Genelkurmay Başkanlığı'na Kayserili Komutan

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel'in bu yıl Yüksek Askeri Şura'nın hemen ardından ay sonunu beklemeden görevi teslim edeceği belirtildi. Özel'in yerine askeri teamüllere göre Kayserili olan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar'ın atanması bekleniyor.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in dört yıllık görev süresi bu yıl bitiyor. Özel'in yerine askeri teamüllere göre Kayserili olan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar'ın atanması bekleniyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) yönetim kademesindeki bu değişiklik 3 - 5 Ağustos tarihleri arasında yapılacak Yüksek Askeri Şura Toplantısı'nda (YAŞ) belli olacak. YAŞ'ta alınan kararlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzalamasından sonra yürürlüğe girecek.

Kayseri Lisesi mezunu

1952 doğumlu olan Akar, memleketi Kayseri'de sırasıyla Ahmetpaşa İlkokulu ve Nazmi Toker Ortaokulu'nda öğrenim gördü. Kayseri Lisesi'nden mezun olduktan sonra Harp Okulu öğrencisi oldu. ve 1972'de Kara Harp Okulu'ndan, 1973'te de Piyade Okulu'ndan mezun oldu. 1982'de Kara Harp Akademisi'ni tamamladı. 1998 yılında tuğgeneralliğe terfi etti. Tuğgeneral olarak 51. İç Güvenlik Piyade Tugay Komutanlığı, Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı Plan ve Prensipler Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu. 2002'de tümgeneralliğe terfi etti. Tümgeneral olarak Kara Harp Okulu Komutanlığı ve Kara Harp Akademisi Komutanlığı görevlerini yürüttü. 2007 yılında korgeneralliğe, 2011 yılında orgeneralliğe terfi etti. 2011-2013 yılları arasında Genelkurmay II. Başkanlığı görevini yürüttü. 2013 yılı Ağustos ayında itibaren olmak üzere Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı. Evli ve iki çocuk babası olan Hulusi Akar, 2019'a kadar Genelkurmay Başkanlığı görevinde kalabilecek. Akar'dan boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı için iki aday var. Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler.

Erdoğan'ın en çok çalıştığı isimlerden biri…

Erdoğan, bugüne kadar komuta kademesi içinde en çok Org. Necdet Özel ve Org. Hulusi Akar'la çalıştı. Org. Akar, Erdoğan'ın ABD gezilerine eşlik ederken, BM 66 Genel Kurul görüşmelerinde de eşi Diyetisyen Şule Akar ile birlikte yanında yer almıştı. Bir Türk jetinin Suriye tarafından düşürülmesinin ardından Başbakan Erdoğan'ın siyasi parti liderlerine tek tek verdiği brifinglerde de Genelkurmay'ı temsilen yanında Org. Akar bulunuyordu.

Gösterişten uzak bir yaşamları var

Bir oğlu ve bir de kızı bulunan Akar'ın kızı Sera Kadın-doğum doktoru oğlu Selim ise yurtdışında bir bankada çalışıyor. Akar ailesinin sade ve gösterişten uzak bir yaşamları var. Hulusi Akar'ın eski model bir BMW marka otomobili var. Resmi görevleri dışında resmi araç kullanmamayı prensip edinmiş. Akar'ın Harp Akademileri Komutanlığı döneminde, eşinin gideceği yere daha çok belediye otobüsleriyle gittiği belirtiliyor.

'Su uyur, Hulusi Akar'

Gazeteci-Yazar Yavuz Selim Demirağ, 'İmamların Öcü - Türk Silahlı Kuvvetleri'nde Cemaat Yapılanması' isimli kitabında önümüzdeki dönemde Genelkurmay Başkanı olması beklenen Orgeneral Hulusi Akar ile ilgili ilginç bilgiler aktarıyor. Akar'ın uzaktan akrabası olduğunu yazan Demirağ, Hulusi Akar'ın harp okulu zamanında arkadaşları tarafından 'Su uyur, Hulusi Akar' diye anıldığını aktarıyor.

 Haber: Bünyamin Gültekin

Bakmadan Geçme