, bu gün kırsalın yanında, şehir'de ilgilendiren bir teşkilat çünkü bu gün Gıda Denetimine kadar, şehrimizde üretilen her türlü ürüne kadar İl Müdürlüğümüz denetim yapmakta. Aynı zamanda çevrenin korunması, toprak korunması, yine arazi planlanması, mera ıslahı projeleri ve aklınıza gelebilecek her türlü Gıda  ile ilgili bunu biz Bakanlık olarak şöyle diyoruz: 'Tarladan, çatala kadar bu safaların hepsinde yer alan bir teşkilatız, Bakanlık ve İl Müdürlüğü olarak, tabii Bakanlık daha çok Ulusal Politikaları belirlerken, İl Müdürlüğümüz yerel ölçekteki planlamaları ve denetimleri yapmakta ve bu anlamda Tarımsal ve Hayvancılık üzerine aklınıza gelen her türlü konuyu denetleyen, üreten, projelendiren, yöneten bir teşkilatımız var.

 Son yıllarda ki gıda denetimleri de çok yoğun bir şekilde gündemimize geldi, malum işte Dünyadaki artık baktığımızda son derece sağlıksız gıdaların arttığı, doğal beslenmenin sıkıntıya girdiği ortamlarımız var bütün bunları da üst üste koyduğumuzda, her geçen gün iş yükü artan bir teşkilatız.

 

*Peki, Vatandaşlar Gıda İle İlgili Şikyetlerinde Nasıl Bir Yol İzlemelidir?

 

  Bakanlığımız bünyesinde ücretsiz olarak oluşturulan 174 Alo Gıda hattını arayarak şikyet konusu her neyse bildirmektedir. Bununla ilgili şikyet konusuna göre gıda denetçisi personellerimiz tarafından gerekli işlemler yapılmaktadır.

 

*İl Müdürlüğü Olarak Uyguladığınız Projeler Nelerdir?

 

'Halk Elinde Kontrollü Damızlık Koyun Yetiştirme Projesi' İl Müdürlüğümüz, Erciyes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi ile Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliğince 2011 yılında uygulamaya konulmuştur.

 

Nasip olursa ilerleyen yıllarda Kayseri'den bir tır dolusu çileği dışarıya satmak hedefimiz bu.

 

  2012 yılında Kayseri'de neler yapabiliriz diye kafa yorduğumuzda, öncelikle söyleşimizi sizinle yaptığımız için, kadın çiftçilerimize uyguladığımız projelerden biraz bahsedelim.

Çilek Yetiştiriciliği Projesi: Tarımsal faaliyetlerin her aşamasında aktif rol oynayan ve kırsal alanda yaşayan kadınların, daha üretken ve verimli bir şekilde tarımsal faaliyetlere katılımlarını sağlamak amacıyla yürütülen ' Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi kapsamında İlimiz Kocasinan İlçesi Cırgalan Mahallesinde'Açıkta Malçlı Çilek Yetiştiriciliği Projesi ' 11 kadın çiftçi ile uygulanmaya başladık. Nasip olursa ilerleyen yıllarda Kayseri'den bir tır dolusu çileği dışarıya satmak hedefimiz bu.

 

Kayseri'de Tarım 3 veya 4 ay yapılabiliyor.

 

  Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi: Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü projesi kapsamında 2013 yılında 53 üretici ile 10 ilçede  (İncesu, Yeşilhisar, Yahyalı, Pınarbaşı, Tomarza, Felhiye, Sarıoğlan, Bünyan, Hacılar, Özvatan) 534 da alanda organik tarımsal üretim yapılmıştır. İl Müdürlüğümüz, Kocasinan Belediye Başkanlığı, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ve Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği arasında 27.05.2013 tarihinde 'Organik Pazar' kurulması ile ilgili protokol imzalanmıştır. Bu kapsamda; 21.07.2013 tarihinde Erciyes evler Semt Pazarı'nda 'Organik Ürün Pazarı' açılış töreni yapıldı. Her hafta Pazar günleri Erciyes evler Semt Pazarı'nda İlimizde yetiştirilen organik ürünlerin satışı yapılmaktadır. Kayseri'de Tarım 3 veya 4 ay yapılabiliyor.

