Hacı Hasan Efendi Kayseri'de anıldı  

Yahyalılı Hacı Hasan Efendi (k.s.) Kayseri'de binlerce seveninin iştirakiyle anıldı. Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanındaki anma programları ise devam ediyor.

İlki Safa Vakfı ve Genç Ortam Derneği tarafından organize edilen anma programları bu sene 'Çağını Aşan Velî Hacı Hasan Efendi' başlığıyla düzenlendi.

Ali Ramazan Dinç Efendi, Hacı Hasan Efendi (ks) için 'İnsan harabede gezerken pırlanta ve değeri ölçülemeyen bir maden bulur ya, aynen bunun gibi O bu süflî lemde bir mürşid-i kmildi. Kara toprağa atılan siyah tohumdan çıkan bir gül misliydi. Toprağı güzel olan memleketin ürünü de güzel olduğu gibi, Aleyhissalt ü Vesselm Efendimizin neslinden gelen velîlerin evldıydı. Nüvesini Edeb-i Nebevî ile ıslahlaştıran, bakımını zamnın Kutbul aktbının üstlendiği bir cevherdi O.' dedi.

Ali Ramazan Dinç Efendi konuşmasını 'Afrin'de cihd eden ordumuzun muvaffak olması, hakkın btıla galebe çalması ve böylelikle tevhid sancağı altında ümmetin toplanması' için yaptığı du ile bitirdi.

'Hacı Hasan Efendi'nin Halifeliği' konusuna değinen Araştırmacı-Yazar İdris Kocabaş, 'Hacı Hasan Efendi (ks) silsilede emneti Mahmud Smî Ramazanoğlu'ndan (k.s.) almıştır. Smî Efendi, Hacı Hasan Efendi'ye 'Nakşbendiyye-yi Hlidiyye' iczetiyle beraber 'Kdiriyye' iczetini de vermiştir.' dedi.

Hacı Hasan Efendi'ye mnevî emnetlerin tevdi edilme sürecini iki aşama olarak ele almamız gerektiğini ifde eden Kocabaş, 'bunlardan ilki Hacı Hasan Efendi'nin yirmili yaşlarda Sami Efendi adına tarikat dersi verebilme, ihvnın dersleri ile ilgilenebilme gibi vazifeler için Sami Efendi tarafından 'vekil/temsilci' tayin edilmesidir. İkincisi ise daha sonraki yıllarda (1978,1980) yine Smi Efendi tarafından kendisine 'hilfet-i tmme' verilmesidir.' Diye konuştu.

Yahyalılı Hacı Hasan Efendi'yi anlatmak üzere kürsüye gelen Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Bilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Özköse ise şunları söyledi:

'Müslüman olma şerefine erenlerin ne malda ne mülkte, ne canda ne tende, ne makamda ne mevkide olur gözü. Müslüman olduktan sonra paşalık boş, vezirlik de boş, hacılık da boş, hocalık da boş. Bu hasssiyetin örneğini Yahyalılı Hacı Hasan Efendi'de görüyoruz. Medîne'den gelen bir hediye paketinin üzerinde 'Yahyalılı Nakşî Halîfesi Hasan Efendi'ye verilecek' yazısını görünce; 'Ne Halîfesi? Biz, Allh'ın ciz bir kuluyuz.' demiştir. Hakk dostları için tek meşgale kulluktur, onlar için yegne pye kul kimliğidir. Yine benzer şekilde Şeyhi Smi Efendi Medîne'de; 'Nakşî Halîfelerinden Hasan Efendi du buyuracaklar' deyince Hacı Hasan Efendi o anki hlet-i rûhiyesini şu şekilde dile getirmiştir: 'Nakşî Halîfesi dediklerinde hay ve utancımdan sanki bel kemiğim sızladı.'

Program Kur'n-ı Kerîm tilaveti ve dularla son buldu.

Kurum Haberi

Bakmadan Geçme