GENÇLER ÜLKEMİZİN GELECEĞİDİR

AİLELER ÇOCUKLARININ YÜREKLERİNE DOKUNSUNLAR… Himaye Madde Bağımlıları ve Aileyi Koruma Derneği Başkanı Sayın Hülya TURHAN İle Dernek Çalışmaları İle İlgili Röportaj Yaptık.

 A.Ö: Himaye Derneği hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

 H.T: Himaye Madde Bağımlıları ve Aileyi Koruma Derneği 5 ay önce gençlerimizi uyuşturucu tuzağına karşı korumak ve bilinçlendirmek adına kuruldu. Kısa zamanda çok aileye ulaştık. Dernek üyelerimiz çok özverili davranıyorlar bu konuda. Çünkü gençlerimiz ülkemizin geleceğidir.

A.Ö: Kuruluş amacınızdan bahseder misiniz?

H.T: Kuruluş amacımız gençlerimizi düştükleri bu tuzaktan kurtarmak ve daha sağlıklı nesiller ve geleceğimiz için güzel bir ortam hazırlamak olacak inşallah.

A.Ö: Dernek olarak kuruluşunuzdan bu güne kadar neler yaptınız?

H.T: Kuruluşumuzdan bu yana birçok kurumu ziyaret ettik. Bunların arasında halk sağlığı, narkotik şube, valilik, amatem ve sosyal yardımlaşma gibi resmi kurumları ziyaret edip fikir alış verişi ve neler yapabilir konularında sohbetler gerçekleştirdik. Bunun yanı sıra sürekli üye kayıtlarımız ve yeni gelen öğrencilerimiz de oldu. Onlarla neler yapabilir, nasıl yardımcı olmalıyız konulu bilgilendirme sohbetleri yaptık.

A.Ö: Yapmayı planladığınız ne tür çalışmalar var? Yaşadığınız zorluklar nelerdir?

H.T: Yapmaya düşündüğümüz çok şey var açıkçası bunları affınıza sığınarak gelecek günlerde bir program halinde sunmak istiyorum. Şu an en büyük sıkıntımız yer konusu. Bizim için madde bağımlılığı denenince insanlar farklı bir gözle bakıyorlar. Bize kiralık bile olsa bir yer vermek istemiyorlar açıkçası. Bu da bizi çok üzüyor. İlk önce yer konusunu çözmemiz gerekiyor Ali Hocam. Bunun akabinde ise İl Milli Eğitim ve Narkotik Şube ile işbirliği içerisinde bilinçlendirme, aile ve okul konularında seminerler düzenleyip velilerimizi ve çocuklarımızı bilinçlendirmeyi hedefliyoruz.

A.Ö: Gençlik ve aile konusundaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

H.T: Gençlik geleceğimiz için çok önemli. Eğer şimdi gençliğimize sahip çıkmazsak ileride ne gençliğimiz ne de geleceğimiz kalacak. Çünkü Kayseri'de gördüğüm durum vahim. Konuştuğum her 20 gençten 12'si mutlaka uyuşturucu kullanıyor. Aslında şöyle söyleyeyim. % 80 kullanıcı var ve birçoğu da gizliyor. Aileler çok bilinçsiz ve ilgisiz. Ben buradan ailelere seslenmek istiyorum. Çocuklarımızın maddi konuda her şeyini eksik etmemek daha doğrusu bir dediğini iki etmemek sorumluluğumuzu ve üzerinize düşeni yaptığımız anlamına gelmiyor. Gerçekten çocuklarımız büyük bir manevi boşluk içinde. Onlarla konuşsunlar bir şeyleri paylaşsınlar. Çocuklarının yüreklerine dokunsunlar rica ediyorum.

A.Ö: Uyuşturucu maddelerle mücadele konusunda neler söylemek istersiniz?