 

İnsan sağlığı birinci önceliğimiz olduğu için bu da büyük ve güzel bir projemiz.

 

2013 Yılı için Orta Anadolu Kalkınma Ajansı'na Sunulan Projeler

  Coğrafi Bilgi Sistemi, Erken Uyarı İstasyonları ve Toprak Analizi Laboratuarı ile ilgili projelerimiz uygulamaya değer görülmüş olup sözleşmeleri imzalanmış ve uygulaması devam etmektedir. Erken uyarı sistemlerimiz var, şuan 6 ilçemizde faal olup tüm Kayseri geneline hitap edecek durumda, erken uyarı sistemleri de özellikle meyvecilik sektöründe çok işimize yarıyor bizim her türlü ilaçlamalarımızda fazla ilaç kullanımının önüne geçiyoruz, bu gerçekten çok büyük bir artı olacak, insan sağlığı birinci önceliğimiz olduğu için buda büyük ve güzel bir projemiz.

 

Gıda Takip Merkezi diye bir merkez kurduk bünyemizde.

 

  Yine sıra dışı olan projelerimizi söylüyorum, diğer rutinlere girmek istemiyorum, biz mesela geçen aylarda bunun tanıtımını yaptık ama, Bakanlıktan sıkıntımız oldu büyütemedik, Gıda Takip Merkezi diye bir merkez kurduk bünyemizde, tablet bilgisayarlı arkadaşlarımız sahaya çıkıyorlar ve yaptıkları tüm çalışmayı anında Bakanlığın Güvenilir Gıda Bilgi Sistemi dediğimiz, GGBS dediğimiz bir sistemi var. Aradaki evrakı kaldırarak çok hızlı ve seri bir şekilde yaptığımız tüm çalışmayı Baklanlık Web sayfasına atabiliyoruz, Bakanlık anında görebiliyor, Bakanlık bu konuda yeni bir proje hazırlama noktasında olduğunu söyledi, biraz bizi bekletti, hala da bekliyoruz, ama bu süreçte Gıda Takip Merkezinin biz 2. 3. aşamalarını yapacağız Türkiye'de bir ilk olacak bununla da ilgili aynı zamanda çalışmalarımız devam ediyor.

 

Kayseri'de tüketilen maydanozun ancak %2'si%3'ü Kayseri'de tarafından üretiliyor, maydanozu dahi dışarıdan getiren bir şehiriz.

 

  Seracılık Projesi: İl Müdürlüğümüz ve İl Özel İdaresi ile birlikte yürütülen Seracılığı geliştirme Projesi kapsamında ilimiz merkez ve ilçelerinde yapılan çalışmalarda şartları uygun görülen 38 üreticilerimizin her birine 500 m2' lik seralar alınarak kurulumları yapılmıştır.

Bu arada ilginç bir rakam vermek istiyorum, Kayseri'de tüketilen maydanozun ancak %2'si%3'ü Kayseri'de tarafından üretiliyor, maydanozu dahi dışarıdan getiren bir şehiriz. Biz seraları kurduğumuzda dediler ki ne üreteceksiniz, hiçbir şey üretmesek bile maydanoz üretsek yeter dedim yani ki bunun yanında 2014 yılında, Yahyalıda Nar, Zeytin ve Goji dediğimiz bir bitki var bunları Yahyalının rakımı düşük yerlerinde denemelerine başlıyoruz, bunları da proje kapsamına getiriyoruz. Oralarda kapama bahçe yapmak zor ama şahıs bazında bile olsa,30–40 kişi bile olsa bunları şahıslara vererek oralarda denemeler kuruyoruz. Hiç denenmemiş bitkiler şuanda ama biz bunların olacağını biliyoruz, bunları deniyoruz. Aynı şekilde bu Seralarımızda şuanda fidecilik üzerine bir kafa yoruyoruz. Nasip olursa mesela Bünyan'da bir işletmemizi fideye yönlendirdik, önümüzdeki fide döneminde inşallah Sivas'ın değil Orta Anadolu'nun fidesini karşılayacak bir potansiyele sahip hale getireceğiz. Bütün çalışmalarımız, gayretlerimiz onun üzerine.

