GÖZ TEMBELLİĞİNDE ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Yapılan araştırmalara göre her 100 kişiden yaklaşık 3'ünde göz tembelliği görülüyor. Bu sebeple göz tembelliği, dünyada önlenebilir görme kaybı nedenleri arasında ön sırada yer alıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Acun Gezer göz tembelliğinin küçük yaşta tespit edildiği takdirde tedavisinin mümkün olduğunun ve ebeveynlerin bu konuda hassasiyet göstermesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Acun Gezer '' Özellikle 7 yaşından sonra bu sorunu yenmek giderek zorlaşmakta, yaklaşık 10-12 yaşından sonra ise neredeyse imknsız. Göz tembelliği, temelde beyindeki görmeyi sağlayan bölgedeki hücrelerin gelişim eksikliğinden kaynaklandığı için beynin gelişmesini tamamladığı erken yaşlardan sonra tedavisi mümkün olamamaktadır. Bu nedenle göz tembelliğinin çok erken yaşlarda tespit edilmesi ve tedavi edilmesi çok önemlidir' 'dedi.

2 YAŞINA KADAR GÖZ KONTROLÜ ŞART

Görünüşte herhangi bir sorunu ve şikyeti olmayan sağlıklı ve normal tüm çocuklar da en geç 2 yaşına kadar bir göz kontrolünden geçmesi gerektiğine dikkat çeken Gezer: '' Görmede şüpheli bir durumun bulunduğunun tespit edilmesi halinde ek tetkikler ve konuda uzman bir göz hekiminin değerlendirmesine başvurmak gerekebilir. Zira göz tembelliğine neden olan kimi göz sorunları ileri yaşlara kadar bir belirti vermeyebilir ve erişkin yaşlara ulaşan bir kimsede teşhis konsa bile tedavi için çok geç kalınmış olabilir. Yani sebebi ortadan kaldırmak ve göz tembelliğinin tedavisine başlamak için en uygun yaş, en erken yaştır. 10-12 yaşından sonraki tedavilerden ise kayda değer bir fayda beklememek gerekir'' diye konuştu. 

Bakmadan Geçme