Girişimcilikte yüksek ORAN
5480 kişiye eğitim: ORAN ve KOSGEB Kayseri, Sivas ve Yozgat İl Müdürlüklerinin işbirliğinde yürütülen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri son hız devam ediyor. Yeni Genel Sekreter Kamil Taşçı tarafından başlatılan TR72 Bölgesini girişimcilikte 1 numara yapmayı ve bu yıl 6500 kişiye KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi verilmesini öngören program Mart ayında uygulamaya geçti. Bu program ile aradan sadece 3 ay geçmesine rağmen hedefin yüzde 84'üne ulaşarak Kayseri, Sivas ve Yozgat illerinde 5480 kişinin sertifikaya sahip olması sağlandı.
Yozgat girişimcilikte Türkiye birincisi: Verdikleri eğitimlerde Yozgat'ın Türkiye'de ilk sıraya yerleştiğini kaydeden Taşçı, 'Bu sene için belirlediğimiz 1500 hedefini geçen ay aştık. Yozgat'ta girişimcilik sertifikası alan girişimci aday sayımız da 2000'i geçti. Nüfusa oranla Yozgat'ın girişimcilik eğitimlerinde bir numara olduğunu söyleyebiliriz.' diye konuştu.
50 Milyon TL harekete geçirilecek
Yürüttüğü başarılı çalışmalar ile dikkat çeken ORAN Genel Sekreteri Taşçı, 'Girişimcilik eğitim programlarında işletme oranı ilk yıl %15'ler ve ilk 5 yılda ise %30'lar dolayında. Bu yıl hedefimiz bu eğitimler sayesinde KOSGEB'den ortalama 50 bin TL alan 1000 işletmenin kurulması. Sadece bu yıl için bu eğitimler sayesinde 50 milyon TL kaynak harekete geçirilmiş olacak. Bu işletmelerin ilk 3 yıl içinde % 80'i kapansa bile toplamda net 10 milyon TL'lik işletmeler faaliyetine devam edecek. Toplamda 500 bin TL'ye mal olan bu eğitimler ile net 20 kat kazanım elde edilmesi söz konusu.
TR72 Bölgesinde 47 ilçemizin tümüne Girişimcilik Eğitimleri konusunda fırsat eşitliğini sunmak için çaba gösteriyoruz. 58 bin km2 olan Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne sahip bölgemizde en uzak Gölova, Çekerek, Sarız, Gürün, Aydıncık, Yahyalı gibi ilçelerimizde Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerini sürdürmeye devam edeceğiz. Bu vesile ile KOSGEB Kayseri İl Müdürümüz Sn. Ahmet Özbekler, Sivas İl Müdürü Sn. Bahattin Ünal, Yozgat il Müdürü Sn. Mustafa Işık'a özellikle teşekkür etmek istiyorum. Onların desteği sayesinde bu başarıyı yakaladık' dedi.
Yozgat girişimcilikte Türkiye'de ilk sırada
Verdikleri eğitimlerde Yozgat'ın Türkiye'de ilk sıraya yerleştiğini kaydeden Taşçı, 'Bu sene için belirlediğimiz 1500 hedefini geçen ay aştık. Yozgat'ta girişimcilik sertifikası alan girişimci aday sayımız 2000'i geçti. Nüfusa oranla Yozgat'ın girişimcilik eğitimlerinde bir numara olduğunu söyleyebiliriz. Yerelde inanılmaz bir taleple karşılaştık. Aynı durum, Yozgat'ta proje başvurularında da ortaya çıktı. Yozgat'ta proje başvuru sayısı da 51'den 78'e yükseldi. Son 5 yıllık ortalama 46 düzeyinde. Yozgat'ta TÜBİTAK Ar-Ge proje eğitimleri de veriyoruz' ifadelerini kullandı.
'Girişimcilik eğitimlerinde farklılaştırmaya gidiyoruz'
Taşçı, kadın girişimciler için talebi karşılamak üzere ayrı gruplar oluşturduklarını da anlattı. 'Nitelikli Tarımsal Girişimcilik, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler alanında Girişimcilik, Tekno-Girişimcilik, hizmet sektörü vd. alanlarda daha hedef odaklı eğitimler verilmesi öngörülüyor' diyen Taşçı sözlerini şöyle sürdürdü;
Kayseri'de Girişimcilikte Hedef: Y Kuşağı
'Kayseri zeki ve girişimci bir kentimiz fakat Y kuşağı olarak adlandırabileceğimiz yaklaşık 430 bin genç nüfusta girişimcilik düşük düzeyde. Erciyes Üniversitesi ile yaptığımız protokol çerçevesinde talep eden üniversite öğrencilerine Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri vereceğiz. Y kuşağını girişimci yapmak, 330 bin Z kuşağına girişimciliği erken yaşlarda kodlamak üzere çeşitli programlar geliştiriyoruz. Abdullah Gül Üniversitesi ile Çocuk Girişimciliğini destekliyoruz ve şu an pilot uygulamada 25 olan Çocuk Girişimci eğitimi alan çocuklarımızı sayısını İl Milli Eğitim Müdürlüklerimiz ile işbirliği halinde nicelik ve nitelik olarak daha ileriye götürmeyi hedefliyoruz.
9 aydır yakaladığımız uyum ve ahenkli çalışma ortamı meyvelerini vermeye başladı. Bu başarıyı ajans birim başkanları ve uzmanlarımızın özverisine borçluyuz. Kayseri, Sivas ve Yozgat'ta hizmet etmek bizim için gurur vesilesidir. '
Haber: Bünyamin Gültekin
Fotoğraf: Ramazan Karakuş