Genç nüfus en büyük silahımız

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından hazırlanan Çıraklık İçin Avrupa Anlaşması kapsamında düzenlenen aday ülkeler için bölgesel seminerlerin Kayseri ayağı başladı. Seminerde konuşan AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yücel, "AB sürecinde ülkemizin genç nüfusunun bizim en büyük silahımız ve en büyük artı değer olduğunu her platformda dile getiriyoruz.' dedi.

Çıraklık için Avrupa Anlaşması ve Aday Ülkeler için Bölgesel Semineri, 16 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeden gelen temsilcilerin katılımı ile Kayseri'de yapıldı. İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu, 'Mesleki eğitim noktasında Türkiye ortalamasının üzerinde bir ildeyiz. Kayseri'de yüzde 55 ortalamamız var. Bu iyi! Ama üzerinde çalışılması gereken bir oran. İnşallah bunu hep beraber çalışarak ileriye doğru taşıyacağımızdan eminim. Kayseri'nin en büyük avantajı belediyesi, siyaseti ve sanayisi ile eğitime çaba sarf eden bir yapısı var. Bu sinerjide öncelikle şehrimizi ve katkı sağlayarak da ülkemizi iyi bir noktaya taşıyacağımızdan eminim.' dedi.
AB Türkiye Delegasyonu Sektör Yöneticisi Ahmet Karan da, yaptığı konuşmada, 'AB'nin 2020 hedefleri arasında büyüme, rekabet edebilirlik ve beceri eşleşmesi yoluyla yeni işler yaratmak yer almaktadır. Böyle bir hedef koyulmasının en önemli nedenlerinden birisi; Avrupa ve Türkiye'de genç işsizlik oranlarının yüksek olmasıdır. Avrupa'da hem de Türkiye'de işverenlerin bazı meslek gruplarında halen çalışan bulamadığını görüyoruz. Bu durumun en önemli nedenleri arasında ailelerin ve öğrencilerin mesleki eğitimi en son tercih olarak görmesi yer alıyor. Türkiye ve Avrupa geneline mesleki eğitim en son tercih olarak görünüyor' şeklinde konuştu.

İşsizlik tehlikesi
Ülkedeki genç nüfusun büyük bir işsizlik oranı ile karşı karşıya olduğunu dikkat çeken TİSK Genel Sekreteri Bülent Pirler ise, 'Büyük bir işsizlik oranı ile karşı karşıyayız. Bütün dünyada bu işsizlik oranları genişliyor. Özellikle Uluslararası Çalışma Teşkilatı'nın istatistiklerine baktığımızda 2016 yılında 2.3 milyon, 2017'de de 1.1 milyon artması ön görülüyor. Bunlar gerçekten çok tehlikeli oranlar. Genç işsiz sayısına baktığımızda 75 milyon civarında olduğu görülüyor. Bu sayısının 2018 yılında 75.1 milyona çıkacağı düşünülüyor. Özellikle genç işsizlik sorununu konuşacağımız için potansiyel büyük riskler taşıdığı bulgusunu yaparak başlamamız gerekiyor. Her şeyden önce Türkiye burada çok ciddi bir sorun yaşıyor. Yabancı konuklarımız da bunu görüyorlar. Suriyelilerin ve o bölgeden gelen birçok insanın Türkiye'ye geldiği, nüfusunun 3 milyonun üzerine çıktığı ve bunların mesleki eğitimlerini, kalmalarını, yaşamalarının ayrı bir sorun oluşturduğunu hepimiz biliyoruz. Bunun sosyolojik ve teröre yönelik risklerinin de ne kadar yüksek olduğunu biliyorum. Bunun da çözümü mesleki eğitimden geçiyor. Avrupa Birliği'nin son zamanlardaki biraz hareketlenmesi dışında 5 yıldır neredeydiniz diyebilecek durumdayız. Bu da fiili bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Bunun da bu toplantıda özellikle vurgulamamız gerektiğine inanıyorum. İşveren kesimi olarak da bunu muhakkak vurgulamak istiyorum' şeklinde konuştu.
Genç nüfus Avrupa'da değerli
Seminerde konuşan AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yücel de, 'AB sürecinde ülkemizin genç nüfusunu bu süreçte bizim en büyük silahımız ve en büyük artı değer olduğunu her platformda dile getiriyoruz. Avrupa Birliği'nin yapısına baktığımızda gerçekten gittikçe yaşlanan bir nüfusa sahiptir. O nedenle bu artı değer sadece Türkiye açısından değil AB açısından da gerçekten değerlendirilmesi gereken bir potansiyeldir. Ülkemiz için bu genç nüfus eğer iyi değerlendirilirse bir potansiyel ama iyi değerlendirilemezse çok büyük bir risktir' dedi.
Açılışı dün gerçekleştirilen seminer bugün sona erecek.
İHA

Bakmadan Geçme