Giyim tarzı cilt kanserini artırdı

Cilt kanserine dikkat çeken Erciyes Üniversitesi İç Hastalıkları ve Medikal Onkoloji Uzmanı Veli Berk: 'Dünyada giyim tarzının değişmesi ile de hem kadınlarda hem erkekler de bu tür cilt kanseri sayısını da artırdı'

Erciyes Üniversitesi İç Hastalıkları ve Medikal Onkoloji Uzmanı Veli Berk Malign Melanoma adı verilen cilt kanserleri olduğuna dikkat çekerek bu kanser türünün vücutta bulunan ben ile yayıldığını belirtti. Bu kanser türünün en riskli kanser türlerinden biri olduğunu kaydeden Berk, cilt üzerinde iyileşmeyen yaralar, bu yaralar neticesinde kızarıklık, etrafında kabuklanmalar şeklinde hastada oluşabildiğini söyledi.

Berk: 'Cilde rengini veren Melanosit Simile hücrelerden kaynaklanan kanserler Malign Melanoma olarak adlandırılır. Yine sinir sisteminden gelen uyarılara hormon üreterek cevap veren nöroendokrin hücrelerinden kaynaklanan cilt kanserleri de vardır. Cilt kanserleri ileri yaşlarda, güneş ışığına maruz kalan bölgelerde veya bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ortaya çıkar. Cilt kanserleri en çok görülen kanser türüdür' dedi.

Giyim tarzı cilt kanserini artırdı

Cildin Malign Melanoma'da gidişat biraz kötü olduğu için hem ciltteki lezyonun çıkarılması, hem de lenf bezlerinin çıkarılması gerektiğini kaydederek: 'Çok daha agresif bir cerrahi işlem yapılıyor. Ama her ikisinde de sorun aşırı derecede güneş ışığına maruz kalmaktır. Tüm Dünyada en fazla cilt kanseri Avusturalya'da görünüyor. Çünkü oraya taşınan beyaz insanların güneş ışığını dik almalarından dolayı Avustralya kıtasında daha fazla cilt kanserleri görülmeye başlandı. Dünyada giyim tarzının değişmesi ile de hem kadınlarda hem erkeklerde bu tür cilt kanseri sayısını da artırdı' ifadelerini kullandı.

Cilt kanserine karşı alınması gereken önlemler

Cilt kanseri için alınması gereken önlemelere de değinen Berk, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bazal hücreli ve yassı hücreli kanserler tam olarak önlenememekle birlikte kansere yakalanma riski azaltılabilir. Melanom dışı cilt kanseri riskini azaltmanın en iyi yolu güneş ışığına maruz kalmamaktır. Kendinizi güneş ışınlarından korumanın ve ultaviyoleden faydalanmanın dört yolu; güneşlenirken tişört giymek; şapka takmak, gözleri korumak için güneş gözlüğü kullanmak ve güneşten koruyucu kremler kullanmaktır. Yapay bronzlaşma da cilt için zararlıdır. Bu tarz ultraviyole ışınlarına da maruz kalmaktan kaçınmalısınız. Çocukları da mümkün olduğunca güneş ışığından korumalı ve onlara kendilerini güneş ışığından korumanın yollarını öğretmelisiniz. Ancak güneş ışığından kaçınma önerilirken güneş ışığı ve vitamin D arasındaki ilişkiye de dikkat edilmesi önemlidir. Vitamin D ciltte güneş ışığı etkisi ile üretilen ve belli kanserlere karşı da koruyucu etkisi olduğu bilinen bir vitamindir. Vitamin D'nin en uygun seviyesi ve cilt kanseri riski ile güneş ışığından yeterli vitamin D alınması arasındaki yarar zarar dengesi tam olarak bilinmemektedir. Cilt renginiz koyu ise ve güneş ışığının zayıf olduğu bölgelerde yaşıyorsanız günlük vitamin D almanız veya belirli gıdalarla Vitamin D takviyesi yapmanız tavsiye edilebilir.'

Haber/Fotoğraf: Selda Avcı

 

Bakmadan Geçme