H.T: Bu konuda halkımızdan gerçekten destek bekliyoruz. Çocuklarımızın beynini bedavaya kullanıyorlar paramızı ve canlarımızı evlatlarımızı elimizden alıyorlar. Şuan kullanılan çok sayıda uyuşturucu var. Bazı uyuşturucu maddeler çok ucuz ve ulaşmaları da çok kolay. Sizin yıllarca emek verdiğiniz evladınızı elinizden çok kolay alabilirler. Bu yüzden lütfen dikkat edelim. Diğer taraftan bu konuda devletimizce çok iş düşüyor. Daha caydırıcı ve daha büyük cezai yaptırımlar konulmalı ve rehabilitasyon merkezleri olmalı. Üç gün önce Ankara'dan bir anne aradı ve evladını kurtaracağı bir merkez istiyor. Var olan birimlere 4 ya da 5 aydan önce gün alamıyorsunuz. Ha bunlar çözüm mü hayır. Ahlki değerler içinde yetiştireceğimiz çocuklarımızla daha kökten ve kalıcı çözüm olacaktır diye düşünüyorum.

A.Ö: Ailenin korunmasında neler yapılmalıdır?

H.T: Ailenin korunmasında yine anne ve babalara çok iş düşüyor. Evlendireceğimiz kızımıza ya da oğlumuza en ufak bir sıkıntıda boşan demek yerine daha güzel ve yaptırımı yüksek güzel sözler söylenmeli. Ailenin devamı ve geleceğimiz konusunda bilinçlendirilmeli. Hatta biraz daha ileriye gidip evlenecek gençlerimize evlenmeden önce seminerler ve brifingler verilmeli. Bugün evleniyor 5 gün sonra mahkemede neden evlendiğini bile bilmiyor. Bunlar gerçekten de çok üzücü durumlar. Önceden annelerimizin yaptığı gibi eşler arası saygı ve sevgi sağlanmalı ve birliktelik korunmalı diye düşünüyorum ki Peygamber Efendimizin (s.a.v) hadislerinde de bunu görüyoruz.

 A.Ö: Dernek olarak gençlerden, ailelerden, yöneticilerden ve toplumdan beklentileriniz nelerdir?

H.T: Gençlerden özellikle rica ediyorum bu illetten uzak dursunlar. Hayat çok güzel elbette sıkıntılarımız olacaktır ama bu demek değil ki bu sıkıntılar çözümsüz. Hayır, Allah (c.c) hiç bir kuluna çekemeyeceği büyük yükler ve sıkıntılar yüklemez. O yüzden maddeye değil manaya yönelmeliler. Eğer işin içinden çıkamayacakları konuda şüpheleri olursa biz her zaman yanlarındayız. Ailelere yine tekrar etmek istiyorum çocuklarına sahip çıksınlar. Yöneticilerden ise bu konuda daha bilinçli daha donanımlı olmalarını bekliyoruz. Çünkü yaptırım gücü olamayan her konuda büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Cezalar daha da artırılmalı. Ve toplumun bu konuda daha duyarlı olmasını bekliyoruz Dışarıda başıboş gezen her genç madde kullanımına açıktır. Bu konuda toplum olarak bilinçlenmeli ve neler yapabiliriz konusunda ortak platformlar düzenlenmeli. Toplumdaki duyarlı kurum, kuruluşların ve insanların bize destek olmalarını bekliyoruz.

A.Ö: Çalışmalarınız esnasında karşılaştığınız ilginç olaylar hakkında örnekler vermeniz mümkün mü?

H.T: Evet çalışmalarımız esnasında çok ilginç diyaloglar ve görüşler çıkabiliyor bana göre en ilginci ilk karşılaştığımız da çocukların bana anne demeleri. Bu çok hoşuma gidiyor açıkçası. Hemen hemen hepsinde annem diye kayıtlıdır telefonum.

A.Ö: Röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ediyor çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

H.T: Böyle bir fırsatı bize verdiğiniz ve bizi yalnız bırakmadığınız için çok teşekkür ediyorum sayın hocam. Allah yar ve yardımcınız olsun.

Röportaj: Eğitimci Yazar ALİ ÖZKANLI

Bakmadan Geçme