 

Projelerinizle hem ekonomiye can katmışsınız, hem birçok İl'e önayak olmuşsunuz önder olmuşsunuz, hem de kaynaşmayı da sağlamışsınız. Kadınlar arasında da özgüvenin geliştirilmesini sağlamışsınız, bu bağlamda ben sizi tebrik ediyorum, gerçekten güzel projelere imza atmışsınız.

 

Peki, Gıda Denetimlerinde Gıda Denetçileri Tarafından Dikkat Edilen Hususlar Nelerdir?

 

Bizim amacımız kimseye ceza yazmak, canlarını yakmak değil ama öbür taraftan da sağlıklı gıda üretilmesini istiyoruz.

 

Gıda denetçileri gittikleri yerdeki yapıya göre kendi tedbirlerini alıyorlar, genel olarak bahsedeyim bunlardan çünkü her sektörün bakılması gerekenler ayrı, ama her şeyden önce biz öncelikle mekna bakıyoruz. Bu mekn sunuşun yapıldığı meknda olabilir, hazırlığın yapıldığı mutfak kısmı da olabilir. Öncelikle mekanın büyüklüğü, havalandırması ve her şeyden önemlisi hijyen koşullarına bakıyoruz. Gerçekten ham madde veya mamül maddenin hazırlandığı mutfaklar nerelerde işte havadar bir yermi, rutubetli bir yer mi veya mutfağın ölçüleri uyuyor mu, gerçekten kullanılan alet makineler temiz mi, hijyen şartlarına uyuyor mu veya kullanılan yağlar gerçekten önemli, kullanılan işte yumurtadır, ettir veya diğer mutfakta kullanılan her türlü girdiyi denetliyoruz. Hatta İl Müdürlüğü olarak şuanda personelimizin elinde gittiği yerdeki bakteriyi ölçebilecek cihazlarımız dahi mevcuttur. Herhangi bir kızartma yağını çok rahat ölçerek bu yağ kullanılabilir veya kullanılamaz diyebiliyoruz. Şuanda her türlü donanıma sahip bir teşkilatız. Aynı zamanda imalat yapan ve bu imalatı toptan olarak satan pazarlayan yerlerde de işletme onayı var mı buna bakıyoruz, burası üretim yapıyor ama üretim izni var mı, bunlara bakılıyor ki bunlar olmayan yer zaten üretim yaptırmıyoruz, faaliyetten men ediyoruz, para cezası uygulayarak, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuyoruz. Normal şartlarda onayı olan üretim izni olan yerlerimizde de en başta yaptığımız hijyen şartları ve etiket bilgileri de çok önemli, herhangi etiketinde bir sıkıntı var mı bunları kontrol ediyoruz. En çok karşılaştığımız konu hijyen konusu ve ham maddenin geliş şekli, depolama şekli, kullanış şekli, pişirilme teknikleri, bütün bunlar sektörel boyutta arkadaşlarımız tarafından inceleniyor. Geçen sene göreve başladığımızda Kayseri'deki Gıda İşletme sayısı 2.500 civarında idi, bugün itibari ile kayıtlı işyeri sayımız yaklaşık 7.150 oldu. Yani 2.500'ü neredeyse 3'e katladık. Kayıtsız onay numarası olmayan birçok iş yerimizi şuanda kayıt altına aldık. Bu bize ne getirdi kayıt altına alınan işyerlerimiz artık bizim elimizde bir belgedir bu ve bunlar sürekli kontrol edebiliyoruz. Eskiden A mahallesindeki herhangi Bakkal, Kasap, Fırın vs. bizim kayıtlı olmadığı için denetime tabi olmuyordu, denetlenmiyordu. Bizim amacımız kimseye ceza yazmak, canlarını yakmak değil ama öbür taraftan da sağlıklı gıda üretilmesini istiyoruz. Hedefimiz gayretimiz, Kayseri'de her yere gönül rahatlığı ile girebilmeniz.

 

Müdürüm ben çok teşekkür ediyorum bu güzel ve bilgilendirici sohbetinizi bizimle paylaştığınız için.

 Bende çok teşekkür ediyorum.

Değerli okurlarımız farklı konu ve konuklarımızın yer aldığı bir başka söyleşide yeniden birlikte olmak dileğiyle hoşça kalın.

 SÖYLEŞİ: SELDA AVCI/MESUT DAVARCI 

 

Bakmadan Geçme